Akcije i promocijeAkcije i promocije Tinte i toneriTinte i toneri

Ostvarite Vaše poslovne ciljeve Post-it kreativnim alatom

Za uspješno poslovanje potrebno je odrediti jasne i mjerljive ciljeve i ključne rezultate. Za jasne i mjerljive ciljeve potrebno je njihovo jasno vizualno određivanje i popisivanje.

Korištenje blokova samoljepljivih papira i metode brainstorminga zabavan su, kreativan i vizualan način koji Vam pomaže odrediti jasne poslovne ciljeve. Možete ih zalijepiti bilo gdje - na stol, monitor, ploču ili zid - kao podsjetnike i točke koje treba slijediti do postizanja Vašeg glavnog cilja. Osim toga, dolaze u različitim bojama, pa je lako označiti kategorije zadataka i prioritete po bojama. Strukturirajte Vaše OKR-ove uz pomoć brainstorminga i Post-it Sticky Notesa!
 

1.            Brainstorming i grupiranje

Na samom početku krenite razmišljati o Vašim eventualnim ciljevima i napišite misli na Post-it Sticky Notese. Ispišite sve svoje misli, prepreke i ideje pa čak i ako mislite da su ti ciljevi već jasni. Važno je na jedan Post-it napisati samo jednu stvar. Jedna ideja. Jedna misao. Jedna podtočka. Jedna briga. Jedno skretanje s teme.

U ovoj fazi nemojte analizirati. Nemojte istraživati. Ne provjeravajte pravopis. Kada ih zalijepite, po njima nemojte više pisati. Nemojte ih organizirati i nemojte odbacivati misli koje smatrate da ne odgovaraju cilju ili mislite da su nebitne. Pronađite mjesto gdje ćete zalijepiti Post-it Sticky samoljepljive papire tako da ostanu vidljivi – čista bijela ploča, konferencijski stol, prozor ili vrata često dobro funkcioniraju.

Jednom zalijepljeni Post-it Sticky Notesi na odabranoj površini, potaknut će Vas na neki oblik grupiranja.

•             Grupirajte u vidljive grupe, ali budite spremni i na promjene

•             Koristite različite vrste grupa, bez straha da su krive 

•             Papiriće premještajte po potrebi i dodajte nove teme i kategorije u bilo kojem trenutku

 

Jedna misao po Post-it u ovom trenutku više ne vrijedi!

Dok pomičete ljepljive papiriće, gotovo sigurno ćete se dosjetiti nekih drugih misli, ideja i briga. Ponekad je najbolje dodati bilješke postojećim objavama, a ponekad će biti najbolje dodati nove Post-it samoljepljive papiriće – odlučite sami, ovdje ne možete pogriješiti.

Bez obzira na to koliko su ključni rezultati i ciljevi dobro promišljeni, neke ideje se neće uklapati. To se događa u dvije situacije: 

•             izvorni ciljevi nisu bili sasvim ispravni – ako većina sadržaja ima smisla, sačuvajte Post-ite s idejama i pomaknite ih sa strane da ih kasnije možete urediti.

•             ideje nisu kako treba – ne brinite, događa se! Možda ćete ih htjeti zadržati ako se mogu primijeniti za druge OKR-ove i ciljeve.

 

2.            Organiziranje i postavljanje prioriteta

Nakon što ste postavili Post-it samoljepljive papiriće s idejama i ciljevima u grube grupe, očistite grupiranja i učinite ih dosljednima. Dodajte i uklanjajte Post-ite prema potrebi. Organizirajte grupe u tijek i eksperimentirajte s verzijama.

Možda ćete se dosjetiti nečeg novog – u tom slučaju dodajte nove Post-ite ili dodajte bilješke postojećim. Dok organizirate, vjerojatno ćete otkriti da Vam se neki Post-iti više ne uklapaju ili se više ne čine važnima. Nemojte ih još bacati, nego ih stavite na stranu.

Ako ste u procesu izrade nacrta kojem nedostaje početak i završetak, dodajte jedan prazan Post-it koji će zadržati mjesto za otvaranje, a drugi da zadrži mjesto za zatvaranje – nemojte ih popunjavati u ovom trenutku, ispunit ćete ih nakon što razvijete ostatak sadržaja.

Bez obzira za što koristite Post-it metodu, gotovo uvijek ćete imati više mogućeg sadržaja nego što ćete moći upotrijebiti – što dovodi do trenutka za utvrđivanje prioriteta.

Utvrdite prioritete na dva načina:

•             dodajte slovo "P" prioritetnim temama i pojedinačnim objavama ili

•             prepišite prioritete na posebne Sticky Notese u drugoj boji, kako biste ih istaknuli.

Usredotočite se na njih dok planirate i razvijate daljnji sadržaj. Ostale dodajte samo koliko Vam vrijeme i prostor dopuštaju ili hrabro uklonite sve što nije prioritet.

 

3.            Zaključivanje ili revidiranje ciljeva

Kao što je napomenuto, uobičajeno je otkriti da izvorni OKR-ovi nisu u potpunosti sinkronizirani sa sadržajem koji se temelji na brainstormingu. Često su tim ciljevima i krajnjim rezultatima potrebne samo male izmjene.

   Primjer: Ako je prvi cilj bio povećati broj stalnih klijenata, sadržaj je bio usredotočen na postavljanje odgovarajućih očekivanja i dogovora, pa je novi cilj – postavljanje zajedničkih očekivanja.

Kod zaključivanja ciljeva uslikajte fotografije Vaših Sticky Notesa. Pobrinite se da možete pročitati sve što je na Post-itu. Ako morate napraviti nekoliko fotografija, numerirajte ih tako da imate ispravan redoslijed i posložite jasno definirane ciljeve.

Nakon što ste odredili ciljeve, istom metodom možete napraviti plan kako te ciljeve postići – odredite zadatke i obaveze, te ih podijelite po prioritetima.

•             Ovisno o važnosti – visoki, srednji i zadaci niskog prioriteta

•             Ovisno o statusu – zaostatak, u tijeku, blokirano, gotovo

•             Ovisno o vremenskom roku – danas, sutra, srijeda, sljedeći tjedan

Zamorne, demotivirajuće, dugačke popise eventualnih ciljeva sada možete zamijeniti ovom kreativnom i vizualnom metodom. Post-it Sticky Notese koristite svakodnevno i mjerite koliko ste postigli, a ponekad napravite korak unatrag i vizualizirajte ono što dolazi u narednom periodu.

Kako bi krenuli s kreativnom metodom brainstormanja uz pomoć Post-ita, opskrbite Vaš ured dovoljnom količinom ovih kreativnih pomagala i nositelja ideja. Na našem web shopu pronaći ćete široki asortiman Post-it Sticky Notes samoljepljivih listića po odličnim cijenama!
 

Vaša Makromikro grupa

 

Povezani članci: 1) Rad od doma - savjeti za upravljanje radnim danom

                            2) Savjet za odabir i korištenje ploče za pisanje

                           3) Kako uspostaviti bolju rutinu nakon povratka na posao?

                           4) Izbrusite vještine poslovnog planiranja i odlučivanja uz ovaj praktični alat

                           5) Kako organizirati i dekorirati prostor brzo i bez oštećenja?