Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Gaming laptop – kako odabrati?

Gaming laptopi masivniji su, čvršći i teži od uobičajenih laptopa za svakodnevnu upotrebu. Prilikom izbora modela gaming laptopa posebnu pozornost treba posvetiti mogućnostima hlađenja računalnih komponenti zbog velike topline i zagrijavanja koje proizvode procesor i grafička kartica. Kada kupujete gaming laptop, nemojte gledati samo specifikacije koje se odnose na računalne komponente. Gledajte cijelo računalo, uključujući ugrađenu tipkovnicu i zaslon.

Koje su to karakteristike koje bi dobar gaming laptop trebao imati?
 

    1. Dobra grafička kartica - ne pristajte na kompromise

 

Većina igara ovisi o grafičkoj kartici (GPU) i ne možete ih nadograditi na prijenosnim računalima. Dobar GPU osigurat će Vašem laptopu nekoliko godina igre na visokim postavkama. Odabir NVIDIA ili AMD grafičke kartice ovisi o Vama, za gaming je bitno odmaknuti se od početnih, tj. Low-end grafičkih kartica. Kod NVIDIE najbolje je izbjegavati grafičke kartice koje imaju 20, 30 ili 40 u nazivu (geforce 930), dok je kod AMD grafičih kartica najbolje izbjegavati kartice koje imaju 4, 5 ili 6 kao drugu brojku u svom imenu (Radeon 240).

 • Početnici – ako ne trebate igrati na najvišim postavkama, možete odabrati GTX 1650 ili RX 5500M, koji će Vam omogućiti da igrate većinu videoigara – na srednjim postavkama. GTX 1660 Ti dat će Vam malo više snage, ali ćete tu snagu osjetiti i vrijedi u nju uložiti.
   
 • Srednja razina – NVIDIA geforce RTX 2060 dobra je kartica za srednju razinu koja će Vam omogućiti da igrate većinu igara na visokim postavkama i smatra se minimalnim standardom za virtualnu stvarnost, iako će s godinama RTX 3060 i RTX 3070 također zauzeti svoje mjesto u srednjem rasponu. S AMD-ove strane, RX 5600M nije specijalno jak, ali će svoj posao dobro odraditi.
   
 • VR profesionalna razina – RTX 2070 omogućit će Vam da se igrate kroz gotovo sve na visokim postavkama, dok su RTX 2080 ili RTX 2080 Ti najsnažnije kartice serije 20 i omogućit će glađu VR (virtualnu stvarnost) i specijalne efekte. Kako će godina odmicati, RTX 3070 i RTX 3080 imat će najviše piksela. No, s novom serijom RTX možete igrati videoigre na najvišoj razini i postići brži broj sličica u sekundi. RTX 2070 ili RTX 2080 su u većini slučajeva dovoljni za igranje igara čak i u 4K rezoluciji.

Ray tracing tehnologija odnosi se na napredne načine rendiranja svjetlosti i sjene – funkcionira na način da simulira i prati svaku zraku svjetlosti (otkuda potječe naziv ”ray tracing” ili praćenje zraka svjetlosti”) koju stvara sam izvor svjetlosti. Takav način renderiranja troši jako puno grafičke i procesne snage računala.

 

    2. Zaslon - ključ pobjede je u sinkronizaciji

Pri kupnji gaming laptopa morat ćete odabrati između razlučivosti i brzine – najbrži zasloni, do 360 Hz, trenutno dolaze samo u razlučivosti 1920 x 1080, pa će 4K zaslon biti sporiji.

 • Veličina – većina gaming laptopa ima zaslone od 15 do 17 inča. Iako postoji nekoliko ogromnih sustava koji imaju 18-inčne zaslone i pregršt onih 14-inčnih, preporuka je 17-inčni ekran, ali imajte na umu - što je zaslon veći, to je laptop veći i teži.
   
 • Razlučivost – najbrži zasloni trenutno dolaze u FHD razlučivosti 1920 x 1080. Zasloni 4K (3840 x 2160) opcija su na nekim gaming laptopima, ali svejedno ćete možda morati odbiti neke postavke, pogotovo ako omogućite Ray tracing tehnologiju koja rezultira živopisnijom i realističnijom slikom zaslona.
   
 • Stopa osvježavanja – većina laptopa imat će zaslon od 60 Hz. Mnogim početnim igračima to će biti apsolutno dovoljno. Zasloni veće razlučivosti (2560 x 1440, 3840 x 2160) dobro izgledaju, ali vrhunac njihova osvježenja je 60 Hz. Zato je za zahtjevnije igrače 1080p možda najbolja opcija. Neki proizvođači nude FHD zaslone s bržom frekvencijom osvježavanja od 144 Hz, 240 Hz ili čak 360 Hz za uglađenije igranje videoigara. Naravno, potrebna Vam je odlična grafička kartica i igranje na postavkama koje naglašavaju brzinu slike kako biste iz te značajke izvukli maksimum.

Specijalne značajke Nvidia G-Sync i AMD freesync – neki gaming laptopi, posebno vrhunski, podržavaju tehnologije koje sinkroniziraju zaslon s grafičkim karticama što eliminira titranje zaslona i pojavu mutnih pokreta, tzv. Ghosting.
 

    3. Tipkovnica - svaki potez je bitan

Gaming laptopi najčešće imaju membransku tipkovnicu s LED pozadinskim osvjetljenjem. Membranska tipkovnica sadrži tipke u obliku malih kvadrata i pravokutnika s ravnim stranama i zaobljenim kutovima, a u većini slučajeva praznine između tipki popunjavaju se perforiranim okvirom. Uz ovu značajku, uzmite u obzir i sljedeće:

 • Radni hod tipke – ovisi o tome koliko možete pritisnuti tipku dolje. Općenito, bolje su tipke s preko 1.5 mm hoda, a ako ih poželite podesiti na 2 mm, bit će i bolje. To će spriječiti udaranje u okvir tipkovnice.
   
 • Aktiviranje – koliko sile trebate primijeniti na tipku da biste je pritisnuli. Obično to bude između 65 i 70 grama, što je dovoljno za pružanje otpora bez osjećaja mekoće.
   
 • Makro tipke – više nisu toliko popularne, jer ih malo igrača koristi, ali dobar skup makro tipki omogućit će Vam lako izvršavanje najčešćih zadataka koje obavljate u videoigrama.
   
 • Anti-ghosting i prebacivanje N-tipke (NKRO) – značajke koje će Vam pružiti najbolje rezultate u igrama. Anti-ghosting je nešto što bi svaka tipkovnica na gaming laptopu trebala imati. Prebacivanje tipke N (NKRO) znači da je svaka tipka neovisna od ostalih i da će biti registrirana bez obzira na to koje druge tipke pritisnete.
   
 • Pozadinsko osvjetljenje – iako će prosječni gaming laptopi pružiti pozadinsko osvjetljenje, ono je najčešće crveno ili bijelo. Najbolje tipkovnice imaju RGB pozadinsko osvjetljenje. Neki proizvođači to rade prema zoni (ili odjeljku tipkovnice), dok drugi pružaju mogućnost prilagodbe.
   

    4. Baterija - plug-in to win

Ukratko, nemojte računati da će Vaš gaming laptop biti super prenosiv. Vijek trajanja baterije vjerojatno će biti kraće od onoga koje Vam je potrebno, a napajanje ćete trebati da biste postigli najbolje performanse GPU-a. U slučaju da baterija i traje dulje, to je često na štetu zaslona, ​​a Vi sigurno ne želite igrati omiljene igre na tamnom ili prigušenom zaslonu.
 

    5. Procesor i memorija - isplativa investicija za vrhunske performanse

Da biste zadržali dosljedne performanse u videoigrama tijekom streaminga ili snimanja igre, preporučujemo barem Intel Core i7 procesor. Veće brzine takta i broj jezgri posebno su važni ako Vas zanima igranje uživo, jer software često zahtijeva značajnu procesorsku snagu za kodiranje videozapisa. Prilikom kupovine laptopa za gaming, hard disk bi trebao imati 512 GB SSD ili 1 TB SDD ili barem 512 GB SSD kako bi Vaš gaming laptop pratio pohranu Vaših igara koje zahtijevaju sve više prostora za pohranu na disku. RAM kapacitet bi trebao biti 16 GB kako biste mogli koristiti Vaš laptop za ono za što ste ga kupili – gaming. Mnogi gaming laptopi omogućuju nadogradnju radne memorije i diska za pohranu memorije, pa definitivno treba tražiti one koji imaju tu mogućnost.

 

Kada kupujete gaming laptop, nabavite onaj koji će Vam trajati nekoliko godina. Ako si to možete priuštiti, nabavite GPU srednje do visoke klase – bolja kartica ponudit će bolje performanse. Taj je izbor važniji od RAM memorije i CPU-a, iako biste trebali obratiti pažnju i na njih. Pohrana će se najvjerojatnije moći nadograditi, ali bolje je već u startu imati više jer igre zauzimaju mnogo prostora.

Tražite li nešto u okviru prosječnog budžeta – Acer je odličan izbor, njegov pristupačni hardver i inovacije – poput onih na Predatoru – omogućavaju Vam nadgledanje upotrebe CPU i GPU kao i prilagodbu drugih uvjeta poput brzine ventilatora za hlađenje, pozadinskog osvjetljenja i slično.

 

U nastavku slijede naše preporuke odličnih gaming laptopa za svaki budžet:

 

Vaša Makromikro grupa

 

Povezani članak: 1) Top 10 laptopa ispod 5000 kuna