Bez obzira što smo već uveliko zakoračili u digitalno doba, potreba za ispisivanjem raznih dokumenata danas je možda izraženija nego ikada prije. Jednostavnije rečeno bez pisača se i dalje ne može.
Potreba za odgovarajućim dokumentima u ispisanoj formi i dalje je zahtjev i uvjet posebice u poslovnom svijetu. Dakako uz sve to se veže i pripadajući trošak samog ispisa koji uključuje kupnju odgovarajućeg ispisnog uređaja (pisač, printer) i potrošnog materijala.
Bilo da je riječ o kućnoj ili poslovnoj primjeni, prije nabavke uređaja, ponajprije ćete voditi računa o tome da troškovi ispisa, odnosno trošak ispisa po stranici, bude što je moguće manji. Drugim riječima potrebno je odabrati isplativ uređaj koji će vam omogući pouzdan i kvalitetan ispis po što je moguće povoljnijoj cijeni.

Osnovne grupe pisača
Kada govorimo o nekakvoj osnovnoj podijeli pisača, koji su dostupni na tržištu možemo ih podijeliti u četiri ključne grupe:

1.Inkjet pisači
2.Laserski pisači
3.All in one uređaji
4.Pisači za ispis naljepnica

Danas su najpopularniji All in One uređaji odnosno tzv. Biz hubovi. Riječ je o modelima koji objedinjeno u jednom uređaju nude raznorvrsne funkcionalnosti poput ispisa, skeniranja, kopiranja dokumenata, kao i slanja faxa. Ovakvim uređajima može, bilo žično ili bežično, pristupati veliki broj korisnika i oni svakako trenutno predstavljaju najisplativije varijante za urede sa većim brojem djelatnika, odnosno velike tvrtke.
Zahvaljujući sve većoj popularnosti mobilnih uređaja, sve je popularniji i ispis na daljinu. Primamljiva je ideja da s bilo koje lokacije u svijetu možete pristupiiti pojedinom uređaju i ispisati što god želite. Dakako moguć je i ispis putem bežične veze (Wi-Fi), a danas sve više i više pisača nudi mogućnost bežičnog ispisa.

Ključne osobine pisača
Kvaliteta ispisa i funkcionalnost samog pisača, odnosno bolje rečeno All in One uređaja, određena je sa nekoliko ključnih osobina. Ovdje ćemo ih sve pobrojati i kratko objasniti zbog čega je svaka od njih posebno značajna.

1.Rezolucija ispisa
Izražena u broju točaka po inču (DPI) horizontalno i vertikalno. Što je ovaj broj veći, otisak će biti detaljniji i kvalitetniji. Pritom valja naglasiti kako kvaliteta samog otiska ovisi i u dobroj mjeri o ispisnoj tehnologiji koja se koristi.
2.Brzina ispisa
Obično se izražava u broju stranica koje pisač može ispisati u minuti (ppm). Neki puta je izražena i kao broj slika koje se mogu ispisati u minuti (ipm). Važan podatak je i vrijeme koje je pisaču potrebno do ispisa prve stranice. U zahtjevnom poslovnom okruženja što veća brzina ispisa svakako je vrlo značajan faktor.
3.Povezivost
Većina uređaja dolazi s USB priključkom, te klasičnim Ethernet (RJ-45) mrežnim priključkom. Sve više modela posjeduje podršku za bežičnu mrežu (Wi-Fi), a pojedini modeli dolaze i sa utorima za memorijske kartice što omogućava direktan ispis s kartice.
4.Procesor i memorija
Kao ključne hardverske interne komponente samog uređaja brži procesor i veća količina memorije omogućit će pisaču da daleko brže odgovori na postavljene zadatke. Ovo je posebno značajno u zahtjevnim poslovnim okruženjima gdje veliki broj korisnika pristupa istom uređaju.
5.Format ispisa
Većina pisača je namijenjena ispisu na A4 format, tako da ćete želite li ispisivati na primjerice A3, morate odbrati adekvatan model. Također mogućnosti poput automatskog obostranog ispisa (duplex) ili ADF-a određenim će korisnicima biti iznimno značajne prilikom odabira uređaja. Valja također napomenuti kako pisači nižeg i srednje cjenovnog razreda dolaze s samo jednom ladicom za papir što svakako treba uzeti u obzir prilikom nabavke uređaja posebno ukoliko nabavaljate A3 pisač.

Tehnologije ispisa
Za većinu korisnika dakako ključne će pitanje biti na koji način odabrati najisplativiji i najkvalitetniji uređaj. Kako biste to mogli najbolje napraviti potrebno je poznavati osnovnu podjelu pisača obzirom na korištenu tehnologiju za ispis, odnosno samu namjenu.

1.Inkjet pisači
Većina modernih pisača koriste termalnu DOD (Drop on Demand) tehnologiju pri čemu se kapljice tinte velikom brzinom prenose na papir. Time se postiže odlična kvaliteta otiska, a pritom su inkjet pisači posebno pogodni za ispis dokumenata u boji i fotografija.
2.Laserski pisači
Rade na principu statičkog elektriciteta koji privlači i drži toner na stranici papira. Posebno su pogodni za kvalitetan ispis teksta, a odlikuju se velikim brzinama ispisa crno-bijelih dokumenata.
3.All in One uređaji
Objedinjuju funkcionalnost pisača, skenera, fotokopirnog stroja u jednom uređaju, uz mogućnost slanja faxa. Mogu se temeljiti na laserskoj ili inkjet tehnologiji ispisa.
4.Fotopisači
Namijenjeni prvenstveno ispisu fotografija u boji visoke kvalitete. Koriste inkjet tehnologiju ispisa. Moguće ih je direktno povezati s digitalnim fotoaparatima, a pojedini modeli posjeduju ekran osjetljiv na dodir, te utor za memorijske kartice s mogućnošću direktnog ispisa.
5.3D pisači
Najmlađa kategorija u svijetu pisača. Omogućuju 3d ispis na osnovu računalno generiranih modela. Predmet se nakon toga u 3d dimenzije izrađuje pri visokim temperaturama putem nanošenja posebnog praha koji se veže željenim vezivnim sredstvom kako bi se dobile odgovarajuće karakteristike kao što su ćvrstoća, elastičnost, temperaturna izdržljivost.
6.Termalni ispis
Ova se ispisna tehnologija koristi prilikom ispisa na trake i naljepnice. Ovakvi se uređaji u pravilu se temelje na tehnologiji koja osigurava direktni, termalni ispis ili u drugoj varijanti termalni transfer. Najbolji rezultati za ovu primjenu se postižu korištenjem termalnog transfera.

Kako biste na pravi način odabrali odgovarajući pisač za svoje potrebe bit će potrebno ponajprije definirati nekoliko ključnih parametara. Prije svega mislimo na namjenu, količinu mjesečnog ispisa, te dali želite ispisivati fotografije i dokumente u boji. Dakle prije same nabavke potrebno je odgovoriti na neke od osnovnih pitanja:

1.Kućni ili pisač za ured?
2.Količina ispisa mjesečno (broj stranica)
3.Crno-bijeli ili ispis u boji?
4.Klasičan pisač ili All in One uređaj?
5.Potreba za ispisom na daljiinu (WiFi, Cloud printing i sl.)

Nakon što definirate većinu, a najbolje bi bilo sve, od ovih odgovora možete početi tragati za željenim uređaje. Mi ćemo se ovdje fokusirati na konkretne savjete za kupnju koji su prije svega određeni kategorijom uređaja i namjenom korištenja.

canon mg57


Većina korisnika će za kućnu uporabu poželjeti pisač u boji s kvalitetnim otiskom koji je pritom dovoljno jeftin, a troškovi ispisa što je moguće manji. Danas se klasičan kućni pisač može kupiti već za 300-tinjak kuna, no preporuka je svakako da pogledate i All in One uređaje koji nisu puno skuplji, a nude dodatne funkcionalnosti.

Ovdje ćemo detaljnije objasniti na koje sve parametre treba posebno pripaziti prilikom odabira kućnog pisača:

1.Tehnologija ispisa
Za kućnu uporabu svakako preporučamo odabrati inkjet pisač. Inkjet tehnologija omogućava vrlo kvaliteta otisak u boji, kao i ispis fotografija. Obzirom da ćete pisač koristiti kod kuće pretpostavka je da nemate potrebu za većom količinom ispisanih stranica, a ni brzina vam nije od ključnog značaja, pa u tom slučaju laserski pisači nisu dobar odabir obzirom su znatno skuplji od inkjet modela.

2.All in One uređaj ili klasičan pisač?
Preporučamo vam da odaberete All in One uređaj. Uostalom velika većina modernih inkjet pisača namijenjenih kućnom korištenju su zapravo u All in One uređaji, koji uključuju mogućnost skeniranja i kopiranja dokumenata. Ukoliko baš želite najjeftiniji mogući kućni pisač, a mogućnosti skeniranja i kopiranja vam neće trebati, možete odabrati neki od klasičnih pisača iznimno niske cijene.

3.Brzina ispisa
Kod pisača za kućnu uporabu brzina ispisa svakako nije od ključnog značaja. Jasno da je uvijek bolje odabrati nešto brži pisač. Ukoliko planirate ispisivati dosta dokumenata u boji ili fotografija obratite pažnju na deklariranu brzinu pojedinog pisača prilikom ispisa u boji.

4.Opremljenost, povezivost
Većina nešto jefinijih kućnih pisača dolazi s isključivo jednim USB priključkom za povezivanje s računalom. Preporučamo vam da svakako odbarete nešto naprednije modele koji imaju podršku za bežičnu mrežu (Wi-Fi). Na ovaj način ćete moći ispisivati i putem mobilnih uređaja. Neki modeli posjeduju i utor za SD karticu što omogućava direktan ispis s kartice.

5.Troškovi ispisa
Svi znamo kako su danas pisači poprilično cjenovno povoljni. Međutim cijena potrošnog materijala tijekom vijeka korištenja pisača može višestruko premašiti trošak samog uređaja. Stoga svakako prilikom kupnje pisača provjerite cijenu originalnih i zamjenskih tinti. Informirajte se o tome koliko s jednim spremnikom tinte možete ispisati stranica. U posljednje vrijeme pojavile su se tinte koje omogućavaju ispis većeg broja stranica.
Također u posljednje vrijeme su vrlo popularna rješenja s nadopunjavanjem spremnika tinti (CISS). Ovakvo rješenje omogućuje vam da sami nadopunjavate spremnike što u konačnici može rezultirati manjim ukupnim troškovima ispisa

6.Cijena uređaja
Pokušajte svakako izbjeći najjeftinije inkjet pisače. Posebno ukoliko želite malo kvalitetniji otisak u boji. Danas se za otprilike 500 kn može kupiti vrlo dobar All in One inkjet pisač za klasičnu kućnu uporabu. Ukoliko imate potrebu za nešto kvalitetnijim uređaje onda ćete u nekakvom rangu cijene od 1000 kn već pronaći vrlo respektabilne uređaje, koji će vam omogućiti kvalitetan i isplativ ispis nešto većeg broja stranica mjesečno.

Makromikro preporuka: HP DeskJet Ink Advantage 3785

bizh


Uredska i poslovna primjena posve jasno pred pisače stavlja sasvim posebne, daleko zahtjevnije zadatke. Ovisno o broju djelatnika koji koriste uređaj ovdje možemo govoriti o svojevrsnim Biz hubovima koji se u uredima koriste za ispis, skeniranje, kopiranje.
U pravilu je ovdje riječ o daleko većim, robusnim, pouzdanim All in One uređajima koji omogućavaju ispis velikog broja dokumenata na mjesečnoj razini. Brzina i pouzdanost, te što manji trošak ispisa ovdje su u prvom planu, dok recimo u većini slučajeva ispis u boji nije od tolikog značaja.
Ovdje su također iznimno važne mogućnosti poput automatskog uvlakača dokumenata (ADF) i automatskog obostranog ispisa (duplex). Nadalje kapacitet ulaznih i izlaznih ladica također je jedan od parametara na koji treba obratiti pozornost.

1.Tehnologija ispisa
Kada govorimo o uredskim pisači laserski modeli u pravilu još uvijek nude ponajbolji omjer cijene i isplativosti, a posebno se ističu velikom brzinom ispisa. Međutim u posljednje vrijeme se pojavilo dosta inkjet pisača namijenjenih uredskoj primjeni koji se ističu poprilično niskom cijenom otiska po stranici, nude ispis u boji, a brzina ispisa im je usporediva s brzinom laserskih pisača niže, odnosno srednje klase.
S druge strane laserski pisači se odlikuju vrlo kvalitetnim i čitkim ispisom teksta što ih čini idealnim za korištenje u uredskom okruženju gdje postoji potreba za manipulacijom s velikim brojem dokumenata. Moderni laserski pisači omogućavaju i poprilično kvalitetan ispis u boji, premda se po tom pitanju još uvijek ne mogu mjeriti s inkjet modelima.

2.All in One uređaj ili klasičan pisač?
Kada govorimo o većim uredima ili poslovnim jedinicama s većim brojem djelatnika pitanje iz naslova je zapravo suvišno. Kako bi se smanjili ukupni troškovi posve je logično korištenje većih All in One uređaja kojima će putem lokalne mreže moći pristupati veći broj korisnika. Ovakav uređaj omogućava brz ispis, skeniranje, kopiranje, a velika većina njih nudi i mogućnost slanja faxa. Također vrlo zgodna funkcija je i mogućnost skeniranja dokumenata i automatsko slanje na željeni e-mail.

3.Brzina ispisa
Vrijeme je novac. Stoga uredski pisač mora biti dovoljno brz. Ovdje već govorimo o uređajima a s brzinom ispisa i kopiranja od 30 stranica u minuti. U tom kontekstu uredski All in One uređaj mora biti opremljen s bržim procesorom i većom količinom radne memorije. Memorija se u nekim slučajevima čak i može nadograditi, dok s procesorom to nije slučaj. Veća količina memorije i brz procesor omogućavaju ovakvom uređaju da brzo odgovori na tražene zahtjeve, koje mu često paralelno šalje više korisnika istovremeno.

4.Opremljenost, povezivost
Svakako kada govorimo o uredskim uređajima što se tiče opremljenosti prva dva uvjeta su postojanje odgovarajućeg USB (u pravilu USB 2.0) i klasičnog mrežnog Ethernet RJ-45 priključka. Većina modernih uređaha posjeduje i podršku za bežičnu mrežu (Wi-Fi), pa i na taj način možete pristupati uređaju.
Poželjno je također odbrati uređaj s ekranom u boji osjetljivim na dodir. Ovakav ekran omogućava brzo i jednostavno korištenje uređaja, a obično se nalazi s prednje strane pisača. Već smo spominjali ADF i automatski obostrani ispis (duplex) što također spada u obavezne karakteristike uredskih pisača. Ovisno o količini planiranog mjesečnog ispisa odabrat ćete i uređaj s odgovorajućim kapacitetom ulazne i izlazne ladice.

5.Troškovi ispisa
U ovom smisli svakako laserska tehnologija je bez premca, ukoliko govorimo o što je moguće nižoj cijena ispisa po stranici dokumenta. Svakako prilikom odabira uređaja uzmite u obzir planirani mjesečni ispis , te svakako provjerite cijenu originalnih i zamjenskih tonera. Također odaberite tonere većeg kapacieteta koji omogućavaju ispis znatno većeg broja dokumenata po povoljnijoj cijeni.
Osim toga obratite pozornost i na ukupnu potrošnju energije samog uređaja. Laserski pisači u samom radu troše dosta energije, pa je važno da pisač ima neke napredne Eco friendly funkcije poput stand by načina i sl.

6.Cijena uređaja
U ovom slučaju je svakako riječ o nešto većem inicijalnom trošku samog uređaja koji međutim mora biti robusniji i pouzdaniji i nuditi dodatnu funkcionalnost. Ukoliko govorimo o uređajima za veće poslovne jedinica onda je riječ o modelima od nekoliko tisuća kuna. Svakako u ovom slučaju odaberite model poznatog branda i pritom provjerite uvjete jamstva i korisničke podrške.

Makromikro preporuka: Brother DCP-1610WE Laser All in One

hp foto


Jedna od zanimljivih podkategorija u svijetu pisača u posljednjih nekoliko godina svakako su fotopisači. Ogromna ekspanzija i povećanje popularnosti digitalne fotografije dovele su do toga da korisnici žele snimljene fotografije i ispisati na kvalitetan način.
Posebno je zanimljiva mogućnost da digitalni fotoaparat direktno povežete sa pisačem i na taj način brzo i lako ispisujete slike.
Jasno ukoliko želite da konačan rezultata ispisa, odnosno slika, bude stvarno vrhunski, morat ćete pribaviti odgovarajući fotopapir.

1.Tehnologija ispisa
Za ispis fotografija u boji isključivo inkjet pisači dolaze u obzir. Ova tehnologija omogućava iznimno kvalitetan ispis fotografija u boji, posebno ukoliko koristite odgovarajući papir. Nešto skuplji i profesionalniji modeli omogućavaju čak i ispis velikog formata A3 ili postera i slično. U svakom slučaju, ovisno o potrebama i financijskim mogućnostima, odaberite inkjet uređaj sa što većom rezolucijom ispisa kako bi u konačnici ispisane fotografije bile što kvalitetnije.

2.Brzina ispisa
U ovom slučaju nije toliko značajna, jer je posve razumljivo da ispis naprednih fotografija u boji traje daleko duže nego ispis klasičnih crno-bijelih dokumenata. Napredniji i skuplji modeli omogućava nešto brži ispis fotografija, no u konačnici ovo vrijeme ovisi i o kompleksnosti fotografije koje se ispisuje.

3.All in One uređaj ili klasičan pisač?
Svakako je preporuka da u ovoj kategoriji odaberete All in One uređaj što će vam olakšati maniuplaciju dokumentima i slikama. Međutim primjerice ukoliko isključivo želite ispisivati fotografije, posebno one manjeg formata, možete odabrati i klasičan pisač prrvenstveno za tu namjenu.

4.Opremljenost, povezivost
Kada su u pitanju fotopisači tri su ključne stvari na koje treba obratiti pažnju. Kao prvo pisač bi trebao imati podršku za PictBridge tehnologija koja omogućava direktan ispis s digitalnog fotoaparata, trebao bi podržavati bežični ispis putem Wi-Fi-ja, te posjedovati utor za SD karticu.
Također jedna od zanimljivih mogućnosti kod fotopisača svakako je tzv. borderless printing što omogućava daleko bolji ispis fotografija manjih formata.

5.Troškovi ispisa
U ovom slučaju treba dobro odvagnuti i provjeriti trošak tinti za željeni uređaj, kako originalnih tako i zamjenskih. Prije svega ovdje mislimo na trošak tinti u boji. Ispisujete li često fotografije poprilično ćete brzo trošiti spremnike s tintom, pa je svakako potrebno dobro odvagnuti koje tinte nude najbolju ekonomsku isplativost. Slobodno možemo reći da odabir uređaja prilagodite dostupnosti i cijenama tinti (posebno onih u boji).

6.Cijena uređaja
Već smo naglasili kako kod fotopisača prvenstveno treba provjeriti cijene i dostupnost tinti. Nakon toga ćete odabrati sam uređaj prema tome koji u konačnici nudi najisplativiji ispis. Međutim u ovoj kategoriji fotopisača dominiraju brandovi poput Canona, HP-a, Epsona i Brothera. Ukoliko prvenstveno želite kupiti fotopisač za kućnu uporabu preporučamo da odaberete neki od Canonovih ili HP-ovih modela.

Makromikro preporuka: Canon Pixma TS5050

label print


Posebna, specifična kategorija pisača koja se koristi za ispis naljepnica su tzv. label pisači. Kompaktne varijante ovih pisača koje posjeduju tipkovnicu i ugrađeni ekran svojevrsni su samostalnu uređaji koje možete koristiti za željenu namjenu. Osim njih postoji još nekoliko vrsta label pisača.
Ovdje govorimo o komercijalnim, industrijskim, stolnim i ranije spomenutim prenosivim (handheld) pisačima za ispis naljepnica.

1.Tehnologija ispisa
Pisači za ispis naljepnica u pravilu se temelje na tehnologiji koja osigurava direktni, termalni ispis ili u drugoj varijanti termalni transfer, a alternativno se koriste i tinte odnosno inkjet tehnologija. Najbolje rezultate za ovu primjenu postiže korištenje termalnog transfera.

2.Rezolucija, brzina ispisa
Naljepnice i barkodoovi moraju jasni i čitki posebno zbog skeniranja stoga je poželjno odabrati pisač za naljepnica sa što većom rezolucijom ispisa. U pravilu će vrijednosti između 200 i 300 DPI-ja biti sasvim zadovoljavajuće.
Brzina ispisa kod ovih je pisača iskazana u mm po sekundi. Ukoliko imate potrebu za bržim ispisom odabrat ćete što brži pisač.

3.Količina ispisanih naljepnica
U ovoj kategoriji pisača doista imamo poprilično različite uređaje bilo da je riječ o prenosivim, industrijskim ili stolnim label pisačima. Ovisno o tome gdje se takvi uređaji koriste količina ispisanih naljepnica može jako razlikovati od 1000, pa sve do 100 000 dnevno.
U uskoj vezi s ovime je i sama brzina ispisa, obzirom da ćete vrlo vjerojatno trebati odabrati znatno brži pisač ukoliko imate potrebu za ispisom velike količine naljepnica dnevno kako sam uređaj ne bi usporavao radni proces.

4.Koje veličine naljepnica ćete ispisivati?
Ovdje prije svega govorimo o širini naljepnica. Kako bi mogao ispisivati naljepnice veće širine glava label pisača jasno mora biti nešto šira. Standardno se koristi veličina od 4 inča, a vrlo često i ostale veličine poput 6 ili 8 inča. U pravilu su širine trake 3,5 do 18 mm, a sve više pisača podržava i širine od 24 i 36 mm.

5.Opremljenost, povezivost
Ovisno o namjeni i vrsti pisača odabrat ćete model sa željenim mogućnostima povezivanja. USB priključak se manje-više podrazumijeva, a ukoliko vam trebaju mrežni, paralelni ili serijski priključci, odabrat ćete pisač s takvim mogućnostima povezivanja.
Prenosivi label pisač su manje više zamišljeni kao samostalni uređaj, pa to svakako treba imati na umu.

6.Troškovi ispisa
Kao i kod ostalih vrsta pisača potrebno je prilikom odabira uređaja u obzir uzeti trošak potrošnog materijala. Ovdje prije svega mislimo na trake potrebne za ispis. Cijene samih uređaja poprilično se razlikuju ovisno o namjeni i količini naljepnica koje određeni pisač može ispisati.

Makromikro preporuka: Brother P-Touch PTE-300VP
faq print


1.Koliko dugo traje jamstvo na kupljenje uređaje?
Jamstvo na pisače u pravilu traje 12 mjeseci. Ovisno o proizvođaču i pojedinom modelu jamstvo može trajati i do 36 mjeseci.

2.Što dolazi u kutiji s pisačem?
U kutiji s pisačem dobit ćete strujni ispravljač, strujni kabel, jamstveni list i upute za korištenje. S pojedinim modelima u pakiranju ćete dobiti i odgovarajući USB kabel za povezivanje pisača s računalom, dok kod većine ostalih modela takav kabel ne dolazi zajedno s pisačem.

3.Gdje se servisiraju pisači koje mogu kupiti kod vas?
U slučaju potrebe svi pisači kupljeni kod nas servisiraju se u ovlaštenim servisima ovisno o proizvođaču pisača. Makromikro grupa posjeduje vlastiti servis koji je pritom ovlašteni servis za pisače proizvođača Brother.

4.Dali je bolje koristiti zamjenske ili originalne tinte i tonere?
Preporuka je svakako, kada je to moguće koristiti originalne tinte i tonere, kako biste uvijek dobili najkvaliteteniji mogući otisak i osigurali dugovječnost i pouzdanost vašeg pisača.
Jasno zamjenske tinte su i dalje često odabir mnogih korisnika obzirom na njihovu znatno povoljniju cijenu. Savjetujemo vam da kod zamjenskih tinti izbjegavate no-name proizvode i odaberete zamjenski potrošni materijal pouzdanih marki, kao što su primjerice Print Rite i PSC koje imamo u distrubuciji Makromikro grupe.

5.Mogu li produžiti jamstvo kupljenom pisaču?
Nudimo mogućnost zasebnog jamstva Protecto u trajanju od maksimalno 60 mjeseci (5 godina). Jamstvo Protecto nudi brojne pogodnosti. Primjerice pokriva štete izvan zakonskog jamstva proizvođača, omogućava besplatan popravak ili zamjenu, te omogućava brzo rješevanja šteta.