Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

Česta pitanja i odgovori o OLED laptopima

Akronim „OLED“ označava Organic Light-Emitting Diode - tehnologiju koja koristi LED diode u kojoj svjetlost proizvode organske molekule.

Ove organske LED diode koriste se za stvaranje onoga što se smatra najboljim zaslonima na svijetu.

OLED televizore ste već upoznali i znate sve njihove prednosti, međutim OLED tehnologija koristi se i kod zaslona prijenosnih računala i daje izvrsne rezultate.

Vrhunska kvaliteta slike i brže osvježavanje znače da su OLED laptopi općenito izvrsni za gaming. Većina najboljih OLED prijenosnih računala do sada zapravo su bila namijenjena za gaming.

Ipak, na tržištu se pojavljuje sve više i više vrhunskih OLED prijenosnih računala dizajniranih za multimediju, posao i općenito za veću produktivnost, a koji osvajaju sve zaljubljenike u čiste i živopisne boje sadržaja. U nastavku donosimo popis čestih pitanja o OLED laptopima kao i odgovore na njih.

Česta pitanja i odgovori o OLED laptopima:
 

  • Je li bolji LCD ili OLED ekran?

LCD zasloni koji se koriste u televizorima, računalnim monitorima, telefonima i tabletima koriste pozadinsko osvjetljenje prekriveno slojem tekućih kristala. Organski LED (OLED) zaslon koristi diode koje emitiraju svjetlost i radi bez pozadinskog osvjetljenja. OLED zasloni pružaju bolju kvalitetu slike i troše manje energije, ali su skuplji.

  • Koja je razlika u slici između LCD i OLED laptopa?

Baš kao i kod OLED televizora, prijenosna računala s OLED panelima mogu proizvesti svjetlije i realističnije boje sa superiornom razinom crne i vrhunskim kontrastom. Razlog tome je što OLED zaslon može uključivati ​​i isključivati ​​pojedinačne piksele, za razliku od grupa ili zona piksela kod LCD zaslona. Samim time OLED zaslon je sposoban proizvesti točniju sliku. OLED zaslon je učinkovitiji, jer ne osvjetljava dodatne piksele, a u "tamnom načinu rada" štedi energiju, jer ne zahtijeva napajanje da bi prikazao crnu boju.

  • Isplati li se OLED ekran računala?

OLED monitori obično imaju brže vrijeme odziva piksela i bolje omjere kontrasta, iako ih njihove cijene čine manje pristupačnima od običnih LCD ekrana.

  • Dolazi li do Burn-ina kod OLED zaslona?

OLED paneli mogu pružiti živopisnije boje od tradicionalnih LCD panela. Ako se koristi dulje vrijeme ili u ekstremnijim uvjetima kao što je dugotrajno prikazivanje istog zaslona slike u boji visokog kontrasta i visoke svjetline, može se pojaviti "Zadržavanje slike" ili Burn-in.

  • Je li OLED prijenosno računalo izdržljivo?

Već 6 godina... jer dulje od toga nitko nije imao prijenosno računalo s OLED zaslonom. Prvi modeli počeli su izlaziti na tržište 2016. godine, a bilo ih je jako teško pronaći sve do 2019. Razne recenzije i testovi zaključuju da su ovi OLED paneli prilično izdržljivi.

  • Je li OLED zaslon prijenosnog računala bolji za Vaše oči?

OLED zasloni emitiraju 70% manje štetnog plavog svjetla od LCD prijenosnih računala. Same oči nemaju baš dobru sposobnost blokiranja plave svjetlosti koja lako prolazi kroz rožnicu, leću i doseže mrežnicu na stražnjoj strani očne jabučice zbog čega je svaka zaštita vrlo bitna.

  • Troše li OLED ekrani manje energije?

S obzirom na to da većina energije LCD-a odlazi na pozadinsko osvjetljenje koje OLED ekrani ne zahtijevaju, OLED ekrani troše mnogo manje energije od LCD-a. Kao što smo prethodno naveli, OLED zaslon je učinkovitiji jer ne osvjetljava dodatne piksele, a u "tamnom načinu rada" štedi energiju jer ne zahtijeva napajanje da bi prikazao crnu boju. To je posebno važno za uređaje na baterije kao što su mobiteli i prijenosna računala.

  • Kakva je razlika u zaostajanju slike između LCD i OLED laptopa?

Zaostajanje OLED-a definitivno je manje nego kod LCD-a. Tradicionalni LCD zasloni zahtijevaju zasebnu LED ploču za pozadinsko osvjetljenje što obično uzrokuje zaostajanje i zamućenje pokreta. OLED zasloni ne trebaju zasebnu ploču i stoga nemaju ovaj problem s kašnjenjem. To rezultira bržim osvježavanjem slike i širim kutovima gledanja.

  • Jesu li laptopi s OLED ekranima teži od onih s LCD ekranima?

Laptopi s OLED ekranima vjerojatno će biti lakši. Nedostatak dodatnog pozadinskog osvjetljenja znači da OLED zasloni, a samim time i OLED laptopi mogu biti tanji i lakši. To je definitivno dobra stvar kada ga nosite u torbi ili rukama.

Treba li kupiti OLED laptop?

Ako i dalje niste sigurni treba li uopće kupovati OLED laptope, svakako o tome razmislite!

OLED laptopi prilično su novi na sceni, a postali su popularni tek prije par godina od kada ne prestaju oduševljavati živopisnim bojama, dubokom crnom te širokim rasponom i kontrastom.

OLED se može pohvaliti brojnim prednostima, pa je već sada na tržištu dosta velikih proizvođača takvih laptopa, uključujući i ASUS.

ASUS prijenosna računala s OLED zaslonom dolaze s najboljim rasponom boja u klasi. Reproduciraju boje s vrhunskom točnošću za vizuale profesionalne razine što ih čini savršenima za profesionalni i kreativni rad ili za svakoga tko jednostavno želi uživati ​​u najboljoj vjernosti boja.

 

Vaša Makromikro grupa

 

Povezani članci: 1) Gaming laptop – kako odabrati?

                           2) Tražiš laptop za multimediju? Ovo je naš izbor trenutno najboljih modela