Akcije i promocijeAkcije i promocije Tinte i toneriTinte i toneri

Tinta ili toner - što odabrati?

Što su tinte, a što toneri i koja je njihova osnovna razlika?

Mnogi ne razumiju što su tinte, a što toneri, u svakodnevnoj komunikaciji koriste se drugačijim terminima ili pak posjeduju netočne informacije o namjeni specifičnog spremnika boje. Vrlo je važno i nadasve korisno dobro poznavati potrošni materijal specifičnog printera kako se u budućnosti ne bi dovodili do neželjenih troškova, pitanja produktivnosti i ekonomičnosti Vašeg ureda ili kućanstva.

Tinte i toneri su dvije potpuno različite vrste potrošnog materijala za printere, koje rade na potpuno različitim tipovima mehanizama, pri čemu svaki ima svoje prednosti i nedostatke i specifičnu namjenu.

Ako želite saznati više o vrstama ispisnih uložaka ili kupujete novi printer, a pritom niste sigurni koji odabrati, ovaj članak će razjasniti sve što trebate znati kako bi osigurali pravilan i nesmetan rad Vašeg printera.


 

Tinta

Spremnici s tintom sastoje se od mikroskopskih mlaznica koje prskaju boju ili pigmentiranu tintu na papir u obliku kapljica. Kontrola mlaznice vrši se putem softwarea za Vaš printer. Kada Vam tinta ponestane, možete ju napuniti ili ju možete izbaciti i kupiti novu (originalnu za Vaš model printera ili zamjensku).

Ovisno o vrsti spremnika tinte, razlikuju se tinte na bazi boja i tinte na bazi pigmenta. Tinte na bazi boja najčešće su korištene tinte za printere. Daleko su ekonomičnije od tinti na bazi pigmenta i imaju veću sposobnost kada je u pitanju ispis živih boja fotografija. Glavni nedostatak im je taj što nisu vodootporne zbog čega su sklonije mrljama te se sporije suše. Također nisu vrlo izdržljive zbog čega ispis pomoću ovih tinti relativno brzo blijedi. Kod pigmentne tinte ispis je jasniji, a suši se mnogo brže od tinte na bazi boja. 

Zahvaljujući mogućnosti produkcije kvalitetnih ispisa, više se cijeni od tinte na bazi boje. Otporna je na vodu i na UV zrake, što joj omogućuje dugotrajnost i sporije blijeđenje. Postoje crne tinte i tinte u bojama (cijan, magenta, žuta) koje se međusobno miješaju u različitim omjerima kako bi nastale sve boje prilikom ispisa.

Prednosti tinti:

Jeftinije su: inkjet - tintni printeri jeftiniji su od laserskih stoga je i potrošni materijal (tinta) jeftinija. Ovisno o učestalosti korištenja i vrstama ispisa dokumenata, tinta za inkjet printere ekonomičniji je izbor za potrebe printanja i kopiranja dokumenata.

Ne razmazuju se lako: iako na prvu možda ne djeluje tako, tinte zapravo odolijevaju mrljama više od tonera. Za svaki ispis bitno je vrijeme sušenja tinte na papiru ali u pravilu, tinte su u usporedbi s tonerima otpornije mrljama.

Spremnike je lako zamijeniti: spremnici s tintom su manji i jeftiniji od toner spremnika, zbog čega su jednostavniji za zamjenu onda kada je to potrebno.

Nedostaci tinti:

Niži prinos ispisa: iako ćete uštedjeti na cijeni tinte, dugoročno gledano, pripadajuća tinta Vašeg inkjet printera će proizvesti sveukupno manje ispisa od tonera i pripadajućeg laserskog printera.

Lako se začepe: u slučaju kada se tinta dugo ne koristi, postoji mogućnost da će se osušiti. U tom slučaju bi se lako mogla začepiti glava za ispis na tintnom printeru. Iz tog razloga, noviji i bolji modeli inkjet printera dolaze s uređajima za čišćenje koji su ugrađeni u printer.

Toner

Spremnici s tonerom koriste se laserskom tehnologijom za taljenje praška tonera na stranici kako bi se stvorila slika. Prašak tonera je rafinirana plastika koja se koristi za ispis. U printeru, laser proizvodi elektrostatički predložak željenih slika na rotirajućem metalnom bubnju koji sadrži električni naboj.

Tijekom ispisa, prah iz tonera drži statički naboj koji se zalijepi za bilo što sa suprotnim nabojem (papir). Bubanj printera prodaje se zasebno kao jedinica ili može biti ugrađen u toner uložak, ovisno o načinu izrade Vašeg laserskog printera.

Spremnici s tonerom koji se isporučuju s ugrađenim bubnjem uglavnom su skuplji od onih bez njega, ali zato pružaju pogodnost da se ne brinete o zamjeni jedinice bubnja u Vašem printeru. 

Toner uložak dolazi u dvije vrste: kompletne jedinice koje se odlažu nakon svake uporabe i jedinice za ponovno punjenje koje mogu imati zamjenski toner dodan u isti uložak za višestruku upotrebu. Postoje crni toneri i toneri u bojama (cijan, magenta, žuta) koje se međusobno miješaju u različitim omjerima kako bi nastale sve boje prilikom ispisa.

Prednosti tonera:

Brži ispis: zbog njihove preciznosti, laserski printeri i toner uložak imaju glavnu prednost što ispise proizvode brže od inkjet printera.

Bolja kvaliteta slike: osim brzine ispisa, zbog njihove preciznosti, ispisani dokumenti su puno oštriji i jasniji od onoga što biste dobili s tintnim printerom.

Traje duže: usporedite li laserski printer s tintnim printerom sličnog modela, laserski printer će dugoročno ispisati puno više stranica od tintnog printera.

Nedostaci tonera:

Neuredno punjenje: toner može stvoriti popriličan nered ako ne znate kako njime pravilno rukovati. Nepravilnom upotrebom i instalacijom lako se razmazuje i teško uklapa u Vaš printer.

Zamijeniti ih je skupo: toneri su uglavnom puno skuplji u odnosu na tinte.

Laserski printeri su skuplji: iako se razlika u troškovima nadoknadi povećanom dugotrajnošću i većim volumenom ispisa, u prosjeku, laserski printeri su skuplji od inkjet printera, a svojim dimenzijama najčešće zauzimaju više prostora.

Razlika između tinti i tonera?

Na osnovu navedenih informacija može se zaključiti da je glavna razlika između tinte i tonera zapravo u vrsti materijala i mehanizmu koji se koristi za ispis. Spremnici s tintom sadrže tekuću tintu i koriste se u inkjet (tintnim) printerima dok spremnici s tonerom sadrže toner odnosno prah i koriste se u laserskim printerima. Točna formula svakog proizvođača tinte ili tonera nije u potpunosti poznata zbog čega svaki proizvođač specifičnog printera nudi i adekvatnu, originalnu tintu odnosno toner za korištenje u svrhu poslova ispisa.Koji potrošni materijal koristi Vaš printer?

Prije izbora i kupnje potrošnog materijala, potrebno je znati koji tip printera posjedujete ili želite kupiti te kakva je Vaša uobičajena rutina i namjena korištenja printera. Tek ste počeli koristiti printer na poslu, kupili ste novi uređaj za osobne potrebe ili možda mijenjate način poslovanja koji iziskuje i promjenu načina učestalosti korištenja printera? Pritom niste sigurni koji potrošni materijal Vaš model printera uopće koristi?

Ne brinite, mi smo se pobrinuli za to. Preko specifične tražilice Tinte i toneri na početnoj stranici naše internetske trgovine brzo i lako pronađite pripadajuću tintu ili toner za svoj model printera. U svega nekoliko koraka, jednostavnim izborom branda i modela printera dobivate rezultat traženog potrošnog materijala za specifičan model printera. Osim originalnih, u ponudi su i zamjenska rješenja za Vaš printer.

Bilo da svoj printer koristite većinom u poslovne svrhe ili se bavite poslom i hobijima koji iziskuju printanje fotografija i dokumenata u boji, uz našu naprednu tražilicu i široku ponudu crnih i trobojnih tinti i tonera renomiranih brandova, zaboravite na brigu oko neadekvatnog potrošnog materijala za Vaš printer.
 

Vaša Makromikro grupa
 

Povezani članak: 1) Originalne ili zamjenske tinte i toneri

                             2) Inkjet ili laserski printer?

                             3) Vodič za odabir i rukovanje fotokopirnim papirom

                             4) Najam printera