Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Kako odabrati tintu i toner za printer?

Nedavno ste kupili printer, ali Vas je odmah zadesila nova nedoumica - niste sigurni jesu li tinte ili toneri pravi izbor za Vaš printer? Kako bi riješili ovu dvojbu bitno je poznavati karakteristike Vašeg printera kako bi na najbolji mogući način iskoristili Vaš novac i kupili odgovarajući potrošni materijal za Vaš uređaj. 

TINTE

Na što trebate obratiti pozornost ako kupujete tintu za inkjet printer:


1.    Provjeriti kapacitet spremnika s tintom 

Jedna od prvih stvari koju trebate učiniti kada imate inkjet printer je pogledati kapacitet spremnika s tintom. Ovo će Vam dati podatak koliki volumen ispisa možete očekivati prije nego što ih potrošite. Spremnici s tintom označeni su kao standardni ili veliki (XL/XXL), ovisno o očekivanom ispisu stranica, tj. približnom broju stranica koje zapravo mogu ispisati.

U slučaju kada za osobne ili poslovne potrebe samo povremeno ispisujete, odaberite standardni spremnik s tintom. Ovi spremnici s tintom idealni su za ispise manjeg broja stranica u kućanstvu ili uredima. Ako često ispisujete, odaberite velike, XL ili XXL spremnike s visokim prinosom ispisa. Veliki spremnici s tintom prikladni su za zahtjevne uvjete u kućama/uredima i mogu uštedjeti do 50% troškova ispisa po stranici.


2.    Pronaći naziv/ broj spremnika 

Naziv/broj spremnika s tintom možete pronaći na starom spremniku s tintom. Provjerite vlasnički priručnik; vrsta i broj spremnika obično se spominju u odjeljku koji govori o zamjeni spremnika ili održavanju uređaja. Naljepnica otisnuta izravno na spremniku prikazuje naziv/broj spremnika. Neki proizvođači printera također uključuju malu karticu s brojem spremnika uz svaku kutiju s tintom. Bez obzira kupujete li tinte u prodavaonici ili putem internetske trgovine morate znati broj spremnika s tintom kako biste pronašli ispravan spremnik s tintom za svoj model printera.

Oznaka: Pogledajte naziv/logotip tvrtke proizvođača printera otisnut na uređaju.
Model: Broj modela printera uglavnom je otisnut na dnu, stražnjoj ili bočnoj strani.


3.    Provjeriti razliku između originalnih i zamjenskih spremnika tinte 

Spremnici s tintom proizvođača originalne opreme (OEM) vrhunske su kvalitete te su jedinstveno dizajnirani za rad s uređajem za ispis. No, zbog relativno više cijene mogu predstavljati veći trošak po ispisu. U pravilu, zamjenske tinte su povoljnije od originalnih – ponekad čak i do 75% povoljnije, istodobno pružajući dovoljno dobru kvalitetu ispisa, ali uz moguće popratne rizike.  Spremnik s tintom niske kvalitete može oštetiti glavu printera ili isporučiti lošu kvalitetu ispisa, stoga je važno češće koristiti originalne spremnike tinte. 


4.    Spremnici s jednom bojom ili blok spremnici

Mnogi od najboljih printera koriste CMYK ljestvicu (magenta, cyan, yellow i black key) za proizvodnju punog spektra boja. Provjerite koriste li Vaši printeri jednobojne spremnike s četiri različite boje ili blok spremnike. Spremnici s četiri različite boje omogućavaju ispis s potpunom paletom boja. Takve vrste spremnika vrlo su korisne za njihove korisnike jer smanjuju potrošni otpad i čine ih ekonomski isplativijima. Kada se jedan spremnik boje potroši, ostale se ne troše. S druge strane, printeri s blok spremnicima imaju mogućnost podržavanja samo dva spremnika, pri čemu je jedan rezerviran za ljubičastu, plavu i žutu, a drugi za crnu boju. Takvi spremnici se trebaju zamijeniti ukoliko nestane samo jedne boje, što dovodi do neiskorištene tinte u spremnicima. 

5.    Čvrsta tinta 

Printeri s čvrstom tintom koriste spremnike unutar kojih se tinta topi, čime se dobiva detaljniji i kvalitetniji ispis. Ovi spremnici su ekološki prihvatljiviji i zahtijevaju vrlo malo prostora za pohranu. Ako se Vaši dokumenti ispisuju na čistoj, nerazmazanoj tinti, kvaliteta Vašeg ispisa će se povećati. Kvalitetan spremnik za printer ne samo da će uštedjeti Vaše vrijeme i novac već će ojačati Vašu reputaciju stvarajući kvalitetne dokumente.

 

TONERI

Na što trebate obratiti pozornost ako kupujete toner za laserski printer:


1.    Pronaći kompatibilni toner za Vaš printer

Prvi korak u odabiru ispravnog tonera za Vaš printer je pronalaženje modela tonera kompatibilnih s Vašim printerom. Spremnik tonera sadrži boju u prahu i sredstva za bojenje, koji projiciraju sliku na bubnjeve, a slika krajnjeg rezultata preslikana je na papir Vašeg printera. Na našoj službenoj web stranici jednostavno upišite model Vašeg printera i prikazat će se spremnici s tonerom koji su kompatibilni s tim modelom printera. 


2.    Je li Vaš printer jednobojan ili u boji 

Sljedeći korak u odabiru Vašeg idealnog tonera za printer je procjenjivanje, je li Vaš printer u boji ili jednobojan te hoćete li ispisivati u boji. Upišite model printera na web pretraživač i pogledajte specifikacije tog modela printera. Na primjer;  ako ste vlasnik printera u boji, kao što je Hp Deskjet plus 4130 All in one wireless, ali ne morate ispisivati u boji, možete odabrati samo kupnju crnog tonera i na taj način izbjeći dodatne troškove. Ako ste vlasnik monokromatskog printera, poput HP LaserJet Pro M15a, trebat ćete samo crni toner.

3.    Odrediti količinu ispisivanja 

Važno je znati koliko ćete ispisivati te nudi li model Vašeg printera opcije velikog i ekstra velikog spremnika s tonerom. Ako koristite model printera s manjim kapacitetom ispisa tada bi najprikladniji toner spremnici bili standardni. No, ako koristite model printera s većim kapacitetom ispisa tada je najbolji odabir veći ili ekstra veliki spremnik tonera kako bi produljili vrijeme trajanja i korištenja specifičnog tonera. Spremnik s tonerom izuzetno velikog kapaciteta ispisa sadrži više tonera, traje dulje, ispisuje više stranica i skuplji je od standardnog spremnika.  


4.    Provjeriti razliku između originalnih i zamjenskih spremnika 

OEM toner originalan je toner koji je proizveo izvorni proizvođač, a između ostalih prednosti, pruža vrhunsku kvalitetu teksta i veći ispis stranica. Zamjenski toner spremnici, spremnici su za toner koje je proizvela treća strana i dizajnirani su da repliciraju OEM tonere. Zamjenski toneri financijski su isplativiji od originala no, treba napomenuti kako zamjenski spremnici za toner, uz ostale nedostatke, proizvode manje precizne boje, manji ispis stranica nose rizik od neispravnosti. Stoga je iznimno važno češće koristiti originalne tonere ili u krajnjem slučaju zamjenske tonere provjerene kvalitete.


 

5.    Uštedite novac kupnjom tonera u paketu

Kombinirani paketi tonera u boji mogu Vam donijeti značajne uštede. Ako imate jednobojni printer, možete izvršiti narudžbu s jednim tonerom ili možete kupiti dvostruki paket, poput tonera Hp Ce278AD pak 2/1. Ako imate printer u boji i trebaju Vam sva četiri tonera u boji za printer, tada je kombinirani paket najbolja opcija. U slučaju da imate crni toner za svoj printer u boji i samo Vam je potreban toner u boji, možete kupiti tri-color toner poput tonera Hp Cb541A + Cb542a + Cb543a = Cf373am pak 3/1.

 

Vaša Makromikro grupa


Povezani članci:    1) Zbrinjavanje tinti i tonera

                           2) Tinta ili toner - što odabrati?

                           3) Originalne ili zamjenske tinte i toneri