Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Pročišćivači i ovlaživači: koja je razlika i što odabrati?

Često se o njima govori, svi ih kupuju, ali koja je njihova razlika, za što se koriste i kako ih pravilno primjenjivati?

I pročišćivači i ovlaživači zraka mogu utjecati na zrak koji udišete u Vašem domu, ali svaki od njih ima različitu svrhu s jedinstvenim prednostima. Ako tražite načine za pomoć pri alergijama, respiratornim simptomima, uvjetima suhog zraka ili ako želite stvoriti zdravo okruženje u svom domu, trebali biste razumjeti razlike između pročišćivača i ovlaživača zraka i kako koristiti svaki od njih na najučinkovitiji način.

Objasnit ćemo kako svaki uređaj radi i u kojim situacijama koristiti pročišćivač zraka, a u kojima ovlaživač zraka.

     1. Kako se razlikuju?

Pročišćivač zraka koristi se za čišćenje odnosno uklanjenje onečišćenih tvari iz zraka poput alergena, prašine, plijesni, ali i za kontrolu mirisa. Dvije osnovne komponente pročišćivača zraka su ventilator i filter, iako specifična tehnologija filtracije može varirati - od tradicionalnih HEPA filtera preko ionizatora do potpuno nove PECO tehnologije. Kod većine pročišćivača zraka, zrak prolazi kroz jedinicu, onečišćene tvari se zadržavaju ili nestaju na filteru i čisti zrak se ispušta natrag u prostoriju. Pročišćivači zraka ne dodaju nikakvu vlagu u zrak.

S druge strane, ovlaživač zraka nema funkciju njegova čišćenja. Jednostavno kontrolira razinu vlage u prostoriji i ne radi ništa na kontroli kvalitete zraka ili broja čestica u zraku. Ovlaživači dodaju vlagu u zrak tako što ključaju vodu i pretvaraju ju u paru, vibriraju kapljice vode u zrak ultrazvučnom tehnologijom ili isparavaju vodu pomoću ventilatora i fitilja.

     2. Kako utječu na Vaše zdravlje?

Pročišćivači i ovlaživači zraka imaju različite utjecaje na kvalitetu zraka koja može utjecati na naše zdravlje. Evo nekih od najčešćih utjecaja:

Astma i alergije – neki pročišćivači zraka dizajnirani su za smanjenje alergena u zraku kao što su grinje, perut kućnih ljubimaca, pelud ili spore plijesni. Mnogi ljudi koji pate od alergija ili astme koriste pročistač zraka kako bi smanjili svoju izloženost tim okidačima. Ti se alergeni prenose na sićušnim česticama koje lebde u zraku. Filteri zraka hvataju te čestice i učinkovito uništavaju alergene. Ovlaživači zraka nemaju utjecaja na razinu alergena. Umjesto toga, oni mogu pomoći da se simptomi osjećaju manje izraženim ako Vam je sluznica nosa suha i/ili nadražena. Imajte na umu da ovlaživači zraka ne smanjuju simptome alergije ili astme, štoviše, ako ovlaživač zraka nije pravilno očišćen može razviti plijesan i na taj način unijeti spore plijesni u zrak izazivajući simptome alergije i astme.

Prehlada, gripa i iritacija dišnog sustava – uobičajeni pročišćivači zraka hvataju čestice u zraku. Neke su čestice koje nose viruse toliko male da mogu proći kroz obične filtere zraka, ali 99,97% bit će uništeno za Vašu dobrobit. Iako pročišćivač zraka ne može pomoći postojećoj prehladi, mogao bi ublažiti Vaše simptome uklanjanjem drugih respiratornih nadražujućih tvari iz zraka. Ovlaživač zraka može pomoći u ublažavanju simptoma začepljenog nosa i nelagode kod prehlade ili gripe jer prava razina vlažnosti ztaka može pružiti dodatnu zaštitu od virusa. Prema nekoliko studija, povećanjem vlažnosti u zraku na raspon od 40-60 posto smanjuje se zaraznost virusa. Važno je razumjeti da Vas ovlaživač zraka ne može izliječiti nakon što ste već bolesni, ali može učiniti simptome manje teškim sprječavanjem suhog, grebanja nosa i grla.

Suhi zrak – pročišćivač zraka ne dodaje vlagu u zrak pa neće pomoći kod pretjerano suhog zraka koji može pogoršati niz respiratornih bolesti uključujući astmu, bronhitis i sinusitis. Ovlaživač zraka povećava vlagu u zraku, čime se povećava relativna vlažnost i poboljšavaju uvjeti suhog zraka. Kada je zrak previše suh, primjerice zimi kada je grijanje uključeno, može iritirati nos i grlo.

 

     3. Kako ih pravilno koristiti?

Pročišćivači zraka djeluju zahvaljujući filterima zraka. HEPA filter mehanički je filter koji hvata više od 99,97% najmanjih zagađivača zraka veličine 0,3 mikrona – pelud, prašinu, plijesan, bakterije, dim i grinje. Filter s aktivnim ugljenom uklanja mirise, a predfilter uklanja veće zagađivače zraka.

Ovlaživači zraka koriste struju za grijanje vode i ispuštaju vodenu paru (maglicu) u zrak. Rjeđi su ultrazvučni ovlaživači koji imaju sondu – ona stvara ultrazvučne valove koji detektiraju molekule vode i time se stvara hladna magla. Imajte na umu da ultrazvučni ovlaživači također mogu unijeti sitne mineralne čestice u zrak ako se umjesto destilirane vode koristi voda iz slavine. Iz tog razloga se preporučuje korištenje destilirane vode te redovito čišćenje i dezinfekcija ovlaživača zraka.

Budući da i pročišćivač zraka i ovlaživač zraka obavljaju potpuno različite funkcije – uklanjaju onečišćene tvari iz zraka za razliku od dodavanja vlage u zrak, isti se mogu koristiti zajedno i to u istoj prostoriji. Međutim, trebali biste ih izbjegavati postavljati preblizu jedno drugome, jer vlaga iz ovlaživača može začepiti filtere ili na neki drugi način ograničiti učinkovitost pročišćivača zraka.

Na primjer, ako bi HEPA filter bio stalno vlažan jer je izlaz ovlaživača bio usmjeren u njega, vlaga bi mogla potaknuti rast plijesni ili bakterija na filteru. Navedeno se može izbjeći postavljanjem uređaja na suprotne krajeve prostorije.

Brinite pametno o Vašem zdravlju i zdravlju Vaših ukućana. Odaberite pročišćivače zraka za dugoročno rješenje i veću kvalitetu zraka u Vašem domu kako bi biste udisali čist zrak tijekom cijele godine, ali nemojte zanemariti ovlaživače zraka, naročito u sezonama grijanja kada je zrak previše suh, a prehlade učestalije. Povećajte kvalitetu zraka u Vašem domu i kvalitetu Vašeg života uz vrhunske Xiaomi pročišćivaće i ovlaživače zraka iz naše ponude.

 

Vaša Makromikro grupa

 

Povezani članci: 1) 3 glavna benefita smart kućanskih uređaja

                           2) Profesionalna aromatizacija prostora

                           3) Trikovi i savjeti za savršeno čist ured