Akcije i popustiAkcije i popusti Tinte i toneriTinte i toneri

10 načina kako produljiti doseg električnog romobila

Popularnost električnih romobila raste iz godinu u godinu. To doista nije iznenađujuće s obzirom na njihovu funkcionalnost, zabavu koju pružaju, ali i pozitivan utjecaj na okoliš.

Razni modeli romobila na tržištu dolaze s različitim dosegom koji se može ostvariti jednim punjenjem baterije. Ovisno o modelu, električni romobilii mogu prijeći u prosjeku 25-45 kilometara s jednim punjenjem, no postoje i oni električni romobili koji imaju veći doseg, ali oni nisu tako česti i obično dolaze po višoj cijeni.

Ono što je zajedničko svim vlasnicima električnog romobila jest želja za produljenjem njihova dosega.

U nastavku teksta donosimo 10 čimbenika koji utječu na doseg električnog romobila.

     

     1. Strmi nagibi

Ako možete, izbjegavajte vožnju uzbrdo. Prilično je očito, ali motor troši više energije tijekom vožnje uzbrdo što rezultira manjim dosegom po punjenju. Za razliku od vožnje uzbrdo, vožnja nizbrdo može puniti Vašu bateriju ukoliko posjedujete romobil s elektroničkom kočnicom koja svakim kočenjem vraća dio kinetičke energije.

 

     2. Isključivanje tijekom nekorištenja

Iako se većina električnih romobila isključuje nakon 2-3 minute nekorištenja, nemojte čekati – isključite ga sami čim stanete. Električne komponente troše energiju čak i ako se romobil ne kreće pa ako na primjer stanete popričati s kolegom tijekom vožnje s posla, ugasite Vaše omiljeno prijevozno sredstvo i produljite mu doseg.

    

   

     3. Ubrzanja

Ograničite i kontrolirajte Vaše ubrzanje. Pokušajte ne ubrzavati naglo, previše ili prečesto. Kada ubrzavate, činite to postepeno. Ujednačena lagana vožnja najbolja je za produljivanje dosega Vašeg električnog romobila.

     

     4. Vožnja maksimalnom brzinom

Općenito, što se brže vozite to će električni motor trošiti više snage. Vožnja prosječnom brzinom najbolja je za produljivanje dosega. Prosječna brzina otprilike je polovica maksimalne brzine Vašeg električnog romobila.

 

     5. Nosivost

Pobrinite o kapacitetu nosivosti Vašeg romobila i smanjite dodatnu težinu na minimum. Što više težine Vaš romobil mora nositi, to će električni motor trošiti više snage. Izbjegavajte preopterećenje Vašeg električnog romobila – nemojte nositi veću težinu nego što je potrebno.

 

6. Tlak u gumama

   Ovo je jednostavno rješenje, ali morate uzeti u obzir neke nedostatke. Što je guma manje napuhana, to će se stvoriti veći otpor. Dakle, u svrhu povećanja dosega možda biste trebali razmisliti o napuhavanju guma do maksimuma preporučenog za Vaš model električnog romobila.

 

    7. Održavanje guma

Ako Vaš romobil ima pneumatske gume, održavanje njegovih guma dobro napuhanim smanjit će i sami rizik od puknuća. Imajte na umu da se gume koje su napumpane na maksimalni preporučeni tlak neće zalijepiti za cestu kao one nešto manje napuhane. Ovo predstavlja sigurnosni problem, stoga pažljivo razmislite o tome prije nego što Vaše gume previše napušete.

Imajte na umu da neki električni romobili imaju pune, čvrste gume što očito onemogućuje podešavanje tlaka u njima. Provjerite kakve gume ima Vaš romobil i održavajte ih u skladu s tim.

 

     8. Kapacitet baterije

Zamijenite staru originalnu bateriju novom onda kada za to dođe vrijeme. Originalna baterija koja dosegne ograničenje ciklusa punjenja s vremenom će početi gubiti kapacitet. Dogodit će se, bez obzira na to koliko ste ga dobro održavali. Pravilno održavanje baterije jednostavno će odgoditi ovaj problem.

Ako je Vaša baterija stara oko 1,5-2 godine ili mislite da možda dostiže ograničenje ciklusa punjenja, nabavite novu. Zamjena stare baterije novom, identičnom tvorničkom verzijom, pružit će Vam veći domet.

   

      9. Kočnice

Kada su neusklađene ili previše zategnute, kočnice Vašeg električnog romobila mogu dodirivati gumu. To će uzrokovati jači rad Vašeg električnog motora kako bi prevladao dodatni otpor kočnica.

U stvarnosti, problem može biti toliko minimalan da ga nećete osjetiti tijekom vožnje, ali će utjecati na Vaš raspon putovanja i sami doseg električnog romobila. 

 

     10. Visoke temperature

Glavna briga svakog vlasnika električnog romobila je zdravlje baterije, koje je izravno povezano s dosegom. Optimalna radna temperatura baterije slična je onoj koja je ugodna za ljude. Proizvođači baterija obično ukazuju na 20 ili nešto niže kao optimalnu radnu temperaturu, a od 20 do 30 kao prihvatljivo radno područje.

Izbjegavajte parkiranje Vašeg romobila na izravnom suncu ili vani tijekom zimskih dana kao i pohranjivanje u prtljažniku tijekom ljeta. Na temperaturama višim ili nižim od ovog raspona  kapacitet i životni vijek baterije trpe, a kako pada kapacitet baterije tako se smanjuje i Vaš domet.

 

Osim ako niste tip vozača koji vozi električni romobil kao da sutra ne postoji i svake godine kupuje novi, vodeći računa o čimbenicima koji utječu na doseg dobit ćete najbolju kilometražu i produljiti životni vijek baterije romobila. Uzmete li u obzir da je baterija najskuplja komponenta Vašeg romobila, uštedjet ćete i novac.

Uzmite u obzir gore navedene čimbenike koji mogu produljiti doseg Vašeg električnog romobila i uživajte u laganim i sigurnim vožnjama.

 

Vaša Makromikro grupa

 

Povezani članci: 1) 5 razloga zašto su električni romobili toliko popularni