Jesenski tech vodič- stolna računala!

Datum objave:  22.9.2017.
 • Jesenski tech vodič- stolna računala!
  Dugo toplo ljeto je završilo. Stigla nam je jesen. Pravo vrijeme za nabavku novog računala. Svi proizvođači i trgovci obično dobro tempiraju izlazak novih proizvoda i razne promotivne akcije upravo u famoznom back to school periodu.
  Obzirom da znamo kako će mnogi od vas biti u dilemi kakvo računalo odabrati odlučili smo serijom nešto opširnijih postova iz tjedna u tjedan provesti vas kroz trenutnu ponudu i pomoći vam prilikom odabira. Ovo je zapravo neki naš jesenski tech vodič. Bavit ćemo se stolnim i prijenosnim računalima, periferijom i dodacima, ali i danas toliko popularnim mobilnim gadgetima, prije svega pametnim telefonima.

  Za početak krećemo sa stolnim računalima. Premda su im mnogi posljednjih godina predviđali brzo izumiranje , klasična stolna računala se još uvijek dobro drže. Možda nisu toliko popularna kao ranije, međutim nove varijacije na temu poput mini ili All in One računala svakako proširuju mogućnost izbora kada govorimo o stolnim računalima.
  Poželjna su radna snaga u mnogim uredima, a neibazobilazna su i po pitanju igranja zahtjevnijih 3d igara, bilo da želite best buy ili najmoćniju varijantu.

  Ovdje ćemo ukratko objasniti koje komponente ponajviše utječu na performanse računala, te na što posebno treba paziti prilikom odabira računala za pojedinu namjenu. 3,2,1 krećemo....

  Nekoliko ključnih hardverskih komponenti ponajviše utječu na brzinu rada i naše korisničko iskustvo prilikom svakodnevnog druženja s računalom:

  proc
  1. Procesor je glava i mozak cijele priče. Performanse računala prilikom unutar OS-a i prilikom obavljanja zahtjevnijim zadać uvelike ovise o brzini ugrađenbog procesora. Brzina procesora pak ovisi o dvije ključne stvari. Boju procersorskih jezgri i radnoj frekvenciji izraženoj u megahercima (MHz). U današanje vrijeme vrlo je važan i podataka o ukupnoj maksimalnoj potrošnji energije (TDP) izražen u vatima (W).

  mem
  2. Radna memorija je gotovo podjednako važna kao i sam procesor. Kako bi procesor mogao obavljati kompleksne operacije potrebno je sve te podatke ponajprije negdje spremiti. Spremamo ih u radnu memoriju. Količina radna memorije uvelike utječe na osjećaj brzine u radu. Danas je u pravilu kod stolnih računala koriste DDR4 i DDR3 memorije visokog radnog takta (3000 MHz i više). Obzirom da je radna memorija višestruko brža od primjerice tvrdog diska ili SSD-a, jasno je da će računala daleko brže raditi ima li na raspolaganju veliku količinu radne memorije.

  disk desk
  3. Diskovni podsustav odnosno njegova brzina je zapravo ključni ograničavajući faktor koji u pravilu ponajviše utječe na ukupni osjećaj brzine pri radu s računalo. Radna memorija je znatno brža , ali i daleko skuplja. Stoga nam je potreban relativno jeftin sustav za pohranu velike količine podataka. To nam već duži niz godina omogućavaju tvrdi diskovi. Međutim tvrdi disk je uvjerljivo najsporija komponenta računala. Stoga su posljednje vrijeme sve popularniji Solid state diskovi koji koriste NAND memoriju za pohranu podataka. SSD je višestruko brži od tvrdog diska i korisnici će ponajviše osjetiti ubrzanje prilikom rada ukoliko je operativni sustav instaliran na SSD-u. SSD-ovi su međutim skuplji od tvrdih diskova, pa su im kapaciteti za pohranu osjetno manji.

  graf
  4. Grafička kartica je četvrtka ključna komponenta koja utječe na ukupnu brzinu rada računala. Za gamere je jasno brzina grafičke kartice na prvom mjestu. Profesionalne grafičke kartice se dakako koriste kod radnih stanica za postizanje ponajboljih rezultata prilikom 3d animacija ili obrade videa. Osim toga grafička kartica vam omogućava da na računalo priključite više monitora ili televizor. Grafička kartica dolazi s vlastitom brzom video memorijom (danas u pravilu GDDR5 ili HBM) čija količina dakako u dobroj mjeri utječe na peformanse.

  Nakon što smo ukratko objasnili koje komponente ponajviše utječu na brzinu stolnog računala, bacamo se na konrektne savjete po pitanju odabira stolnog računala za određenu namjenu. Ovdje ćemo se fokusirati na tri osnovne kategorije računala i pokušati ponuditi ponajprije općenite savjete koji se odnose na ključne komponente. Prilikom kupnje stolnog računala možete se odlučiti na kupnju već gotovog brandiranog računala ili se možete upustiti u vlastitu avanturu, pa računalo složiti samo od pomno odabranih komponenata. Koju god varijantu odabrali ovi savjeti će vam pomoći da pametno odaberete komponente, kako biste imali optimalno posloženo računalo.

  1. Poslovno računalo
  Trebalo bi trošiti relativno malo energije, te biti što kompaktnije i tiše. Preporučamo računala manjih dimenzija, a dostupne su i All in One varijante, premda u pravilu i nisu posebno isplative. Računala poznatih brandova poput HP- ili Lenovo svakako su poželjan izbor obzirom na kvalitetnu podršku nakon prodaje.
  Za poslovnu namjenu odaberite minimalno dvojezgreni procesor i 4 GB radne memorije. SSD će dako znatno poboljšati brzinu u radu, ali nije osobito isplativ obzirom na omjer cijene i prostora za pohranu. Poslovna računala u pravilu dolaze s grafičkim procesorima integriranim u samu jezgru glavnog procesora što je sasvim zadovoljavajuće rješenje.
  Naša preporuka: http://www.makromikrogrupa.hr/racunalo-desktop-lenovo-s510-tw-intel-pentium-g4400-330-ghz-8gb-1tb-freedos/042105152/product/
  poslovno dekstop


  2. Kućno multimedijalno računalo
  Kućno stolno računalo kao tzv. svaštara je i dalje najčešće izbor mnogih korisnika. Danas se po vrlo povoljnoj cijeni može nabaviti stolno računalo za surfanje internetom, uživanje u Full HD video sadržaju, slušanje glazbe i igranje manje zahtjevnih igara. Svakako sugeriramo za ovu namjenu uzeti već gotovo, složeno računalo s kvalitetnim hlađenjem komponenata.
  Preporučamo prije svega odabrati računalo s minimalno 4 GB radne memorije (8 GB ako planirate igrati novije igre). Također donji minimum je dvojezgreni procesor poput Intelovog Pentiuma koji je cjenovno najpovoljnija varijanta. AMD nudi alternativu u obliku novog četverojezgrenog Ryzen procesora. Četverojezgreni procesori su svakako dana spametniji odabir posebno ne planirate li računalo nadograditi u bližoj budućnost. Inttelovi Core i3 i i5 najnovije generacije i AMD-ov Ryzen 5 su vrlo isplativi procesori s četiri jezgre.
  Kada govorimo o diskovnom podsustavu nekakav best buy bio bi brži tvrdi disk kapaciteta 1 TB. Ovakav će vam disk omogućiti solidne performanse uz velik dostupan prostor za pohranu.
  Ukoliko ne planirate igrati novije igre, integrirani grafički procesor bit će vam sasvim dovoljan. Valja napomenuti kako AMD-ovi Ryzen procesori nemaju integriran grafički procesor. Po tom pitanju ste dakle osuđeni na Intelove procesore ili nešto starije AMD-ove procesore A10 ili A8.
  Za igranje novijih igara bit će potrebno nabaviti računalo s zasebnom grafičkom karticom koja posjeduje minimalno 2 GB video memorije. Uputit ćemo vas na novije modele poprilično cjenovno isplative modele poput RX550, RX 560 ili GTX 1050, a ne treba izbjegavati ni nešto starije modele poput RX460 ili vrlo popularne GTX 750Ti.
  Naša preporuka: http://www.makromikrogrupa.hr/racunalo-desktop-za-dobar-pocetak/042113311/product/
  dekstop mm


  3. Gamersko računalo
  Premda je dakako samo nebo granica kada govorimo o gamerskom računalo, valja komponente odabrati pametno kako biste u konačnici dobili optimalne performanse za uložen novac. Gamersko računalo prilagodite monitoru koji posjedujete na kojem će se u konačnici prikazivati slika.
  Trenutno su uvelike najpopularniji monitori i televizori rezolucije 1080p (Full HD). Za igranje najnovijih igara na takvom monitoru uz visoku razinu detalja nije vam potrebna najbrža i najmoćnija grafička. Ukoliko pak posjedujete neki monitor znatno veće rezolucije poput recimo 1440p ili čak 4k (Ultra HD) u tom slučaju će vam trebati znatno brža grafička kartica za ugodno igranje.
  Jasno uvijek je moguće koristiti nižu rezoluciju od preporučene za vaš monitor, međutim tada gubite na kvaliteti slike.
  Također kod gamerskog računala vrlo je važno dobro uskladiti odabir procesora, radne memorije i grafičke kartice. U pravilu je danas grafička kartica ograničavaju faktor po pitanju brzine u modernim 3d igrama. Međutim ukoliko iskombinirate moćnu grafičku sa sporim procesorom u tom slučaju će procesor postati ograničavaju faktor i potencijal grafičke kartice će ostati neiskorišten.
  Za gaming svakako preporučamo minimalno 8 radne GB memorije, a 16 GB je poželjno. Procesor bi trebao imati minimalno četiri jezgre uz mogućnost postizanja relativno visokih radnih frekvencija. Možete odabrati i procesor s više jezgri (Ryzen 7) ukoliko želite općenito bolje performanse i ne planirate ubrzo nadograđivati računalo.
  Grafička kartica bi morala imati minimalno 4 GB vidememorije, odnosno 8 GB za igranje na većim rezolucijama. U pravilu će 4 GB videomemorije biti dovoljno za igranje na 1080p. Što se tiče samih kartica tu doista vrijedi „pravilo koliko para toliko muzike“. Najisplativiji odabir trenutno predstavljaju GTX 1060 ili Radeon RX570, iako će mnogima i GTX 1050 Ti biti posve dovoljna.
  Gamersko računalo u pravilu troši dosta energije, pa valja odabrati kvalitetno napajanje. Ukupna potrebna snaga dakako ovisi o ugrađenom procesoru i grafičkoj kartici, ali rekli bismo da je 500 vata donji minimum, a 650 vata nekakav optimum ukoliko ne planirate koristiti najmoćnije grafičke kartice.
  Konačno valja odabrati kvaliteteno i prostrano kućište koje će vam omogućiti adekvatno hlađenje komponenata. Danas su sve popularnija kućišta manjeg formata. Odaberete li takvo kućište trebate i odabir komponenata prilagoditi takvom kućištu.
  Naša preporuka: http://www.makromikrogrupa.hr/racunalo-desktop-mm-spirit-of-game-amd-a10-x4-7800-350ghz-16gb-1tb-freedos/042113299/product/
  gamer dekstop