Googlevi hardverski noviteti obilježit će kraj godine!

Datum objave:  6.10.2017.
 • Googlevi hardverski noviteti obilježit će kraj godine!
  Glavni direktor Googlea Sundar Pichai je nedavno izjavio kako svoju budućnost ova kompanije vidi u daljenjem razvoju tehnologija za umjetnu intelegenciju i strojno učenje. Mnogima je dakako Google prije svega najprepoznatljiviji po mobilnom operativnom sustavu Andorid koji softverski pokreće milijune uređaja. Međutim što je s hardverom?
  Pokazalo se kako Google, poput Microsofta i Applea, itetako pazi na svoju hardversku ponudu. Nedavno su obavili i akviziciju velikog dijela HTC-ovog odjela za dizajn i proizvodnju pametnih telefona. Google svoje brandirane proizvode očekivano smješta u sam vrh ponude na tržištu. Prije koji dan, na sada već tradicionalnom jesenskom predstvaljanju hardverskih noviteta, Google je osim novih modela telefona Pixel predstavio i druge zanimljive novosti.

  Druga generacija vrhunskih pametnih telefona Pixel dakako obilježit će Googleovu hardversku ponudu, međutim predstavljen je i najnoviji model vrhunskog prijenosnog računala Pixelbook, kao i zanimljivo dizajnirana kamera i pametni zvučnici. Pogledmo li nove proizvode posve je jasno kako se Google prije svega fokusirao na tehnologije poput pametnog doma i virtualne stvarnosti, uz dakako želju da konstatno bude prisutan sa svojim modelima u samom vrhu ponude pametnih telefona.

  Ovdje ćemo vam nešto detaljnije predstaviti pet najvažnijih hardverskih noviteta koje će nam Google ponuditi ove jeseni.

  1. Pixel 2
  Druga generacija telefona Pixel donosi standardna hardverska unaprijeđenja, uz nekoliko novosti po pitanju dizajna. U ponudi će biti dva modela, klasična i XL varijanta pri čemu su dijagonale ekrana 5 odnosno 6 inča, a koristi se AMOLED tehnologija. Oba telefona posjeduju USB-C priključke, ali dolaze bez klasičnog priključka za slušalice. Google planira ponuditi bežičnu varijantu slušalica. Novi Pixeli su vodootporni po standardu IP67. Najavljene cijene su poprilično visoke. Za Pixel 2 telefon s ukupno 64 GB interne memorije za pohranu valja će izdvojiti 649 dolara, odnosno 849 dolara za XL varijantu. Najnoviji Googleovi telefoni će dolaziti s Androidom Oreo, a Google je obećao i najmanje tri godine pune softverske podrške i mogućnosti nadogradnje na najnoviju inačicu Androida.
  pixel 2


  2. Pixelbook
  Kao svojevrsno iznenađenje Google je predstavio najnoviju varijantu svog Chromebooka visoke klase. Nakon Pixela prije koju godinu činilo se kako Google više ne namjerava se pretjerano baviti laptopima, međutim stigao nam Pixelbook s poprilično modernim hardverskim osnovama i 12,3-inčnim ekranom visoke rezolucije. Debljina kućišta iznosi svega 10 mm, a ovo je prvo prijenosno računalo s integriranim Googleovim virtualnim pomoćnikom s kojim možete komunicirati putem glasovnog naredbi ili tipkajući na tipkovnici. Početna cijena novog Pixelbooka iznosi 999 dolara.
  pixelbook


  3. Home Mini i Max
  Nova generacija pametnih zvučnika donosi nam model Google Home Mini, maleni pametni zvučnik koji dolazu i tri boje. Namijenjen je slušanju vijesti i podcasta, cijena mu iznosi 49 dolara. Veći pametni zvučnik iz nove serije Home omogućava dodatne funkcionalnost poput upravljanja glasom, pa tako možete poedsiti kućno osvjetljenje, namijestiti budilicu i još štošta. Konačno najveći pametni zvučnik Max je stereo varijanta koja dolazi sa subwooferom, ali mu je cijena popriličnih 399 dolara.
  google home


  4. Clips
  Vjerojatno najzanimljiviji novitet iz Googleove jesenske hardverske ponude je ova zgodna kamerica koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi na jednom mjestu uhvatila željene uspomene bilo da je riječ o dječjoj igri ili kućnim ljubimcima. Kamera će automatski snimtit određen broj fotografija ili video klipova kada zaključi da bi to moglo biti zanimljivo. Tako da ne morate brinuti da će vam nešto promaknuti. Posjeduje sezor od 12-megapiksela te može snimati širi kut do 130 stupnjeva.
  clips


  5. Daydream
  Predstavljen je nasljednik Googleovog Daydream VR headseta odnosno naočala za virtualnu stvarnost koji se prvi put pojavio prošle godine. Ova je varijanta kompatibilna sa svega nekoliko telefona konkretno radi sa Pixelom 2, Samsungovim S8 i Note 8 i LG-jevim V30. Na tržištu će biti dostupna u studenom po cijeni od 99 dolara.
  daydream