Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Ergonomija na radnom mjestu: što je i zašto je toliko važna?

Standardi ergonomije na radnom mjestu promiču produktivnost, sigurnost i zdravlje radnika te ocrtavaju prakse za poboljšanje izvedbe zadataka radnika. Oni pružaju standardizirane postupke i prakse za mjerenje te smanjenje fizičkog stresa i mentalnog umora od pokreta, vibracija, udara, zvukova stvaranih svakodnevnim, učestalim korištenjem uredske i informatičke opreme.

Nema sumnje da postoje brojne prednosti ergonomije na radnom mjestu. Dizajniranjem radnog prostora po osnovnim principima ergonomije koji promiču dobro držanje, manje ponavljajućih pokreta i manje napora potiče se učinkovitiji radni proces.

U nastavku teksta možete pročitati sve o važnostima ergonomije na radnom mjestu.

 

     1. Ergonomija poboljšava fizičko i mentalno zdravlje radnika

 

Pružajući zaposlenicima ergonomska rješenja i prakticiranjem dobrih navika, moguće je spriječiti i smanjiti ozljede na radu, omogućavajući zaposlenicima rješavanje zadataka i ostvarenje ciljeva bez izlaganja ozljedama i boli. Zahvaljujući mogućnostima prilagodbe radne stanice visini, položaju i potrebama, učinkovito se smanjuje napetost u tijelu.

Praktičan odmarač za leđa doprinosi prirodnom položaju kralježnice i sprječava naprezanje leđa, dok stalak za odmaranje nogu smanjuje oticanje nogu od dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Postavite računalnu opremu na odgovarajuću razinu, a naprezanje očiju i vrata spriječite uz stalak za notebook koji možete prilagoditi svojoj radnoj stanici i potrebama ovisno o visini, nagibu i položaju.  

Bolje fizičko stanje tijekom rada ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje što rezultira manjim razinama stresa, tjeskobe, poboljšava raspoloženje i utječe na koncentraciju. Bolja usredotočenost na zadatke rezultira većim razinama produktivnosti.

     

2. Ergonomija pridonosi kvaliteti rada i većoj produktivnosti radnika

Prednosti ergonomskih radnih prostora kreću se od zdravlja tijela i uma, a vidljive su u kvaliteti rada.

Loša ergonomija ureda dovodi do umora i lako iritiranih zaposlenika koji u konačnici neće moći lako i efikasno obaviti svoj posao. Osim toga, povećava se rizik za ostvarenje raznih propusta i narušavanje kvalitete rada.

Jednostavnim izborom ergonomske opreme i dodataka za rad potaknite razinu produktivnosti.

Kako?

Kombinirajte različita ergonomska rješenja poput podloge za ruke uz tipkovnicu i podloge za miš s gel odmorištem kako bi radne stanice bile maksimalno prilagođene za udoban i nesmetan rad, a  položaj tijela prirodniji. Što manje fizičkog napora i boli, to je bolja usredotočenost na kvalitetu izvedbe radnih zadataka. 

Kvalitetna ergonomija važna je za cjelokupno poslovanje tvrtke, jer će ukloniti potencijalne probleme i pomoći u stvaranju uvjeta za kvalitetniji rad i bolje poslovne rezultate.

 

     3. Ergonomija uklanja potencijalne opasnosti i doprinosi sigurnosti cjelokupnog sustava

Dosljedan rad zaposlenih možete održati osiguravajući sigurno okruženje u kojem mogu napredovati. Dio stvaranja produktivnijeg radnog okruženja je proces uklanjanja svakodnevnih opasnosti koje mogu naštetiti Vama i Vašim zaposlenicima. Ta ometanja nisu sigurna i kasnije mogu dovesti do neželjenih posljedica.

Obratite pažnju na Vaš ured kako biste mogli procijeniti ometanja koja postoje na radnim mjestima poput dugog nepravilnog sjedenja radnika za radnim stolom, dugotrajnog gledanja u ekran računala, korištenje periferije i opreme neergonomskog dizajna i oblika.

Sustav sigurnosti mora osigurati da su proizvodi, metode i okruženje koje radnik koristi prikladni zahtjevima posla i osobnim sposobnostima radnika. Uključite zaposlenike u komunikaciju o opasnostima s kojima se svakodnevno suočavaju. Uz njihov doprinos i pravovremenu provedbu promjena, dobiva se uvid o uvjetima rada i donose pametnije odluke na razini cijelog sustava.


 

Razni ergonomski stalci stvaraju sigurnije radno okruženje, uklanjaju potencijalne opasnosti i poboljšavaju uvjete rada, čime motiviranost zaposlenika doseže novu razinu!

Uzimajući u obzir da se ergonomija odnosi na dizajniranje radnog okruženja za optimizaciju ljudske dobrobiti i performansi radnog sustava, može se reći da je upravo ergonomija jedan od glavnih čimbenika za postizanje optimalnih rezultata na poslu.

Ulaganjem u standarde za ergonomske uvjete rada u uredima smanjujete neželjene rizike, a samim time smanjujete troškove. Na taj način jačate sigurnosnu kulturu na radnom mjestu, smanjujete stopu fluktuacije zaposlenika i izostanke s posla, a povećavate moral i angažman zaposlenika.

Vaši su radnici Vaša najvrjednija imovina, a ergonomija na radnom mjestu uz pravilan odmor i povremene pauze napravit će za Vašu tvrtku nevjerojatne pozitivne promjene.

 

Vaša Makromikro grupa
 

Povezani članci:   1) Otvorili ste vrata novog ureda? Evo koja oprema Vam je zasigurno potrebna

                             2) Kako uspostaviti bolju rutinu nakon povratka na posao?

                             3) Radom na dva monitora do veće produktivnosti

                             4) Rad od doma - savjeti za upravljanje radnim danom