Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Vodič za odabir televizora

Koja je razlika između 4K i 8K razlučivosti, kako izabrati veličinu ekrana, koja je važnost priključaka i brzine osvježavanja slike? Što odabrati, LED ili OLED?

Ako ste u žurbi i nemate vremena proučavati razne modele televizora, za razmatranje o izboru i kupovini novog modela televizora uzmite u obzir nekoliko korisnih smjernica i u tu svrhu iskoristite ovaj praktični vodič za kupovinu televizora.

 

Veličina ekrana

Bilo da tražite televizor uobičajenih ili visokih performansi, prva specifikacija koju trebate uzeti u obzir bit će veličina ekrana. Razmislite o željama i preferencijama svih korisnika televizora i o veličini prostora u koji ćete ga smjestiti.

Odaberite onu veličinu zaslona koja će se odlično uklopiti u Vaš prostor. Za standardne dnevne prostore najčešće se izabire veličina zaslona od 55 ili 65 inča.

Razmotrite na koje ćete mjesto smjestiti TV u Vašem domu. Iako je raniji savjet namijenjen standardnim dnevnim boravcima i kućnim kinima, razmotrite koja je veličina prikladna za manje ili veće dnevne boravke, te koju veličinu odabrati za spavaću sobu ili kuhinju, gdje bi manji televizor vjerojatno bio bolji izbor.

Za još bolji doživljaj i iskustvo praćenja sadržaja, korisno je držati se pravilne udaljenosti od televizora koja je tri puta veća od visine zaslona za HD televizore, odnosno 1,5 puta veća od visine zaslona za 4K Ultra HD televizore. Drugim riječima, možete sjediti dvostruko bliže 4K UHD televizoru.

 

Rezolucija

Nijedan vodič za kupovinu televizora ne bi bio potpun bez rasprave o rezoluciji ekrana. Rezolucija opisuje broj piksela koji čine sliku na zaslonu -  u smislu vodoravnih redaka i okomitih stupaca. Više piksela prevodi se u oštriju sliku i sitnije detalje, pa je veća razlučivost (gotovo uvijek) bolja.

  • Full HD - do nedavno je bio standard za televizore na tržištu -  1920 x 1080 piksela.

Međutim, proizvođači televizora ubrzano prelaze na Ultra HD uređaje (koji se nazivaju i 4K), a koji su danas pristupačni cijenom i u potpunosti zamjenjuju Full HD.

  • 4K modeli imaju četiri puta veći broj piksela od Full HD TV ekrana. Govorimo o 2160 vodoravnih crta ili 3840 x 2160 piksela.

Prednosti 4K televizora

  • Više detalja streaming servisi poput Netflixa i YouTubea omogućavaju prikaz 4K sadržaja uz bolji prikaz detalja.
  • Oštrije slike i tekst omogućavaju bolji pregled sadržaja s kraće udaljenosti od televizora, starajući ugodnije uvjete za gledanje televizora.
  • Bogatije i živopisnije slike – u usporedbi s prijašnjim modelima s Full HD rezolucijom.

 

HDR je nova značajka 4K Ultra HD setova i zalaže se za visoki dinamički raspon, referencu na njegovu sposobnost isporuke više boja, višu razinu kontrasta i povećanu svjetlinu. HDR je u osnovi nadogradnja formata 4K ili Ultra HD (nije primjenjivo na 1080p HD setove).

  • 8K televizori učetverostručuju razlučivost viđenu na 4K setovima - nude ogroman skok naprijed u kvaliteti slike.

Televizori 8K rezolucije čine svaki prikaz boljim, bez obzira na originalnu rezoluciju samog sadržaja. Iako je sadržaj u originalnoj 8K rezoluciji dosta ograničen, tehnologija brzo napreduje, pa ćete uskoro moći gledati sadržaje na omiljenim streaming kanalima u vrhunskoj 8K rezoluciji.

 

Brzina osvježenja slike i važnost HDMI priključaka

Brzina osvježavanja, izražena u hercima (Hz), opisuje koliko se puta u sekundi slika osvježava na zaslonu. Standardna brzina osvježavanja je 60 puta u sekundi ili 60 Hz. Filmske ili video scene s objektima koji se brzo kreću na LCD HD televozorima, brzina osvježavanja od 60 Hz može doći do zamućenja ili usporavanja prikaza kretanja objekta. Kako bi stvorili kvalitetniju sliku, proizvođači su udvostručili brzinu osvježavanja na 120 Hz, a kod nekih vrlo skupih modela, brzina osvježavanja raste čak i do 240 Hz. Uobičajeno će televizori s većim ekranima imati i brže osvježenje slike.

Ako ste odlučili nabaviti 4K Ultra HD televizor obratite pažnju na broj priključaka i pobrinite se da priključci podržavaju HDMI 2.0 ili 2.1. Važno je imati bar dva HDMI ulaza kako biste mogli spojiti Vaše igraće konzole, zvučnike ili laptop, te na taj način iskoristili maksimum iz Vašeg omiljenog televizora.

 

LCD ili OLED

Osim projekcijskih setova, na tržištu su u osnovi samo dvije vrste televizora: LCD i OLED.

LED-LCD televizori sadrže diode koje emitiraju svjetlost (LED) za osvjetljavanje LCD zaslona. Mnogi od ovih televizora mogu dinamički osvijetliti određene dijelove zaslona i zatamniti ostale dijelove kako bi bolje predstavili mješavinu svijetlih i tamnih područja u sceni - značajku poznatu kao aktivno zatamnjenje ili lokalno zatamnjenje. Napredna LCD tehnologija, koja se naziva kvantne točke - potaknuta zahtjevima HDR-a da proizvede širi spektar boja i više svjetline, u osnovi ima još jedan sloj, ili dodanu "šinu", nanokristalnih točkica različitih veličina koje se pale kada ih LED pozadinsko osvjetljenje pogodi. Rezultat je širi spektar boja i povećana svjetlina.

OLED znači "organska dioda koja emitira svjetlost". OLED-ovi televizori imaju neobično svojstvo proizvodnje svjetlosti i boja samo jednom diodom. Zbog toga, OLED televizorima nije potrebno zasebno pozadinsko osvjetljenje, a svaki piksel koji vidite samostalni je izvor boje i svjetlosti.

Situacija na tržištu je trenutno takva da OLED televizori pružaju najbolju sliku. Za razliku od LCD televizora, OLED emitira dublje crne boje te bolji kontrast i detalje sjene, ali su zato puno skuplji čak i od vrhunskih modela LCD televizora.

Brojni proizvođači televizora aktivno koriste OLED tehnologiju u proizvodnji televizora s većim zaslonom, ali ćete čak i prilikom kupovine većih LCD televizora imati vrhunsku 4K i 8K sliku s odličnom brzinom osvježavanja slike.

Televizori 4K rezolucije odličan je izbor za razmatranje kupovine, a ako se odlučite za 8K smatrajte to jednom vrhunskom investicijom za budućnost.

Prilagodite ove smjernice Vašim željama, mogućnostima i potrebama i uživajte prilikom odabira vrhunskih modela televizora iz naše aktualne akcije na televizore.

 

Vaša Makromikro grupa