Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Originalne ili zamjenske tinte i toneri

Što su originalne, a što zamjenske tinte i toneri i koje odabrati?

U prethodnom članku obradili smo sve što je potrebno znati o tintama i tonerima kao potrošnim materijalima za printere. Podsjetimo da se tinte koriste za inkjet printere, a toneri za laserske i da je njihova osnovna razlika zapravo u vrsti sadržaja njihova spremnika. Kako se tinte i toneri razlikuju prema vrsti materijala i mehanizmu rada unutar printera, tako postoje razlike u tipovima potrošnog materijala s obzirom na to tko ih proizvodi.

Shodno navedenome, postoje originalne i zamjenske tinte i toneri. U članku koji slijedi razjasnit ćemo terminologiju, razlike te analizirati prednosti i nedostatke korištenja originalnih i zamjenskih spremnika tinti i tonera, nakon čega ćete brzo i lako moći donijeti odluku s kakvim potrošnim materijalom želite raditi.

Originalne tinte i toneri

Originalne spremnike s tintom ili tonerom proizvodi proizvođač Vašeg printera. To npr. može biti HP, Brother, Epson, Lexmark ili bilo koji drugi proizvođač. Pored ostalih informacija, originalni spremnici tinte ili tonera imaju logo proizvođača i kataloški broj proizvoda na sebi, a proizvode se točno za specifičan inkjet ili laserski printer. Posjedujete li printer i potreban Vam je originalni potrošni materijal, a pritom niste sigurni koji, upotrijebite našu tražilicu tinti i tonera.

Jednostavnim odabirom branda i modela printera dobit ćete rezultate originalnih (ali i zamjenskih rješenja) za Vaš printer. Uz originalnu tintu ili toner možete biti sigurni u pouzdanost proizvoda jer iza sastava i sigurnosti korištenja stoji sam brand odnosno proizvođač originalne tinte ili tonera. 

Naravno to ne znači da se originalni spremnik s tintom ili tonerom ne može brzo isprazniti ili pokvariti, niti da su kvaliteta i volumen ispisa, a samim time i učinkovitost poslova ispisa na iznimno višoj razini u usporedbi sa zamjenskim potrošnim materijalima.

Zamjenske tinte i toneri

Osim originalnih, od strane proizvođača proizvedenih spremnika tinti i tonera za Vaš printer, postoje i zamjenski spremnici. Zamjenske tinte i tonere proizvodi treći proizvođač potrošnih materijala za Vaš model printera. Tako primjerice Print Rite proizvodi zamjenski potrošni materijal za primjerice HP printer.

Posjedujete li printer i potreban Vam je zamjenski potrošni materijal, a pritom niste sigurni koji, upotrijebite našu tražilicu tinti i tonera. Jednostavnim odabirom branda i modela printera dobit ćete rezultate zamjenskih (ali i originalnih rješenja) za Vaš printer. Razlikujemo novoproizvedene (brand-new) i ponovno punjene (remanufactured) zamjenske spremnike tinti i tonera dok je izrada samog spremnika kompatibilna Vašem modelu printera te jednostavna za instalaciju baš kao i originalne tinte ili toneri. 

Kada koristiti originalne, a kada zamjenske tinte i tonere?

U potrazi za potrošnim materijalom za Vaš printer, postavlja se pitanje koju vrstu tinte odnosno tonera izabrati. S obzirom da inkjet - tintni printeri koriste tinte, a laserski printeri tonere, i da za potrebe ispisa postoje crne i tinte/toneri u boji, sljedeće što je potrebno je odlučiti se za proizvođača odgovarajuće tinte ili tonera. Prije odluke, moguće je razmisliti o svim prednostima i nedostacima korištenja originalnih i zamjenskih rješenja za Vaš printer.


Prednosti originalnih tinti i tonera

Specifično proizvedeni i dostupni za pojedini model printera: proizvođači printera ulažu ogromne resurse kako bi proizveli garantirano najkvalitetnije i najpouzdanije rješenje specifično za Vaš printer.

Kvaliteta ispisa: usporedbom orginalnog sa zamjenskom tintom ili tonerom, originalni spremnici gotovo uvijek nude bolju kvalitetu i jasnoću, pogotovo kada su u pitanju slike pri čemu se ne radi samo o kvaliteti slika već i njihovoj trajnosti.

 

Konzistentnost rezultata ispisa: originalne spremnike čini sastav koji je osmišljen kako bi se spriječilo začepljenje glave printera. Uz originalni spremnik tinte ili tonera dobivate gotovo sigurnu konzistenstnost i pouzdanost ispisa, kvalitete tinte/tonera i volumena ispisa svakim novim spremnikom.
 

Ulaganje u održivost: većina proizvođača originalnih spremnika spremni su uložiti dio zarade u postupke recikliranja tinti i tonera.Nedostaci originalnih tinti i tonera

• Viša cijena u odnosu na zamjenske spremnike:
proizvođači koji razvijaju i prodaju specifične printere bilježe visoke troškove opsežnog istraživanja i razvoja kako bi proizveli ne samo najbolji model printera već i pripadajući potrošni materijal. Dakle, cijenom originalnog potrošnog materijala često se pokrivaju i troškovi uključeni u proizvodnju specifičnog printera za koji je namijenjen.
 


Prednosti zamjenskih tinti i tonera

• Niža cijena u odnosu na originalne spremnike:
cijena novoproizvedenih zamjenskih spremnika tinte ili tonera niža je u odnosu na cijenu originalnih. Ponekad su razlike u cijeni velike, zbog čega se potrošači sve češće odluče isprobati i koristiti upravo zamjenske tinte ili tonere. Niža cijena novoproizvedenog zamjenskog potrošnog materijala dugoročno štedi Vaš novac.

• Pružaju iste funkcije kao i originalni: zamjenske tinte i toneri pružaju iste funkcije ispisa Vaših dokumenata, a većina proizvođača zamjenskih rješenja nudi i uvid u razinu dostupne tinte/tonera za korištenje.

• Jednostavno instaliranje: Proces instaliranja zamjenskog spremnika jednostavan je kao i za originalni spremnik pri čemu se proces može malo razlikovati zbog mogućnosti postojanja nešto drugačijeg dizajna i izrade spremnika. Ipak, i ova značajka se sve više usavršava na tržištu.


Nedostaci zamjenskih tinti i tonera

• Ne postoje odmah za sve modele printera: ako je Vaš printer potpuno novi model, možda ćete biti primorani kupovati originalne spremnike tinte ili tonera neko vrijeme dok se tržište zamjenskih rješenja ne razvije.

• Spremnici nisu kompatibilni za Vaš printer: zamjenski spremnici s tintom i tonerima mogu se pokvariti iz nekoliko razloga, npr: čip nije prepoznat, glava za ispis se začepila, spremnik se ne može postaviti pravilno. Iako je ovakav scenarij rijedak, moguće je da se rješenje koje ste kupili neće uklopiti u Vaš printer, a samim time i prouzročiti dodatan trošak za Vas.

• Kvaliteta ispisa: usporedbom orginalnog sa zamjenskom tintom ili tonerom originalni spremnici gotovo uvijek nude bolju kvalitetu i jasnoću, pogotovo kada je u pitanju ispis slika pri čemu se ne radi samo o kvaliteti slika već i o trajnosti njihova ispisa. Ipak, i ova značajka se sve više usavršava kod zamjenskih rješenja za printere.

 

Razlika između orginalnih i zamjenskih tinti i tonera

Neovisno o njihovim prednostima i nedostacima iz koje proizlaze pojedine razlike, najveća razlika između originalnih i zamjenskih tinti i tonera je cijena. Prava istina je da tvrtke koje razvijaju i prodaju printere imaju visoke troškove opsežnog istraživanja i razvoja koji su uključeni u proizvodnju njihovih pripadajućih potrošnih materijala. S druge strane, tvrtka koja proizvodi zamjenske tinte i tonere nema takve troškove, pa su stoga i cijene niže nego za originalne spremnike. Brojna istraživanja razmatrala su kvalitetu, brzinu i volumen ispisa originalnih i zamjenskih tinti i tonera pri čemu se došlo do zaključka da razlike postoje ali iste nisu toliko značajne.

I dok se većina potrošača barem jednom odlučila za zamjensko rješenje, postoje korisnici koji isključivo kupuju originalne tinte ili tonere. Zašto je to tako? Sve se svodi na opće uvjerenje da zamjenski spremnici s tintom mogu oštetiti printer u kojem se koriste. U stvarnosti, šanse da se to dogodi su poprilično upitne i iznimno nisko vjerojatne. Danas proizvođači zamjenskih rješenja sve kvalitetnije i bolje odgovaraju potrebama i mehanizmima ispisa svakog modela printera za kojeg su namijenjeni pa je takav scenarij gotovo nemoguć.

Odluka o tome koju vrstu spremnika odabrati ovisi prvenstveno o Vašim potrebama i preferencijama u poslovima ispisa dokumenata. Tražite li gotovo sigurnu pouzdanost, konzistenost, kvalitetu učestalih ispisa velike količine dokumenata te opciju recikliranja spremnika tada je za Vas originalni spremnik tinte ili tonera specifičnog proizvođača. Ako nikad niste koristili zamjensko rješenje, a istovremeno želite uložiti što manje u potrošni materijal za Vaš printer jer ga rijetko koristite, možete se odlučiti za zamjensku tintu ili toner pritom imajući na umu sve potencijalne rizike troškova i kompatibilnosti s Vašim printerom.

Zbrinjavanje praznih tinti i tonera

Makromikro d.o.o., sestrinska tvrtka Makromikro grupe ima dozvolu Grada Zagreba za sakupljanje neopasnog otpada u koji se uključuju tinte i toneri. Sakupljamo sve originalne i zamjenske spremnike tinti i tonera pri čemu ne izvršavamo naplaćivanje originalnih HP, Canon, Lexmark, Samsung tinti i tonera. Prije sakupljanja praznih tinti i tonera potrebno je kontaktirati nas radi dogovora i svih uvjeta oko sakupljanja putem maila: zbrinjavanje@makromikro.hr ili na telefon: 01/6410-085.

Partneri smo HP Product return and recycling programa i za sve originalne HP tonere osiguravamo spremnike (kutije). Sakupljanje zamjenskih spremnika tinti i tonera naplaćuje se na temelju dogovora te predaje na oporabu u dogovoru sa ovlaštenim tvrtkama za oporabu otpada. Na temelju dozvole, u mogućnosti smo ovjeriti prateći list za otpad.Makromikro grupa raspolaže iznimno širokom ponudom originalnih i zamjenskih tinti i tonera za novije i starije modele printera velikog broja renomiranih brandova poput HP, Canon, Epson, Brother, Lexmark, Panasonic, Ricoh i brojnih drugih. Uz funkcionalnu tražilicu na našem webu, brzo i lako pronađite ponudu tinti i tonera specifično za Vaš printer i osigurajte zalihe potrošnog materijala za Vaš ured ili dom.


Vaša Makromikro grupa

 

Povezani članak: 1) Tinta ili toner - što odabrati?

                             2) Inkjet ili laserski printer?

                             3) Vodič za odabir i rukovanje fotokopirnim papirom

                             4) Najam printera