Akcije i promocijeAkcije i promocije Tinte i toneriTinte i toneri

5 savjeta za ekološki održiv ured

 

Ovogodišnja tema za Dan planeta Zemlje je "Restore Our Earth", čiji je cilj usredotočiti se na prirodne procese, nove zelene tehnologije i inovativna razmišljanja koja mogu obnoviti svjetske ekosustave. U skladu s tim, najbolje je kao i uvijek početi od sebe.

U nastavku Vam donosimo pet savjeta kako Vaš ured može dati doprinos u važnom globalnom pokretu očuvanja naše planete.

 

1. Printanje

Iako bi za apsolutni doprinos održivosti u potpunosti trebalo prestati s produkcijom ispisa i preseliti se na digitalni način poslovanja, to još uvijek nije u potpunosti moguće, ali ono što je moguće je izbjegavanje nepotrebnih ispisa.

Kod ispisa koji su nužni, pronađite nekoliko savjeta kako možete pomoći u sveukupnoj ekološkoj održivosti;

  • Koristite reciklirani papir za ispis – neka reciklirani papir bude standardni odabir fotokopirnog papira, a prilikom ispisa, kada god je to moguće, odaberite obostrani način ispisa dokumenata
     
  • Koristite multifunkcijske uređaje  uštedite električnu energiju i prostor koji zauzimaju svi uređaji za poslove ispisa, a potom taj isti prostor upotrijebite za lijepu zelenu živu biljku, koja ne samo da će estetski bolje pristajati na tom mjestu, nego će pročistiti zrak u uredu od neželjenih čestica koje proizvodi elektronika i benzena koji se zadržava u zatvorenim prostorima
     
  • Koristite tinte i tonere koje je moguće nadopuniti i reciklirati – ne bacajte iskorištene ambalaže potrošnog materijala printera. Provjerite sve opcije ponovnog punjenja spremnika, adekvatnog zbrinjavanja i sakupljanja otpadnih tinti i tonera

 

2. Izbacite jednokratnu ambalažu iz ureda

Recite NE jednokratnoj plastici i stiroporu!

 

Uklonite svu plastiku i stiropor iz upotrebe i potaknite zaposlenike na korištenje trajnije ambalaže prilikom konzumacije hrane i pića. Opskrbite kuhinju ili kantinu priborom za višekratnu upotrebu, poklonite Vašim zaposlenicima staklene promotivne bočice s logotipom Vaše tvrtke i potaknite ih na uvođenje zdravih navika. 

Učestala praksa u uredima je naručivanje i konzumacija hrane iz restorana. U tom slučaju, pokušajte izbjegavati stiropore i jednokratnu plastiku, plastične vrećice, plastični pribor za jelo i drugu ambalažu koja nakon konzumacije završi u smeću.

Ako je to moguće, dogovorite da se hrana dostavlja u prihvatljivijoj ambalaži -  materijalu koji je moguće reciklirati.

 

Komunicirajte sve dobrobiti koje se ostvaruju korištenjem trajnih materijala, potaknite zaposlenike da se uključe u inicijativu izbjegavanja jednokratnih ambalaža i uživajte u zajedničkom doprinosu za bolje sutra.

 

3. Reciklirajte

 

Razvrstavanje otpada dio je naše svakodnevice, ali prostora za napredak još uvijek ima. Ponekad tijekom odlaganja otpada prevlada neinformiranost ili nesigurnost u vrstu proizvedenog otpada, pa zbog takvih situacija često sve završi na jednom mjestu.

 

Uklonite kante za smeće ispod svakog radnog stola i omogućite Vama i Vašim zaposlenicima određene punktove u zajedničkim radnim prostorijama, s kantama za reciklažu. Postavite tri kante uza zid i iznad njih stavite slikoviti edukativni prikaz razvrstavanja određenog otpada, kako bi svi s lakoćom mogli prepoznati mjesto na koje će odložiti otpad.

 

4. Prijevoz

Potaknite Vaše zaposlenike na vožnju električnim biciklima ili romobilima, a onda kada to nije moguća opcija potaknite ih na dijeljenje prijevoza. Na taj način se smanjuje broj vozila na cestama i onečišćenje zraka CO2 plinovima, a troškovi prijevoza su manji!

U Vašem uredu jasno komunicirajte o svim dobrobitima koje donosi ovakav način putovanja te koliko je važan njihov doprinos kako bi se ovaj plan ostvario.

 

5. Štedite energiju

Osvijestite Vaše zaposlenike o malim doprinosima štednji energije i neka uređaji za klimatizaciju i grijanje prostora uvijek budu uključeni na ekonomični način rada. Uštedite novac i energiju, uz značajan doprinos sveukupnoj ekološkoj održivosti.

Pripazite prilikom osvjetljenja Vašeg ureda – minimizirajte upotrebu umjetnog osvjetljenja i pokušajte što više koristiti prirodno svjetlo za maksimalnu iskoristivost onoga što daje sama priroda.

U slučajevima kada prirodno svjetlo nije dovoljno, umjetno osvjetljenje koristite na ekološki osviješten način;

  • Koristite štedne led žarulje koje štede energiju i daju jače svjetlo
  • Gasite svjetla koja Vam ne trebaju u prostorijama u kojima ne boravite

Pripazite na gašenje elektronike na kraju radnog vremena i smanjite osvjetljenje ekrana prilikom rada. Uključite specifične funkcije na Vašim uređajima kako bi se monitor i ostala elektronika prebacila u stanje mirovanja u slučaju nekorištenja duljeg od koje minute.

U zajedničkim higijenskim prostorijama instalirajte slavine koje rade na senzor i potaknite zaposlenike na puštanje manje količine vode prilikom korištenja toaleta. Optimalno koristite jednokratne papirnate ručnike za brisanje ruku ili postavite one koje je moguće prati i mijenjati.

 

Možda će za primjenu nekih od ovih savjeta biti potrebno određeno vrijeme kako bi ih Vi i Vaši zaposlenici u potpunosti usvojili, no usvajanje dobrih i zdravih navika lakše je i ugodnije ako pritom štedite vrijeme i novac uz istovremeni doprinos dobrobiti cjelokupne zajednice.

Ne odustajte, ne posustajte, motivirajte se i usrećite sve oko sebe. Ima li veće sreće nego kada znate da ste doprinijeli nečemu tako velikom, ima li boljeg dana da započnete s ovakvim zdravim i korisnim navikama od Dana planeta Zemlje.

 

Vaša Makromikro grupa

Povezani članak: 1) Eko proizvodi za ekonomičnost poslovanja

                             2) Zbrinjavanje tinti i tonera