MAKROMIKRO GRUPA | Za velike i MALE poslove. Saznaj više

Akcije i promocijeAkcije i promocije Tinte i toneriTinte i toneri

Zakrivljeni ili ravni monitor – koji je bolji za gaming?

Izbor ravnih i zakrivljenih monitora za gaming danas je izvrstan. Nekoć je prilikom odabira bilo lako odbaciti zakrivljene monitore zbog njihove cijene, ​​a sada je cijeli spektar ovih zaslona puno pristupačniji. To je u jednom pogledu sjajna vijest jer postoji više opcija, međutim, isto ujedno znači da postoji puno veći izbor u kojem se možete izgubiti tijekom potrage za savršenim monitorom.

I ravni i zakrivljeni gaming monitori imaju najnovije značajke i dolaze s mnoštvom priključaka i specifikacija koje će Vam u nekom trenutku trebati. To znači da ako tražite nešto više od monitora poput jednog od najboljih G-Sync monitora, FreeSync monitora ili AdaptiveSync monitora za gaming – bit ćete oduševljeni izborom.

No, kako birati između njih?
 

1. Oblik

Prvi faktor u izboru zacijelo je oblik monitora. Isti će nekima biti dovoljan, a nekome presudan za donošenje odluke o kupovini specifičnog gaming monitora pri čemu će neki više voljeti jednostavnost koju pružaju ravni monitori, a drugi zamašnu liniju zakrivljenog monitora.

U slučaju većih monitora ili onih ultraširokih, mogućnost upravljanja više programa postaje velika prednost. Zakrivljenost monitora omogućuje percipiranje cijelog prikaza odjednom – bez naprezanja. To je u suprotnosti ravnim zaslonima koji, ovisno o veličini, mogu uzrokovati naprezanje očiju ako zaslon premašuje prirodno vidno polje gledatelja.

U osnovi, uz zakrivljeni monitor možete zaobići potrebu za postavljanjem dvostrukog monitora za gaming, ali postoji vjerojatnost od većeg odsjaja svjetlosti nego kod ravnih, samo iz razloga što je ravni monitor lakše okrenuti od svjetlosti.
 

2. Veličina

Pored razlike u faktoru oblika, primjetna je i razlika u veličini monitora. I dok ravnih monitora možete pronaći u nešto većem izboru po pitanju veličine zaslona, zakrivljeni monitori poput Acer ili Asus modela dolaze isključivo s puno širim zaslonom.

Iako monitore većeg zaslona možete pronaći u bilo kojem obliku, ultraširoki gaming monitori većinom su zakrivljeni, kako bi ispunili Vaš periferni vid i kako bi bilo manje ometanja sa strane dok sudjelujete u važnoj akciji. Ovo je značajka koju je teško nadmašiti kod gamera i zato su zakrivljeni monitori omiljeni kod gaming populacije.

Ako je zakrivljeni monitor Vaš sljedeći izbor za gaming, uzmite u obzir da ćete zbog istog vrlo vjerojatno morati osigurati dodatni prostor na stolu za svu Vašu ostalu gaming opremu. K tome svemu, zakrivljeni monitori su teži od onih s ravnim zaslonom jer im je potrebno više strukture i postolja kako bi ih držali u položaju i adekvatno ih podržavali.

3. Slika

Razlika u korištenju prvenstveno se svodi na način na koji se gleda na zaslon specifičnog monitora. No, jedna stvar se ne može poreći – zakrivljeni gaming monitori nude neprocjenjivu razinu uranjanja u igru koju ravni monitori jednostavno ne omogućavaju.

U tom slučaju, zakrivljeni monitor uvući će Vas u akciju i postaviti u središte igre te okružiti svim detaljima kako bi ostvarili poboljšano korisničko iskustvo.

Vrijedi napomenuti da zakrivljeni monitori u usporedbi s ravnim monitorima mogu ponuditi nešto bolje korisničko iskustvo kada se uzme u obzir svaki piksel. Budući da je cijeli monitor usmjeren prema Vašim očima možete učinkovitije vidjeti, a time i koristiti veći dio zaslona.

Međutim, to ne znači da su rubovi ravnih monitora uglavnom suvišni – samo potencijalno mogu malo zaobličiti sliku.
 

4. Značajke

U svojoj stvarnoj izvedbi, i ravni i zakrivljeni monitori koji se danas proizvode nude niz dodatnih značajki i specifikacija usmjerenih na gaming. Naći ćete razne stope osvježavanja i vrijeme odziva u oba stila, dok će se reprodukcija boja i HDR kvaliteta razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Zakrivljeni monitori su dominantni kada su u pitanju smanjenje umora, naprezanje očiju i široka rezolucija. Što je veći monitor s većom razlučivosti, potencijalno će Vam trebati bolja grafička kartica – to vrijedi jednako za ravne i zakrivljene monitore. Morat ćete samo razmisliti o tome koje su Vam značajke najvažnije i na osnovu istih odabrati odgovarajući tip monitora.


5. Cijena

Tradicionalno su postojale i uglavnom još uvijek postoje razlike u cijeni sa zakrivljenim monitorima koji su do nedavno bili skuplji od onih s ravnim zaslonom. Danas se ovaj faktor malo izjednačio, ali u pravilu, i dalje biste trebali biti spremni platiti više za zakrivljene gaming monitore - osobito one masivne, čija cijena može biti kao dva manja, ravna gaming monitora.

Za razliku od ravnih gaming monitora koji se mogu nabaviti već za 1300 kuna, cijene kvalitetnih zakrivljenih gaming monitora kreću se između 1900 i 8200 kuna.

Danas postoje izvrsne značajke na svim vrstama gaming monitora – odlična rezolucija, osvježenje slike, prikaz slike i razne druge. Acer, Asus, Samsung Xiaomi gaming monitori u Vašu gaming jedinicu donose živu akciju! Odaberite kvalitetan gaming monitor bez obzira na zakrivljenost i budite u središtu igre!


Vaša Makromikro grupa

 

Povezani članci:  1) Radom na dva monitora do veće produktivnosti

                             2) Kako odabrati idealan monitor za rad u uredu?

                             3) Gaming laptop – kako odabrati