Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Kako odabrati idealan monitor za rad u uredu?

Važnost računalnih monitora u uredskom poslovanju

Toliko se svakodnevnih poslovnih procesa obavlja uz pomoć računala i prikazuje na monitoru točno pred Vašim očima. Vaš radni prostor može sačinjavati moćno računalo s mnoštvom prostora za pohranu, izvrsna IT periferija, pa čak i udobna, ergonomski oblikovana stolica i uredski stol, ali ako Vaš monitor ne odgovara onome što i kako radite, Vaša će se produktivnost vrlo vjerojatno s vremenom dovesti u pitanje.

Računalni monitori imaju ogroman utjecaj na kvalitetu grafike koja se prikazuje Vama, zaposlenicima Vaše tvrtke ili kolegama u Vašem poslovnom okruženju. Loša kvaliteta monitora također može negativno utjecati na zdravlje vida poslovnog korisnika monitora, opće zdravlje, raspoloženje, a samim time utjecati na produktivnost i opću učinkovitost.

Često će s povećanim obujmom posla ili kompleksnošću projekta biti potrebno odraditi i druge poslove, izvan okvira i radnog mjesta s čime dolazi i potreba za dobrim računalnim monitorima sa zaslonima koji odgovaraju boji i grafici kako bi se osiguralo da su ispunjene specifikacije boja i detalja. Ne dopustite da bilo koji poslovni dokument ili ostali materijal napušta Vaš ured ako je ispod zadane vrijednosti zbog nekvalitetnih računalnih monitora.

Ured opremljen kvalitetnim monitorima ujedno omogućuje najbolje korištenje računala. Naposljetku, kad već provodite toliko vremena gledajući u sadržaj na ekranima računalnih monitora tada je to svakako stvar koju treba pažljivo razmotriti prije nego što se donese odluka za odlazak u nabavku specifičnog monitora. Stoga je najprije važno odrediti namjenu i budžet te usporediti osnovne atribute monitora.


Smjernice za odabir računalnih monitora

Bez pravog računalnog monitora, sve što radite na računalu neće biti vidljivo niti djelovati ispravno, bilo da računalo koristite za osobne potrebe, u svrhu igranja i zabave u svijetu videoigara ili u profesionalne, poslovne svrhe. Proizvođači računalnih monitora razumiju korelaciju i povezanost računala s monitorom te kako se korištenje računala bitno mijenja ovisno o izlaznom outputu koji isporučuje upravo računalni monitor.

Stoga je danas na tržištu monitora more različitih tipova monitora s istaknutim značajkama. Ipak, pored svega toga, što Vam znači provjera značajki ako iste ne znate interpretirati. U trenutku kada ste odredili namjenu korištenja monitora, postavili budžete i uzeli u obzir načine korištenja monitora vrijeme je za razmatranje atributa računalnih monitora. Ali koje su značajke i specifikacije najvrjednije ovisno o namjeni i načinu na koji koristite svoj monitor? Sve će biti jasnije čim prođete ključne točke za odabir uredskog monitora.


Atributi za razmatranje i odabir računalnog monitora:


Veličina zaslona monitora

Veličina zaslona monitora predstavlja, odnosno mjeri dužinu između dvije rubne dijagonalne točke zaslona. Temeljem ovog parametra monitori se mogu podijeliti u 3 skupine. U prvu skupinu uključuju se najjeftinija i najmanja skupina zaslona čije dijagonale iznose od 16 do 21 inča. Iako se još uvijek mogu pronaći u pojedinim uredima, postrojenjima ili kućanstvima, pojavom većih zaslona po prihvatljivim cijenama na tržištu, takvi monitori se danas sve manje koriste.

Druga skupina uključuje monitore dijagonale zaslona od 21 do 27 inča. Danas takvi monitori predstavljaju najpopularnije i najčešće korištene monitore u uredima. Upravo zbog simbola osnovnog standarda po pitanju veličine zaslona, u ovoj skupini mogu se pronaći cjenovno jeftiniji, ali i skuplji modeli monitora. Monitori čije dijagonale iznose više od 27 inča najčešći su odabir poslovnih korisnika čiji se posao bazira na stvaranju digitalnog sadržaja poput nacrta, grafičkih priprema, multimedije i slično. Zbog velikih dijagonala, ovakvi monitori su skuplji u odnosu na prethodno spomenute dvije skupine.

S ciljem sprječavanja umaranja poslovnog korisnika od zaslona monitora ovi monitori trebali bi biti smješteni u radnom prostoru na udaljenosti većoj od 1 metra. Preporučujemo odabir 24 inčnog monitora za rad u uredu ako je Vaš radni prostor ograničen i ako je monitor udaljen oko jednog metra od Vas. U skladu s tim, korisnicima koji koriste monitor na udaljenosti većoj od 1 metar preporučujemo monitor od 27 inča kako bi zaslon i kreirani sadržaj bili dovoljno dobro vidljivi.


Rezolucija

Rezolucija je gustoća prikaza različitih piksela u svakoj dimenziji u kojoj se mogu prikazati odnosno rezolucija je broj točkica raspoređenih na određenoj površini zaslona. Što je veća razlučivost, to je kvaliteta slike oštrija. Monitore manjih veličina zaslona većinom podržava HD rezolucija koja broji 1366 x 768 piksela. Baš kao i manji monitori, ova se rezolucija sve brže gubi s tržišta jer moderna, napredna tehnologija nudi kvalitetniji prikaz slike. Preporučujemo da obratite pažnju i odaberete modele monitora s ovom rezolucijom samo ako njihova dijagonala ne prelazi 21 inča, inače se gubi kvaliteta slike koja tada postaje zrnata.

Full HD rezolucija ima prikaz piksela 1920 x 1080. Većina modernih monitora proizvodi se s ovim formatom. Ova rezolucija najčešće dolazi s monitorima većih dijagonala (od 21 inča na više), a s obzirom na to da su takvi monitori trenutno iznimno popularni ne čudi što na tržištu vlada upravo ta rezolucija. Full HD rezolucija može biti problem samo ako želite monitor koji je dijagonale veće od 27 inča pri čemu se može primijetiti zrnatost slike.

Sve popularnija 4K rezolucija (3840 x 2160) u narednih nekoliko godina zavladala je tržištem. Trenutno je cijena monitora takve rezolucije još uvijek nešto viša, no taj trend sigurno neće potrajati jer tehnologija napreduje i dalje pa su na tržištu već prisutne još bolje rezolucije poput 8K. Za modele monitora s dijagonalom većom od 27 inča, upravo ova rezolucija bit će optimalna rezolucija. Oni koji svoj monitor koriste za profesionalnu upotrebu trebaju se odlučiti za monitore veće razlučivosti.

Preporučujemo najpopularniju rezoluciju monitora 1920x1080 jer nudi dobru ravnotežu između prostora i kvalitete slike. Ako se odlučite za veću rezoluciju, morate se pobrinuti o tome da računalo i računalne komponente Vašeg računala podržavaju ovu rezoluciju prikaza.

Omjer stranica monitora

Omjer slike odnosi se na širinu i visinu monitora i na način na koji prikazuje slike i videozapise na zaslonu. Sukladno tome, može se reći da omjer stranica ukazuje na to i kakvog će oblika biti zaslon odnosno odabrani monitor. Dosada su se na tržištu pojavljivale 3 skupine monitora ovisno o omjeru stranica.

Prije više od desetak godina iznimno su popularni bili monitori omjera stranice 4:3 što znači da je širina monitora bila 4 jedinice dok je visina bila 3 jedinice. Monitori ovakvog omjera stranica bili su idealni za rad s tekstom te obavljanje uredskih zadataka. Iako neki proizvođači i dalje proizvode modele s ovim omjerom, danas su takvi monitori prava rijetkost i mogu se pronaći samo u nekim postrojenjima, zastarjelim uredima i kućanstvima.

Monitori sa zaslonima u omjeru 16:9 vladaju tržištem. Zahvaljujući širokopojasnoj slici unaprijedit će razumljivost sadržaja od strane korisnika dok gledate film, igrate videoigru ili obavljate poslovne zadatke. Specifičan je po tome što se sadržaj na ovakvom zaslonu vrlo dobro prilagođava temeljem čega korisnici dobivaju bolji doživljaj i uvjete za rad na računalu. Treća grupa monitora obuhvaća one omjera stranice 21:9, a koji uživaju sve veću popularnost i interes za kupovinu među korisnicima jer omogućuje da poslovni korisnici na jednom računalu mogu raditi s više prozora paralelno. Najčešći su kod monitora sa zakrivljenom površinom.

Preporučujemo monitore zaslona omjera 16:9 pogotovo u slučaju kada u svom uredu želite koristiti više od jednog monitora za svakodnevni rad.


Panel/Matrica monitora

Panel (ploča) ili matrica monitora predstavlja materijal od kojeg je napravljen zaslon monitora. Matrica monitora igra važnu ulogu u kvaliteti prikaza sadržaja slike na monitoru jer je usko vezana uz kvalitetu prikaza boja, kontrasta, svjetline i svih ostalih parametara koje možemo podešavati na monitoru. Najčešće tehnologije ploča monitora relevantne za poslovnu uporabu su TN, IPS i VN.

IPS pruža široke kutove gledanja i najviše se ističe u preciznim izvedbama boja i sive boje, dok je VA poznat po iznimnom kontrastu. Iako se povremeno koriste na poslovnim modelima, TN paneli su najpoznatiji po svojim atributima prilagođenim igrama: visokoj brzini osvježavanja i brzom vremenu odziva. TN paneli nekad su bili najjeftiniji za proizvodnju, ali sada kada su im cijene niže, TN panele za poslovnu upotrebu uglavnom su zamijenili VA, a pogotovo IPS.

Bez obzira na to što smo naveli samo tri vrste matrica valja naglasiti da gotovo svaki proizvođač razvija i podešava svoju matricu prema potrebama. Prilikom odabira računalnog monitora isprobajte kakav je prikaz boja na zaslonu, do koje se mjere mogu podešavati kontrast, svjetlina, itd.

Preporučujemo izbor monitora IPS panela, najčešće korištenog u poslovnom okruženju.


Vrijeme odziva

Vrijeme odziva označava koliko vremena monitoru treba da promijeni pojedine piksele iz crne u bijele ili iz jedne nijanse sive u drugu. Što kraće vrijeme odziva, to bolje iako to i nije preveliki prioritet. Duža vremena odziva mogu biti problematična najviše u segmentu korištenja monitora u svrhu igranja videoigara ili gledanja videozapisa pri čemu može prouzročiti zamućenje pokreta.

U poslovnom okruženju i za uredske potrebne preporučujemo izbor modela monitora s vremenom odziva ispod 10 ms.


Brzina osvježavanja 

Rad monitora baziran je na brzom prikazu fiksnih slika koje se neprestano izmjenjuju, toliko brzo da korisnik to ni ne primijeti. Stopa osvježavanja predstavlja broj osvježavanja slike u sekundi, odnosno broj fiksnih sličica koje se prikažu u jednoj sekundi. Brzina osvježavanja mjeri se u hercima, a što je veći broj stope osvježavanja to se monitor više puta u sekundi osvježava. Veća brzina osvježavanja poboljšat će razlučivost pokreta, što znači da će se pokretne slike pojavljivati oštrije.

Za osobna i profesionalna računala i monitore na tržištu je postavljen standard osvježavanja od 60 Hz, što zapravo znači da se u jednoj sekundi izmijeni 60 sličica. Nešto niža frekvencija prikaza slike na monitoru može rezultirati određenim nedostacima kod prikaza, što nikako nije poželjno u poslovnom okruženju.

Stopa osvježavanja govori koliko se puta monitor ažurira s novim informacijama u sekundi. Veći broj stope jednak je kvalitetnijim prikazom slika na zaslonu monitora. U slučaju kada monitor koristite u poslovne svrhe, optimalna brzina osvježavanja trebala bi biti brzina od 60 Hz.


Konektori

Pri odabiru monitora morate razmisliti o vezama koje bi Vam mogle zatrebati pri obavljanju svakodnevnih radnih zadataka. Stoga u razmatranje modela monitora uzmite u obzir i one modele sa što više konektora odnosno portova koji Vam omogućavaju jednostavno povezivanje memorijskih stickova, pametnih telefona, laptopa, TV-a i drugih uređaja s monitorom za što će Vam poslužiti adekvatni adapteri i kabeli. Za uredske monitore, preporučujemo da provjerite ima li razmatrani monitor barem HDMI i Display Port ulaze


Ostale korisne značajke

Osim navedenih značajki koje su svakako najvažnije pri odabiru idealnog monitora za rad, treba obratiti pozornost i na ostale, dodatne značajke poput ergonomskih mogućnosti podešavanja monitora i dodatno ugrađenih tehnologija. Sve značajke igraju veliku ulogu u odabiru monitora koji bi trebao pomoći svakom profesionalnom korisniku da bude što produktivniji tijekom radnog dana.

Možda Vam neće biti potrebne sve moguće opcije podešavanja, ali ponekad će za potrebe poslovnih zadataka biti potrebno potražiti i model monitora koji podržava podešavanje nagiba, zakretanja, okretanja i rotacije. Ravan ili zakrivljen monitor, sjajan ili mat zaslon te dodatne ugrađene tehnologije (HDR, Touchscreen, AntiFlickering...) zapravo su značajke monitora koje se mogu razmatrati ovisno o Vašim osobnim preferencijama.


Naše preporuke

Mnoge tvrtke pružaju osoblju osnovne, jeftine monitore za svakodnevni rad. Odabir novog i zamjena monitora može biti pametna investicija za Vaše poslovanje. Zaslon s puno radnog prostora pomaže osoblju da bude produktivnije, dok će prilagođena svjetlina i kontrast spriječiti umaranje i gubitak koncentracije. Oštriji, jasniji zaslon može Vas i Vaše kolege ili zaposlenike držati motiviranima.

Za monitor koji Vam omogućava da učinite više, želite odabrati model koji nudi specifične značajke koje su Vam potrebne. Ako ste netko tko ima zadatak kupiti mnoštvo monitora za svoje poslovanje, osnovne funkcije, namjena i cijena vjerojatno će biti najvažniji indikatori kojima se trebate voditi. Poznavanje funkcija i atributa monitora pomoći će Vam odabrati koja veličina i rezolucija monitora najbolje odgovara svakom zaposleniku, koji tip ploče, konektori i sve ostalo prethodno navedeno, a koje će pomoći u povećanju produktivnosti Vašeg ureda i poslovanja.

Ako želite biti sigurni da ste ispravno odlučili prilikom kupnje monitora za računalo, svakako razmislite o značajkama monitora. Svaka od tih značajki ima svoju ulogu u procesu prikaza slike i svaka od njih utječe na kvalitetu slike. Da biste u potpunosti uživali u korištenju računala, morate odabrati monitor koji odgovara ne samo Vašem budžetu već i Vašim potrebama odnosno namjeni.

U nastavku navodimo neke od najbolje ocijenjenih poslovnih monitora iz naše ponude:


Vaša Makromikro grupa