Akcije i promocijeAkcije i promocije Tinte i toneriTinte i toneri

U 3 koraka do vrhunske prezentacije

Odabir prave tehnologije za izvođenje prezentacija presudan je faktor za zadovoljstvo i zadržavanje zaposlenika i klijenta. Dobar i kvalitetan projekcijski sustav pridonosi kvaliteti izvođenja edukacijske, kućne ili uredske prezentacije.

Izuzetna HD rezolucija sadržaja, bežično povezivanje i interaktivne mogućnosti samo su neke od prednosti projekcijskog sustava. Iz tih razloga, projekcijska oprema čini veliku razliku u kvaliteti izlaganja. U sljedećih nekoliko koraka objašnjavamo kako postaviti sve neophodne komponente za vrhunsku prezentaciju.

1. Pronaći odgovarajući projektor

Kvaliteta slike bolja je nego ikad, a mogućnosti projekcije dostupne su svima kako bi se zadovoljile sve poslovne potrebe. Razumijevanje tehnologija koje su najkorisnije za potrebe Vašeg posla, zajedno s ključnim specifikacijama koje utječu na kvalitetu slike, korisno je polazište za odabir projektora i opreme.

Prije kupovine projektora i opreme, napravite korak unatrag kako biste procijenili Vaše poslovne potrebe i uvjete instalacije:

• veličinu sobe

• broj prisutnih članova

• uvjete osvjetljenja

• potrebe izlagača

• kvalitetu slike koju očekujete za Vaše poslovne potrebe

• frekventnost korištenja

Kako bi Vaša prezentacija tekla glatko i neometano, važno je razmotriti želite li projektor kratkog ili dugog dometa.

Modeli kratkog dometa mogu projicirati visokokvalitetne fotografije do četiri metra od zaslona. Takvi su projektori idealni za manje sobe za sastanke, kućna kina ili video projekcije. S druge strane, modeli dugog dometa poput ACER X1228H DLP 3D XGA 4500 ANSI VGA namijenjeni su za veće udaljenosti - šest metara i više.

Ako postavite projektor na manje od šest metara, dobit ćete manju sliku koja definitivno nije korisna ako projicirate u velikoj sobi. Prilikom kupovine projektora dugog dometa, prikladniji izbor bit će onaj koji ima daljinski upravljač za upravljanje razlučivošću, kontrastom, jačinom svijetlosti prikaza i drugim značajkama koje mogu napraviti doprinos Vašem izlaganju prezentacijskog sadržaja. Uobičajeni omjer za projektore je 2:1, što znači da je projektor postavljen na dvostrukoj udaljenosti od zaslona.

Obratite pozornost na rezoluciju

Projektori veće rezolucije mogu prikazati veći stupanj detalja kako bi prezentacija Vaših slika bila što bogatija. Takva rezolucija omogućuje oštrije prikaze iz bližeg dometa te nudi bolju kompatibilnost s izvornim sadržajem visoke razlučivosti. No, ako tražite projektor za jednostavnije prezentacije koje ne obuhvaćaju medije s vrlo detaljnim sadržajem, super visoka razlučivost Vam neće biti potrebna.

2. Odabrati odgovarajuće projekcijsko platno

Projekcijska platna velika su reflektirajuća površina, obično bijela, koja se obično objese na zid u sobi na određenoj udaljenosti ispred bilo koje vrste digitalnog ili filmskog projektora u svrhu zabave, obuke, obrazovanja ili prodajne prezentacije. U usporedbi s golim zidom, projekcijsko platno pruža veću refleksivnost, što rezultira svjetlijom slikom prilikom Vaše prezentacije. Većina ih se montira na zid, objesi na strop ili dolazi s vlastitim postoljima. Ona koja dolaze na vlastitim postoljima poput primjerice SBOX PSMT-96 - 172x172cm i SBOX PSMT-135 - 240X240CM, mogu se jednostavno prilagoditi bilo kojoj vrsti prezentacije, bilo da ste u uredu, školi, Vašem domu ili na konferenciji.

Kada kupujete projekcijsko platno obratite pozornost na izvorni omjer slike Vašeg projektoraHD projektori, bilo 720p ili Full HD (1080i/p), bit će omjera 16:9, multimedijski projektori XGA formata bit će omjera 4:3, dok će "HD-friendly" WXGA i WUXGA multimedijski projektori biti u 16:10 omjeru. 4K projektori mogu biti 16:9 (3840 x 2160) ili (4096 x 2160) 17:9. Kako bi saznali koji je omjer slike Vašeg projektora, okrenite stražnju stranu projektora i pod „matična razlučivost“ pronaći ćete omjer slike.

Razmotrite postavljanje platna:

• Je li platno dovoljno visoko da netko iz publike vidi sadržaj na dnu platna?

• Je li dovoljno udaljen od bočnih zidova da omogući povoljne kutove gledanja?

• Je li dovoljno velik da ga gledatelj s najmanje privilegija može jasno vidjeti?

Preporučeno je dno zaslona podići najmanje četiri metra od poda (moguće malo manje u malom okruženju, poput dnevne sobe). Uz to, visina zaslona trebala bi biti oko 1/5 udaljenosti najudaljenijeg gledatelja. To u prijevodu znači ekran visok četiri metra za člana publike koji sjedi 20 metara dalje.

Motorizirana platna za projekciju izvrstan su izbor platna jer su spremni za upotrebu jednim, jednostavnim klikom na gumb. Koristite ova platna u višenamjenskim prostorima poput učionica i konferencijskih soba za brzo sakrivanje ili prikazivanje platna. Platnom se tada može upravljati preko zidne sklopke, daljinskog upravljača ili kroz sustav automatizacije sobe.

Kada kupujete projekcijsko platno obratite pozornost na izvorni omjer slike Vašeg projektora. HD projektori, bilo 720p ili Full HD (1080i/p), bit će omjera 16:9, multimedijski projektori XGA formata bit će omjera 4:3, dok će "HD-friendly" WXGA i WUXGA multimedijski projektori biti u 16:10 omjeru. 4K projektori mogu biti 16:9 (3840 x 2160) ili (4096 x 2160) 17:9. Kako bi saznali koji je omjer slike Vašeg projektora, okrenite stražnju stranu projektora i pod „matična razlučivost“ pronaći ćete omjer slike.

3. Koristiti adekvatnu projekcijsku opremu

Nakon što odaberete glavne komponente za Vaš projekcijski sustav, poželjet ćete otkriti najbolju opciju za montiranje video projektora.

Zidni i stropni nosači neki su od najčešćih izbora, pogotovo jer su cjenovno povoljni i nude širok raspon prilagodljivosti. Ako želite da Vaš projektor bude montiran na zidnom stropu, svakako odaberite stropni nosač poput SBOX PM-101 stropni. Na taj će način Vaš projektor uvijek biti na sigurnom mjestu, ne zauzimajući puno prostora. Takvi nosači najčešće su opremljeni elektroničkim motorima koji se aktiviraju jednostavnim daljinskim upravljačem. Bez obzira koji nosač odabrali, pobrinite se da isti nudi prilagodljivost koja Vam je potrebna, poput nagiba, rotacije i visine.

   

Nakon što ste odabrali koji Vam nosač odgovara obratite pozornost na ulaze i spajanje s uređajima.

Gotovi svi projektori imaju HDMI ulaz koji se koristi za spajanje laptopa, konzola, media playera, Blu-ray playera itd. Međutim, nemaju svi projektori VGA ili DVI ulaze koji će Vam trebati ako projektor želite spojiti sa starijim uređajima koji nemaju HDMI. Također, ako želite Vaše slušalice spojiti direktno na projektor, morat ćete potražiti kabel s 3.5 mm ulazom. Ako projektor želite spojiti s bežičnim zvučnicima, znajte da samo neki modeli poput primjerice ACER X1526AH DLP FullHD 4000 lm HDMI VGA imaju mogućnost spajanja preko Bluetootha.

Korištenje projekcijskog sustava za prezentacije ne samo da izlagačima daje potrebnu kontrolu već povećava vjerojatnost razumijevanja publike, a samim time utječe na cjelokupni dojam o Vašoj prezentaciji, tvrtki i brandu. Opremite se projektorima i opremom za projekcije iz naše ponude za vrhunske, uspješno izvedene edukacijske, kućne ili uredske prezentacije!

 

Vaša Makromikro grupa
 

Povezani članak:  1) Kako olakšati provedbu online sastanaka, edukacija i konferencija?