Akcije i promocijeAkcije i promocije Tinte i toneriTinte i toneri

Inkjet ili laserski printer?

Koja je razlika i što odabrati?

Kupnja prvog ili novog printera ponekad može predstaviti mali problem. U moru brandova i izbora modela kao i tipova printera teško je odlučiti se za jedan s kojim ćete biti sigurni u pouzdanost rada i učinkovite rezultate ispisa. Ako ste se kao početnik koji prvi put kupuje printer (ili postojeći mijenja novim) ikada našli u ovakvoj dilemi, sigurno znate kako je ponekad teško odlučiti se za jedan specifičan model ili vrstu printera. I dok se pojedini prilikom kupnje vode isključivo preporukama, osobnim osjećajem ili nastavljaju „tradiciju“ korištenja istog tipa i/ili branda printera kao i prije, naći će se i oni koji će, što zbog potrebe, što zbog želje za promjenama, razmisliti i o drugim solucijama za izvršavanje poslova ispisa.

Printeri kao periferni uređaji odnosno strojevi za stvaranje fizičkog ispisa dokumenata, crteža, skica, fotografija, projekata i ostalih poslovnih ili osobnih dokumenata, jedan su od izuma koji su pokrenuli pravu revoluciju u svakodnevnici i poslovnom svijetu. Njihovim izumom i pojavom na tržištu, kao i upotrebom uz računalo, poboljšali su se i ubrzali poslovni procesi. Promjene su nastale u administraciji, računovodstvu, prodaji, nabavi i svim odjelima koji su do tada vodili svu papirologiju „ručno“. Pisanje kemijskom, crtanje olovkom ili korištenje indigo papira za stvaranje kopija drastično se smanjilo jer se sada svaki zapis kreiran na računalu mogao stvoriti uz pomoć printera. Kroz povijest su se izmijenile brojne tehnike ispisa i pripadajućih strojeva za ispis. Mnogi od Vas su se vrlo vjerojatno i koristili pojedinim vrstama printera, a koji se danas gotovo više i ne koriste. Tehnološki val nije zaobišao ni strojeve za ispis pa tako danas svjedočimo postojanju brojnih, modernih rješenja u svrhu ispisa ne samo dokumenata već i fizičkih materijala!

Ipak, u poslovnom svijetu i u svakodnevnici u kojoj velika većina živi i radi zasada su još uvijek najčešće aktualne dvije vrste printera: inkjet (tintni) printeri i laserski printeri. U gotovo svakom kućanstvu i uredu postoji barem jedan stroj za ispis dokumenata. No, znate li zapravo koju vrstu printera posjedujete i što takav printer za Vas znači? Prije svega, u nastavku ćemo razjasniti terminologiju inkjet i laserskih printera.

Što je inkjet ili tintni printer?

Inkjet (tintni) printer je periferni uređaj računala koji proizvodi papirnatu kopiju Vašeg kreiranog dokumenta i to raspršivanjem tinte na papir. Inkjet printeri evolucija su prijašnjih, matričnih printera. Umjesto metalnih igala, inkjet printeri koriste stotine sićušnih pušaka za ispaljivanje mikroskopskih točkica (kapljica) tinte, toliko sitnih da ih ne možete vidjeti golim okom. Mogu se koristiti za ispis tekstualnih dokumenata i visokokvalitetnih obojenih slika, osobito fotografija.

Inkjet printeri kao potrošni materijal za ispis koriste spremnike s tintom koji su često dizajnirani kao visoko pigmentirani, pa kao takvi mogu proizvesti nevjerojatno žive i stvarne boje koje u kombinaciji s odgovarajućim fotokopirnim papirom stvaraju savršen prikaz fotografija, grafičkih prikaza, nacrta i sličnog. Tehnika ispisa inkjet tiskom pruža mogućnosti za nove stilove dizajna i tijekove rada i prilagodbu svakom režimu rada.


 

Velika prednost posjedovanja tintnog printera je ta što uobičajeno imaju vrlo nisku cijenu. Izumljeni prije svega za potrebe ispisa dokumenata, kasnije su se razvile modernije solucije koje pružaju multifunkcijske mogućnosti poput printanja, skeniranja i kopiranja u jednom. Često ih se zbog njihove kompaktnosti može jednostavno postaviti na radnu površinu u kućanstvu ili manjem uredu radi brzog i jednostavnog ispisa, što ih čini idealnim uređajima za bilo koje radno mjesto, ali i za dom.

Prednosti inkjet printera:

• Inkjet printeri obično su manji i lakši, što ih čini idealnim za upotrebu u situacijama gdje želite postići uštedu prostora
• Izvrsni za ispis kvalitetnih fotografija i dokumenata sa slikama, jer inkjet printeri bolje rade miješanje i proizvodnju živih boja od laserskih printera
• Cijena tintnog printera manja je od većine laserskih printera
• Inkjet printeri mogu ispisivati na različitim vrstama papira, uključujući sjajni foto-papir, teksturirani papir i tkanine
• Pojedinačne tinte su jeftinije od tonera, a kompleti za ponovno punjenje tinte mogu smanjiti kratkoročne troškove ispisa


Nedostaci inkjet printera:

• Veći troškovi ispisa uslijed brze potrošnje spremnika s tintom pogotovo u situacijama učestalih ispisa
• Mogućnost presušenja tinte uslijed dugotrajnog nekorištenja printera
• Sporiji u radu od laserskih printera
• Ladice za papir najčešće su niskog kapaciteta (od 50 do 100 listova), što može biti frustrirajuće za korisnike printera koji često i mnogo ispisuju


 

Što je laserski printer?

Laserski printeri su strojevi koji tope prah tonera (potrošnog materijala za ispis) na papiru radi stvaranja otiska.

Sklop laserskog printera koristi laser, pomično ogledalo i leće za stvaranje sitnih točkica koje potom stvaraju tekst i slike na papiru. Izuzetno je važno da laserski printeri imaju laserski sustav koji je precizan kada laser primi podatke o dokumentu. 

Kako se tehnologija razvijala, postajalo je sve važnije da laserski printeri ispisuju dokumente velikim brzinama, a najbrži laserski printeri u boji proizvode više od 100 stranica u minuti!

Laserski printeri i toneri su skuplji od inkjet printera i tinti, ali su dugoročno gledano, ipak ekonomičnija opcija s ukupnim nižim troškovima po stranici i većim brzinama ispisa. 

Iako su laserski printeri izvorno izumljeni za uredsku upotrebu, zbog ekonomskih razloga i postojanja raznih kompaktnih modela, sve više postaju popularni i kao kućni printeri.


Prednosti laserskih printera:

• Većina laserskih printera ispisuje mnogo brže od inkjet printera
• Laserski printeri stvaraju dokumente oštrog teksta. Ako ste korisnik printera koji ispisuje veliki volumen tekstualnih dokumenata, laserski printer idealan je za Vas
• U slučaju češćih ispisa većeg volumena cijena se itekako isplati
• Toner je u prosjeku jeftiniji jer mogu ispisati tisuće stranica u odnosu na spremnike s tintom koji se brže potroše i potrebno ih je češće mijenjati


Nedostaci laserskih printera:

• Može se nositi s jednostavnom grafikom, ali složene slike i fotografije predstavljaju izazov
• Iako na tržištu postoje neki kompaktni laserski printeri, oni su uglavnom veći i teži od inkjet printera
• Laserski printeri ne mogu podnijeti istu raznolikost papira koju mogu inkjet printeri
• Trošak laserskog printera (uređaja i spremnika s tonerom) obično je veći od prosječnog inkjet printeraRazlika između inkjet i laserskih printera

Kako bi stvarno objasnili razliku između inkjet i laserskih printera proći ćemo kroz nekoliko bitnih značajki koje bi trebali razmotriti pri svakom razmišljanju o kupnji specifičnog printera i napraviti usporedbu navedenih vrsti printera. Svaka značajka objašnjava bitne razlike navedenih printera i daje naznaku za što je svaki od njih prvenstveno i najbolje namijenjen.


 


 

1) Izrada

Izrada printera podrazmijeva njegovu veličinu i dizajn, bitan je faktor za brojne korisnike prilikom izbora printera. Ako imate ograničen prostor za smještaj printera, možda bi bolja opcija za Vas bio inkjet printer. Inkjet printeri jednostavnije su izrade, lakši su i manjih dimenzija zbog svoje prvotne namjene u kućanstvima zbog čega se lako smještaju na stol ili policu i prenose na drugo mjesto.

S druge strane, laserske printere čine bubanj za ispis, laserski modul i termalni element zbog čega su najčešće veći, teži i mogu zahtijevati više prostora za smještaj. Dakako, postoje i opcije manjih laserskih printera, pri čemu je najčešće riječ o monofunkcijskim uređajima.

2) Funkcionalnost i tehnologija rada

Inkjet printeri koriste tintu koja se raspršuje kroz mikroskopske mlaznice na papir. S druge strane, laserski printeri imaju jedinicu bubnja koja topi prah tonera na papiru. Dakle, jedna vrsta printera kao potrošni materijal za stvaranje ispisa koristi tintu, druga koristi prah (toner).

3) Vrste ispisa i režim rada

Visokokvalitetni inkjet printeri posebno su dizajnirani za stvaranje fotografija s tonalnom raznolikošću i dubljim bojama. Ako želite ispisati dokumente u boji - bilo da se radi o fotografiji, grafikama ili tekstu u boji - gotovo sigurno ćete bolje rezultate dobiti s inkjet printerom. Inkjet printeri mogu reproducirati suptilnu gradaciju boja na fotografijama na kojima će laserski printeri često prikazati različite promjene u zasićenosti boje.

Jednobojni printer je printer koji ispisuje samo crno-bijeli (monokromatski) ispis. Monokromatski printeri za ispis trebaju samo crnu tintu odnosno toner za printer, i idealno su sješenje za ispis tekstualnih dokumenata i za rad u uredima. Najčešći izbor za ovakav ispis su laserski printeri. U slučaju da su Vaše potrebe ograničene samo na printanje dokumenata, u tom slučaju dovoljno je odabrati uređaj koji nudi samo tu funkciju odnosno monofunkcijski inkjet ili laserski printer. Za potrebe skeniranja i kopiranja, na tržištu se nalaze i brojni multifunkcijski uređaji koji pružaju i te opcije sve u jednom uređaju.

4) Kvaliteta ispisa

Obje vrste printera nude visoku kvalitetu i preciznost ispisa dokumenata. Jedino je pitanje što točno najviše cijenite i želite postići prilikom ispisa kako biste odredili koja je opcija printera najprikladnija za Vaše potrebe. Tehnologija koja stoji iza inkjet i laserskih printera bitno određuje ograničenja koja se odnose na kvalitetu njihovih ispisa. Uobičajena je percepcija da su tintni printeri bolji za ispis fotografija, a laserski za crno-bijeli ispis tekstualnih dokumenata.

Veću preciznost ispisa zasigurno ćete ostvariti laserskim printerom i tehnologijom rada, zbog mogućnosti razmazivanja tinte u slučaju korištenja inkjet printera. Napredak u tehnologiji printera omogućio je laserskim printerima da proizvode prilično impresivne fotografije u boji. Iako tintni printeri i dalje pobjeđuju laserske kada su u pitanju fotografije visoke rezolucije, danas su laserski printeri u boji opcija za razmatranje onima koji žele ispisati slike srednje kvalitete uz istovremenu pouzdanost, izdržljivost i ekonomske prednosti korištenja laserskog printera.

Trebate li ispisati živopisne fotografije visoke kvalitete, potražite dobar profesionalni tintni printer. Ako Vam je potreban pouzdan printer za ispis oštrih tekstualnih dokumenata, laserski printer je ono što Vam treba.

5) Brzina ispisa

Laserski printeri izrađeni su tako da udovolje zahtjevima poslovnog svijeta i radnih obaveza stoga su opredijeljeni za brži ispis, dok inkjet printeri zbog svoje izrade, tehnologije ispisa i namjene za kućne uporabe ispisuju sporije. Budući da su laserski printeri brži, isti mogu proizvesti više dokumenata u usporedbi s tintnim printerima i zbog toga imaju veći volumen ispisa.
 

Laserski printeri: cca 15 do 100 stranica / minuta

Inkjet printeri: cca 16 stranica / minuta


6) Volumen ispisa

Laserski printer pruža mogućnosti brzog ispisa velike količine dokumenata zbog čega je najčešći izbor u svakom uredu u kojem postoje potrebe za učestalom i velikom količinom ispisa dokumenata. S obzirom na to da su inkjet printeri u pravilu namijenjeni kućnoj upotrebi, volumen ispisa je znatno manji. Toner uložak može ispisati znatno veću količinu stranica od spremnika s tintom. 

Većina spremnika s tintom sadrži volumen tinte koji obično može ispisati između 135 i 1000 stranica dok se broj ispisanih stranica s tonerom može se kretati od 2 000 do 10 000 stranica i više! Ako želite izbjeći često zamjenu spremnika, a niste sigurni hoćete li ispisivati redovito, preporučujemo Vam da koristite laserski printer u boji. Ako ćete svakodnevno ispisivati puno dokumenata u boji, spremnici s tintom su bolja opcija za Vas.

7) Trošak

Brojni troškovi povezani su s odabirom pravog printera za Vas. Prilikom razmatranja kupnje printera primijetit ćete razliku u cijeni uređaja pri čemu su laserski printeri u pravilu skuplja opcija. Inkjet printeri manje su složeni od laserskih printera, pa su i jeftiniji za proizvodnju zbog čega su cijene uređaja i potrošnih materijala u skladu s tim. Drugi razlog je njihova namjena, a to je za kućne upotrebe zbog čega se proizvode i prodaju na tržištu s pristupačnijim cijenama kako bi jedan takav dospio u dom krajnjeg korisnika. Troškovi kupnje i zamjene spremnika također su važni čimbenici.

Općenito, zamjene tonera u odnosu na zamjenu tinti je skuplja. Iako su spremnici s tintom obično jeftiniji, zbog brze potrošnje i mogućnosti isušivanja uslijed rijetke upotrebe printera postoji mogućnost da ćete ih morati češće zamijeniti što dugoročno stvara dodatan trošak za Vas. U troškove se ubraja i trošak po stranici koji vrlo brzo i lako možete izračunati stavite li u omjer broj stranica koje može ispisati jedan spremnik tinte ili tonera (čiji podatak daje proizvođač potrošnog materijala) u odnosu na cijenu tog spremnika.

Općenito i dugoročno gledano, inkjet printeri imaju višu cijenu troškova po stranici od laserskih printera.


Koji printer odabrati?

U savršenom poslovnom svijetu, svaki ured bi trebao imati i tintni i laserski printer, koristeći ih za velike količine učestalih ispisa (laserski), te dokumente u boji (inkjet). Odluka o tome trebate li raditi s tintnim ili laserskim printerom svodi se na to što najčešće ispisujete, koliko ispisujete i koliko ste spremni potrošiti na ispis odnosno uređaj. Inkjet printeri najbolje su prikladni za ispis dokumenata u boji poput fotografija i školskih projekata.

Ako tražite printer koji može obraditi velike količine tekstualnih dokumenata, laserski printer je izbor koji je učinkovitiji i ekonomičniji u tu svrhu. Ipak, osim navedenoga korisno je razmisliti hoće li se u budućnosti Vaše potrebe, ciljevi i želje za funkcijama ispisa mijenjati? Hoćete li u budućnosti imati veće ili manje potrebe za ispisom? Preciznijom procjenom budućih potreba mogu se ostvariti značajne uštede.

Inkjet (tintni) printeri odličan su izbor za:

• Ispis fotografija visoke kvalitete ili općenito grafike u bojama
• Mala / kućna poduzeća i za osobne potrebe
• Kod manje potrebe za brzim ispisom
• Kod veće potrebe za mogućnošću korištenja raznolikog ispisnog papira

Laserski printeri odličan su izbor za:

• Mono ispis tj. crno-bijeli ispis tekstualnih dokumenata
• Veće urede i veći volumen ispisa
• Veće potrebe za brzim ispisom dokumenata
• Manje potrebe za raznolikošću ispisnog papira


 


 

Naše preporuke

Sada kada smo razjasnili sve bitne pretpostavke koje bi trebali razmotriti prilikom kupnje novog printera, donosimo Vam naše preporuke. Razmatrate li kupnju novog printera, na tržištu ćete pronaći brojne opcije – od monofunkcijskih do multifunkcijskih printera, s jednostranim i dvostranim ispisom, za bežičan ispis ili putem pametnog mobitela namijenjenih za kućnu ili poslovnu upotrebu.

U slučaju da kupujete osobni printer vrlo vjerojatno je najbolji izbor za Vas inkjet printer. Jednostavna izrada, niski troškovi uređaja i spremnika te kvaliteta ispisa zadovoljit će i one najzahtjevnije korisnike. Preporučujemo kupnju jednobojnog laserskog printera ako trebate samo crno-bijeli ispis veće i učestale količine ispisanih dokumenata.

Za urede i one koji trebaju brži i precizniji ispis dokumenata te ekonomičnost i manje troškove tijekom dugoročnog rada printera, laserski printer idealan je izbor za Vas.

Naravno, na kraju sve ovisi o Vašim prioritetima i ciljevima koje želite postići. Stavite li u razmatranje sve gore navedene opcije, vrlo brzo ćete doći do zaključka koji je printer najbolji za Vas. U našoj ponudi pronađite idealan printer za sve svoje potrebe. Nudimo Vam moderna rješenja renomiranih brandova printera poput Brother, Canon, HP, Lexmark, Epson i brojnih drugih. Tražite li fotokopirni papir ili potrošni materijal za Vaš printer, tu su tinte i toneri po odličnim cijenama!


Vaša Makromikro grupa


Povezani članak: 1) Originalne ili zamjenske tinte i toneri

                             2) Tinta ili toner - što odabrati?

                             3) Vodič za odabir i rukovanje fotokopirnim papirom

                             4) Najam printera