Usprkos velikom rastu popularnosti mobilnih gadgeta, poput pametnih telefona i tableta, prijenosna računala (laptopi, notebokoovi) i dalje predstavljaju najfunkcionalnije i najpraktičnije rješenje želite li uobičajeno, klasično računalo sa mogućnošću lakog i jednostavnog prenošenja.
Međutim korisnici su često u velikoj dvojbi koje prijenosno računalo izabrati? Što kupiti?

Obzirom na ogroman broj dostupnih modela prijenosnika koji se dakako razlikuju obzirom na cijenu i namjenu, danas nije nimalo lako i jednostavno odabrati upravo onaj koji će zadovoljiti sve naše potrebe.
Često smo dakako i ograničeni dostupnim financijskim sredstvima, pa je iznimno važno da unutar tih okvira odaberemo računalo sa najboljim omjerom cijene i mogućnosti.
Pokušat ćemo vam kroz ovaj vodič za kupnju olakšati odabir i dati vam konkretne i korisne savjete na što treba posebno obratiti pažnju prilikom kupnje prijenosnog računala.

Ponajprije je međutim prilikom kupnje prijenosnika jako dobro poznavati neku osnovnu podjelu prijenosnih računala koja su trenutno dostupna na tržištu.

Prijenosna računala danas možemo podijeliti u dvije osnovne grupe:

1.Klasična prijenosna računala-
uobičajena prijenosna računala koja ćete odabrati želite li funkcionalnost klasičnog računala, ali sa mogućnošću prenošenja obzirom na kompaktne dimenzije
2.Hibridna 2u 1 prijenosna računala-
u jednom uređaju objedinjuju funkcionalnost tableta i klasičnog prijenosnika. Odabrat ćete ih ukoliko želite daleko svestraniji uređaj namijenjen čestom prenošenju, koji pritom omogućava upravljanje putem ekrana osjetljivog na dodir.

Nadalje ključno je odrediti tri osnovna parametra na osnovu kojih ćete onda daleko lakše i jednostavno doći do cilja, odnosno željenog prijenosnika. Svakako jedan od osnovnih parametara je cijena samog računala.
Osim toga treba odrediti njegovu osnovnu namjenu, odnosno za što ćete ga u najvećoj mjeri koristiti. Konačno valja vidjeti u koju grupu korisnika zapravo spadate.

Razlikujemo tri osnovne grupe korisnika računala:

1.Osnovni korisnici
računalo koriste za uobičajene zadaće kao što su pregledavanja web stranica, čitanje e-pošte, komuniciranje putem društevnih mreža, slušanje glazbe i gledanje filmova
2.Napredni korisnici-
računalo koriste za kreiranje i uređivanje naprednih dokumenata, gledanje videa i filmova u Full HD rezoluciji, igranje igara i konzumaciju zahtjevnijeg multimedijanog sadržaja
3.Zahtjevni korisnici
računalo koriste za profesionalnu ili naprednu poslovnu uporabu, rad sa naprednijim aplikacijama za obradu slika i videa, igranje najnovijih 3d igara, te rade istovremeno sa više zahtjevnih aplikacija

Kada govorimo o cijeni prijenosnika odmah moramo naglasiti kako vam nikako ne bismo preporučili da kupujete iznimno jeftine prijenosnike. Premda su takva računala dostatna za osnovne zadaće često svojom kvalitetom izrade i performansama neće zadovoljiti većinu korisnika.
Pritom će dakako ubrzo biti i tehnološki zastarjela. Preporučamo da umjesto onih najjeftinijih pogledate modele prijenosnika bliže srednjoj cjenovnoj klasi.
Mogućnosti i kvalitetu svakog prijenosnika na tržištu određuju njegove osnovne osobine. Upravo ćete na ove osobine posebno trebati obratiti pažnju prilikom kupnje, a u mnogim slučajevima su osnovne osobine direktno povezane sa kategorijom prijenosnika, odnosno njihovom namjenom.
Primjerice kod ultraprijenosnika se u većini slučajeva za pohranu podataka koristi SSD (Solid state disk) koji troši manje energije od uobičajenog tvrdog diska, što je iznimno važno kod prijenosnika kojima bi vrijeme trajanja baterije trebalo biti što duže.

Radi lakšeg snalaženja pobrojat ćemo ovdje ključne osobine svakog prijenosnog računala na koje treba obratiti pažnju:

1.Veličina, rezolucija i kvaliteta ekrana
2.Hardverska platforma ( vrsta procesora, brzina RAM memorije itd.)
3.Ergonomija (kvaliteta touchpada, tipkovnice)
4.Kvaliteta izrade, dimenzije i ukupna masa
5.Opremljenost ( dostupni priključci, multimedijalne značajke)
6.Pohrana podataka
7.Operativni sustav
8.Proizvođač

Konačno dolazimo do ključnog parametara prilikom kupnje prijenosnika, a to je svakako njegova namjena. Ovdje možemo govoriti o tržišnim kategorijama prijenosnih računala ovisno o njihovoj namjeni.

1.Poslovni prijenosnici
2.Prijenosnici za profesionalnu primjenu
3.Multimedijalni prijenosnici
4.Svestrani prijenosnici za svakodnevnu uporabu
5.Ultraprijenosnici
6.Prijenosnici namijenjeni igranju igara

Kao što možemo vidjeti namjena prijenosnika zapravo određuje njegovu tržišnu kategoriju. Nakon što definirate namjenu i cijenu prijenosnog računala, zapravo ste na pola puta od pametnog i isplativog odabira. Bez namjere da vas kroz ovaj vodič pretjerano zamaramo tehnikalijama, fokusirat ćemo se na konkretne savjete za kupnju prijenosnika ovisno o namjeni. Na sljedećim stranicama ovog vodiča možete doznati na koji način ćete pravilno odabrati prijenosno računalo ovisno o njegovoj primarnoj namjeni korištenja.


lenovo idepad


Možemo na ovakvu vrstu računala gledati kao na univerzalno rješenje posebno pogodno za raznolike zadaće. Bilo da je riječ o reprodukciji multimedijalnog sadržaja, radu s uredskim aplikacijama, surfanju web stranicama, komunikaciji putem Skypea i društevnih mreža ili manje zahtjevnoj obradi slika ili video materijala. Ovo računalo mora ponuditi dovoljno dobre performanse za ugodno izvršavanje svih nabrojanih zadataka, a pritom ne smije biti slabo opremljeno, ali u konačnici ni preskupo.
Drugim riječima ovakvo prijenosno računalo preporučit ćete prijateljima kada od vas traže savjet što kupiti.

1.Veličina, rezolucija i vrsta ekrana
U ovom slučaju zapravo je veličina ekrana određena dimenzijama prijenosnog računala koje želite kupite. Želite li model koji vam omogućava lako prenošenje izabrat ćete prijenosnik sa 13 ili 14-inčnim ekranom. Međutim za svestrani prijenosnik optimalan izbor je ekran veličine 15 inča, obzirom da će u tom slučaju imati na raspolaganju veći ekran, a računalo će i dalje biti dovoljno mobilno. Alternativno možete odabrati i model sa 17-inčnim ekranom ukoliko računalo prije svega želite koristiti za multimediju.
Kada govorimo o rezoluciji svakako je preporuka da odaberete model sa Full HD ekranom kad god je to moguće.

2.Hardverska platforma
Probajte odabrati tehnološki što je moguće napredniju hardversku platformu ovisno o dostupnom iznosu koji ste spremni izdvojiti za računalo. Gledajte da radne memorije bude barem 4 GB, a prilikom izbora procesora optimalno rješenje su Intelovi modeli Core i3 i Core i5 ili AMD-ovi A10 ili A8.
Kod nešto jeftinijih modela nude vam se i sporiji Intelovi Pentiumi ili AMD-ovi procesori A6. Gledajte da odaberete model sa dvojezgrenim procesorom, a AMD-ovi procesori u ovom cjenovnom rangu nerijetko posjeduju i četiri jezgre.
Ukoliko ne planirate igrati najnovije igre sasvim će vam dobro poslužiti integrirani grafički procesor. U suprotnom odaberite neki model sa grafičkom karticom koja ima barem 2 GB videomemorije.

3.Ergonomija
Svakako obratite pažnju prvenstveno na kvalitetu tipkovnice. Tipke moraju biti dovoljno velike i stabilne, te pravovremeno reagirati na pritisak. Planirate li koristiti zasebni miš putem USB-a preciznost touchpada vam i nije od presudnog značaja. Neki modeli vam mogu ponuditi i mogućnost upravljanja putem ekrana osjetljivog na dodir, što može biti korisno posebno odaberete li manji model sa primjerice zakretnim ekranom.

4.Dimenzije, masa, kvaliteta izrade
U ovoj kategoriji svestranih prijenosnika mnogi će se vjerujemo odlučiti za računalo veličine od 15 inča obzirom da nudi neki optimalan kompromis između veličine, performansi i prenosivosti. Ukoliko znate da ćete računalo primjerice svakodnevno nositi sa sobom poželjno je odabrati što lakši model težine od 2 kg ili manje.
Nemojte međutim zanemariti kvalitetu izrade i robusnost.

5.Opremljenost
Nešto skuplji modeli će vam ponuditi dakako nešto bolju opremljenost. Probajte svakako odabrati računalo sa što više USB 3.0 priključaka (2-3), HDMI videoizlazom, Bluetoothom i WiFi-jem po standardu 802.11n. Dobro će vam doći i čitač SD kartiica, kao i kvalitetnija HD prednja kamera.

6.Trajanje baterije
Odlučite li se za manje i lakše prijenosno računalo koje ćete češće prenositi obratite pažnju na kapacitet baterije i provjerite koliko je standardno vrijeme autonomije proizvođač naveo u specifikacijama. Također odaberite prijenosnik sa nešto enegetski štedljivijom hardverskom platformom ( Intelovi procesori Pentium i Core i3, AMD-ovi A6 ili A8).

7.Pohrana podataka
Kako biste imali dovoljno dostupnog prostora za spremanje podatka odaberite model sa tvrdim diskom od minimalno 500 GB. Planirate li spremati veći broj multimedijalnih datoteka naš savjet je tvrdi disk kapaciteta 1 TB.
Želite li pak ponajbolje moguće performanse možete odabrati model sa SSD-om. Ipak u tom slučaju ćete morati ugraditi dodatni tvrdi disk ili koristiti vanjski tvrdi disk za pohranu veće količine podataka.

8.Operativni sustav
Preporuka je svakako odabrati Windows 10 u Home verziji ukoliko ćete ovakvo računalo prije svega koristiti za multimediju i ostale uobičajene aplikacije. Alternativno nešto vještiji i iskusniji korisnici dobro će se snaći i sa nekom od distribucija Linuxa, posebno ako im multimedija i igre nisu u prvom planu.

9.Proizvođač
Trenutno na našem tržištu HP i Lenovo nude najveći izbor modela prijenosnih računala u ovoj kategoriji i nude ponajbolju korisničku podršku. Uz njih valja još spomenuti Acer. Prilikom kupnje preporučamo da odaberete model s potpisom nekog od ova tri proizvođača

Makromikro preporuka: ACER Aspire E5- 533G-T4KV

alienware


Prijenosna računala namijenjena igranju igara iz godinu u godinu su sve moćnija. Podrazumijeva se ekstravagantan i neobičan dizajn. Također u posljednje vrijeme počeli smo viđati gamerska prijenosna računala što manjih dimenzija i mase. Međutim dosta je teško moćne i brze hardverske komponente strpati u kompaktno i lagano kućište, a da im pritom osiguramo adekvatno hlađenje.
Dakle želite li stvarno moćan i brz gamerski prijenosnik koji će vam omogućiti ugodno igranje najnovijih igara odlučit ćete se za veće, hardverski najmoćnije modele, opremljene sa što je moguće bržom grafičkom karticom.

1.Veličina, rezolucija i vrsta ekrana
Što veći ekran omogućit će vam bolji doživljaj prilikom igranja. Optimalno rješenje je 17-inčni ekran Full HD rezolucije temeljen na tehnologiji IPS. Nadalje jako je važno da ugrađeni ekran bude što bržeg odziva, kako bi spriječilo kašnjenje i zamućenje slike kod dinamičnih scena. U tom pogledu dobro će vam poslužiti ekrani temeljeni na tehnologiji TN, koji su međutim inferiorni IPS ekranima po pitanju prikaza boja i vidljivog kuta.
Najnapredniji i iznimno skupi modeli nude Ultra HD ekrane, osvježavanje slike od 120 Hz i podršku za tehnologije koje u potpunosti sinkroniziraju rad grafičke kartice i ugrađenog ekrana, te sprečavaju pucanje (tearing) slike, poput Nvidijine G-Sync i AMD-ove FreeSync.

2.Hardverska platforma
Dakako brza grafička kartica je ključ za ugodno igranje igara, međutim ne treba zanemariti procesor i količinu radne memorije. Preporučljivo je odabrati model sa četverojezgrenim Intelovim procesorom najnovije generacije Core i5 ili i7 oznake HQ, dok bi radne memorije trebalo biti 16 GB.
Pravi gamerski prijenosnik mora jasno imati dovoljno brzu grafičku karticu. Ugrađena kartica bi morala imati minimalno 4 GB brze GDDR5 videomemorije. Nekakav minum za ugodno igranje novijih igara na Full HD rezoluciji su kartice u rangu Nvidijine GTX 960M/ Radeona RX 560. Dakako želite li igrati moderne 3d igre uz maksimalnu kvalitetu 3d slike trebat će vam i jača kartica najnovijih modela GTX 1060, 1070, 1080 odnosno AMD-ovih RX 490M ili 480M, RX 570.

3.Ergonomija
Dizajn je ovdje u prvom planu. Pretpostavka je da ćete koristiti i neki zasebni gamerski miš. Svejedno kvaliteta tipkovnice je iznimno važna za ugodno igranje, jer nije baš zgodno spajati i vanjsku tipkovnicu. Tipkovnica mora biti robusna, sa velikim tipkama i dakako osvjetljena. Poželjno je da uz tipkovnicu imate na raspolaganju dodatne programabilne tipke kojima možete pridružiti razne, željene funkcije.

4.Dimenzije, masa, kvaliteta izrade
Gamerski prijenosnici su pravi giganti među prijenosnim računalima. Pretpostavka je kako vam ovdje veće dimenzije nisu problem. Mnogo je važnije da gamerski prijenosnik bude robustan i atraktivno dizajniran. Konačno proizvođači moraju pronaći način da osiguraju adekvatno hlađenje ugrađenih moćnih hardverskih komponenti kako bi se izbjeglo prekomjerno zagrijavanje, a da pritom uređaj bude dovoljno tih u radu.

5.Opremljenost
Kod gamerskog prijenosnika najvažnije je imati na raspolaganju što više USB 3.0 priključaka za spajanje dodatnog miša i ostalih uređaja. Dobro će vam doći i podrška za najnoviji USB 3.1 standard. Podrazumijevaju se HDMI i DisplayPort priklljučci za spajanje na vanjski monitor ili televizor, s tim da je poželjno da HDMI priključak bude u verziji 2.0, odnosno ima podršku za Ultra HD rezoluciju pri 60 Hz.
Neće biti nadomet niti kvalitetni zvučnici, premda će gameri radije koristiti slušalice.

6.Trajanje baterije
Najmanje važna stavka prilikom odabira gamerskog prijenosnika. Podrazumijeva se da ćete gamerski prijenosnik, kako biste dobili najbolje moguće performanse u igrama, koristiti isključivo priključen na strujnu mrežu. Međutim obzirom na pozamašne dimenzije ova računala dolaze sa baterijama većeg kapaciteta, pa se prilikom uobičajenog rada može postići vrlo dobro trajanje baterije.

7.Pohrana podaka
Kako bi se igre učitavale brzo i općenito cijeli sustav radio optimalno ovdje je SSD nužan. Međutim pitanje je kolikog kapaciteta? Moderne igre zahtjevaju mnogo prostora na disku za instalaciju , pa ćete i sa SSD-om kapaciteta od 512 GB brzo ostati bez dostupnog prostora.
Zato je optimalno rješenje kombinacija nekog brzog SSD-a primjerice kapaciteta 256 GB i nekog većeg tvrdog diska kapaciteta minimalno 1 TB (poželjno 2 TB). Pritom SSD-ovi koji se ugrađuju u posebno skupe gamerske prijenosnike koriste PCIe sabirnicu i dolaze u formatu M2, te omogućavaju iznimnu brzinu tijekom prijenosa podataka.

8.Odabir proizvođača
Trenutno su najbolji odabir modeli iz Asusove serije G ili Acerove serije gamerskih prijenosnika Predator. Valja istaknuti i Lenovovu seriju Y, posebno model Y900 koji je vrhunski gamerski prijenosnik, te modele Y700 koji nude odličan omjer cijene i performansi.

Makromikro preporuka: LENOVO IdeaPad Y520 Legion

mm


Prijenosno računalo namijenjeno multimediji prvenstveno ćete koristiti za reprodukciju raznih audio-vizualnih formata. Zbog toga je iznimno važno da ekran kod takvog prijenosnika bude kvalitetan, a ugrađeni zvučnici omoguće jasan i dovoljno glasan zvuk. Većina korisnika će ovakav prijenonsik htjeti koristiti kao zamjenu za stolno računalo, pa je poželjno odabrati model koji vam može ponuditi što bolje performanse i opremljenost.


1.Veličina, rezolucija i vrsta ekrana
Birajte model sa što većim ekranom. 15-inča je svakako nekakav minimum, a planirate li multimedijalni prijenosnik koristiti kao zamjenu za stolno računalo ili uopće nemate stolno računalo, odaberite model sa 17-inčnim ekranom. Kada govorimo o rezoluciji Full HD (1920x1080 piksela) ekran je must have u ovoj kategoriji uređaja. Najnapredniji modeli nudei i Ultra HD (3840x2160) ekrane. Konačno poželjno je odabrati ekran temeljen na tehnologiji IPS obzirom na širi vidlji kut i bolju reprodukciju boja, međutim i kvaltetan Full HD ekran baziran na tehnologiji TN dobro će vam poslužiti.
Neki modeli posjeduju i ekrane osjetljive na dodir, međutim veličina i rezolucija su najvažniji parametri kod odabira.

2.Hardverska platforma
Većina modernih procesora i hardverskih komponenti koje se ugrađuju u novije multimedijalne prijenosnike omogućit će vam glatku reprodukciju zahtjevnog multimedijalnog sadržaja uključujući i 4k video.
Međutim preporučili bismo vam da odaberete računalo sa minimalno Intelovim procesorom Core i5 ili AMD-ovim A10, te da prijenosnik ima barem 8 GB radne memorije. Također odaberite model sa nekom mainstream grafičkom karticom (Nvidia 1050/ 950M ili AMD Radeon R9 370M/375M/460/560) koja posjeduje barem 2 GB videomemorije.
Ukoliko planirate često kodirati video materijale i prebacivati ih iz jednog formata u drugi poželjno je odabrati model sa što bržim procesorom (Intelov Core i7).

3.Ergonomija
Uvijek je dobro odabrati model sa što kvalitetnijom tipkovnicom i touchpadom. Također je kod ovih modela poželjno da na neki način imaju lako dostupne i izdvojene kontrole za multimediju.

4.Dimenzije, masa, kvaliteta izrade
Nabavite što je moguće kvalitetenije izrađeno prijenosno računalo. Planirate li ga nešto češće prenositi odaberite 15-inčni model sa ukupnom masom nešto većom od 2 kg. Ukoliko ćete pak prijenosnik koristiti kod kuće, kao zamjenu za stolno računalo, dimenzije vam nisu od presudnog značaja. Srećom današanji 17-inčni modelu su poprilično kompaktni, te obično teže oko 3 kg.

5.Opremljenost
Obzirom na cjenovni razred i mogućnosti pokušajte odabrati što opremljenije računalo. Napredniji modeli dolaze sa Blue Ray snimačima, dok su jeftiniji još uvijek orijentirani na DVD reprodukciju. Ovakav prijenosnik mora imati i HDMI videoizlaz, dobru HD ili Full HD prednju kameru, te po mogućnosti što više dostupnih USB 3.0 priključaka.
Kod multimedijalnog prijenosnika je dakako najvažnije da bude opremljen kvalitetnim zvučnicima. Pojedini modeli danas posjeduju i dodatni subwoofer što omogućava bogatiji zvuk.

6.Trajanja baterije
Planirate li multimedijalni prijenosnik nešto češće prenositi ili koristiti na bateriji, birajte model sa baterijom većeg kapaciteta. U suprotnom ukoliko ćete multimedijalno prijenosno računalo uglavnom koristiti kod kuće, spojeno na strujnu mrežu, kapacitet baterije vam nije od ključnog značaja.

7.Pohrana podataka
Obzirom na pretpostavku da ćete htjeti pohraniti veliku količinu multimedijalnih datoteka što veći dostupni prostor za pohranu je svakako preporučljiv. Savjetujemo da odaberete prijenosno računalo sa tvrdim diskom kapaciteta od minimalno 1 TB. Poželjno je odabrati model sa barem 2 TB dostupnog prostora na tvrdom disku.

8.Operativni sustav
Bez sumnje kako je ovoj kategoriji Windows 10 najbolji mogući odabir, posebno želite li igrati i novije 3d igre. Istini za volju napomenimo kako su postoje pojedine distribucije Linuxa posebno prilagođene reprodukciji multimedije, pa je moguće kao alternativu koristiti i Linux, međutim samo ukoliko računalo planirate isključivo koristiti za reprodukciju multimedije.

9.Odabir proizvođača
Većina najpoznatijih proizvođača posjeduje u svojoj ponudi vrlo dobre multimedijalne prijenosnike. Preporuka je međutim da birate modele iz HP-ove serije Paviliona, Lenovove serije IdeaPada ili pak Asusove serije N.

Makromikro preporuka: ACER Aspire E5-774G-55LD

workstation


Za razliku od uobičajenog poslovnog prijenosnika mobilno računalo namijenjeno profesionalcima zahtjeva moćnu hardversku platformu, kvalitetniji ekran visoke rezolucije, vrhunsku opremljenost. Sam vrh ponude ove kategorije čine poprilično skupe prijenosne radne stanice, odnosno prijenosna računala namijenjena obradi slike i videa, radu s industrijskim aplikacijama, 3d modeliranju i sličnim zadaćama. Posljednjih godina je i ovu kategoriju prijenosnih računala zahvatio trend smanjivanja ukupnih dimenzija i mase, međutim ovdje su performanse i funkcionalnost ipak na prvom mjestu.

1.Veličina, rezolucija i vrsta ekrana
Prijenosnici za profesionalnu primjenu obično posjeduju ekrane veličine 15 ili 17 inča. Ukoliko vam treba prijenosna radna stanica manjih dimenzija optimalan je odabir 14-inčni model. Preporuka je ipak nešto veći ekran minimalne rezolucije od 1920x1080 piksela. Zahtjevni korisnici poželjete će i WQHD (2560x1440) ili čak 4k (3860x2140) ekrane. Osim rezolucije iznimno je važno da ugrađeni ekran ima precizan prikaz boja i podršku za odgovarajući spektar boja po standardima sRGB, NTSC i Adobe RGB.
U ovoj kategoriji obavezno odaberite prijenosnik sa ekranom temeljenim na tehnologiji IPS, a one sa TN ekranima izbjegnite.

2.Hardverska platforma
U ovom slučaju vrijedi ona sintagma brže, više, jače! Međutim pametnim odabirom možete cjenu prijenosnika svesti u razumne okvire. Primjerice ukoliko znate kako nećete koristiti aplikacije koje su posebno procesorski zahtjevne odaberite nešto sporiji Intelov procesor Core i5. U pravilu međutim ovdje preporučamo Core i7 modele.
Radne memorije mora biti dovoljno. Preporuka je minimalno 8 GB, međutim daleko sigurniji odabir je 16 GB, a ovisno o aplikacijama koje koristite trebat će vam i više RAM-a.
Ukoliko se bavite industrijskim dizajnom ili 3d modeliranjem odaberite model sa moćnijom profesionalnom grafičkom karticom iz Nvidijine serije Quadro ili AMD-ove serije FirePro.

3.Ergonomija
Osim kvalitetne tipkovnice i preciznog touchpada ovi modeli obično dolaze i dodatnim trackpointom, odnosno pointstickom koji posjeduje dvije dodatne tipke. Tipkovnica mora biti robusna i kvalitetna, a poželjno je da touchpad podržava napredne geste i funkcije koje olakšavaju i ubrzavaju rad.

4.Dimenzije, masa, kvaliteta izrade
Profesionalni prijenosnik ili prijenosna radna stanica moraju biti dovoljno robusni i kvalitetno napravljeni. Kod manjih 14-inčnih modela proizvođači kombinacijom raznih materijala prilikom izrade, kao što su aluminij, magnezij i plastika, pokušavaju postići što je moguće manju masu, koja je kod nekih ovih modela manja od 2 kg.
U velikoj većini slučajeva preporučamo veće 15 ili 17-inčne modele koji su nešto teži, ali omogućavaju znatno bolje performanse, a pritom su i dovoljno prenosivi.

5.Opremljenost
Ovakvo računalo mora biti vrhunski opremljeno i podržavati sve najnovije tehnologije. Primjerice mora posjedovati barem jedan USB 3.1 Type C priključak, podršku za Thunderbolt, naprednu povezivost uz poželjnu integiranu podršku za mobilni internet putem 3G ili 4G mreža. Što se tiče videoizlaza DisplayPort je obavezan bilo u klasičnoj ili mini varijanti, a nije naodmet ni HDMI video priključak. Dakako prepručljivo je imati barem 4 USB 3.0 priključka, posebno planirate li na prijenosnik priključiti primjerice vanjsku tipkovnicu i miš ili vanjski tvrdi disk.

6.Trajanja baterije
U principu je trajanje baterije kod moćnijih profesionalnih prijenosnika u drugom planu. Ovo dakako ne vrijedi za nešto manje i lakše verzije prijenosnih radnih stanica. Međutim obzirom na korištenje nešto snažnijih hardverskih komponenti vrijeme autonomije kod ovih prijenosnika nije osobito dugo.

7.Pohrana podataka
Sa stajališta brzine SSD je ovdje imperativ. Međutim problem je kapacitet. Idealno bi bilo koristiti SSD što je moguće većeg kapaciteta. Međutim takva rješenja su iznimno skupa. S druge strane odabir modela sa 256 gigabajtnim SSD-om, uz kasniju moguću nadogradnju tvrdim diskom većeg kapaciteta, čini se kao optimalan odabir.
Također možete odabrati model sa što bržim SSD-om, a primjerice za pohranu veće količine podataka koristiti dodatni vanjski disk spojen putem USB-a 3.1 ili Thunderbolta, što osigurava vrhunske performanse.

8.Operativni sustav
Windows 10 u profesionalnoj verziji najbolji je mogući odabir. Još uvijek međutim na tržištu postoje modeli koji dolaze sa Windowsom 7 Pro koji kasnije po potrebi možete nadograditi na Windows 10.

9.Odabir proizvođača
HP I Lenovo su posebno prepoznatljivi po svojim profesionalnim prijenosnim računalima i prijenosnim radnim stanicama. Posebno se ovo odnosi na Lenovove serije ThinkPada oznake P i W, kao i na HP modele iz serije ZBook i EliteBook. Preporučamo da odeberete neki model iz ovih serija. Kada su pitanju radne stanice Dell također ima vrlo respektabilnu ponudu u vidu svoje serije prijenosnika naziva Precision.

Makromikro preporuka: Lenovo ThinkPad T460

poslovni


Poslovno računalo koristimo svakodnevno. Stoga takvo računalo mora biti robusno, pouzdano, te nam ponuditi odgovarajuće performanse kako bismo brzo i jednostavno mogli obaviti tražene zadatke. Iznimno važan faktor kod poslovnih prijenosnika je mogućnost jednostavne nadogradnje i održavanja računala. Također poslovni prijenosnik mora imati mogućnost konfiguriranja naprednih sigurnosnih postavki.
Kako odabrati poslovno prijenosno računalo? Pomoći ćemo vam konkretnim savjetima za svaki od zadanih pametara, odnosno ključnih osobina prijenosnog računala.

1.Veličina, rezolucija i vrsta ekrana
Kod poslovnih prijenosnika uobičajen je odabir računala sa ekranom veličine od 15-inča. Ukoliko želite nešto veću mobilnost odabrat ćete prijenosnik sa 14-inčnim ekranom.
Preporučamo odabir ekrana sa Full HD rezolucijom (1920x1080 piksela), premda će vam za osnovne poslovne zadaće biti dovoljan i HD ekran (1366x768).
Svakako bi bilo poželjno odabrati ekran temeljen na tehnologiji IPS obzirom da takav ekran nudi bolju reprodukciju boja i širi vidljivi kut. Za poslovnu primjenu svakako treba izbjegavati zaslone sa sjajnom površinom obzirom da uzrokuju problem sa refleksijom okoline, već odabrati ekran sa anti-glare površinskim slojem.

2.Hardverska platforma
Kako ovdje govorimo o prijenosnom računalu s kojim ćete uglavnom raditi sa uobičajenim uredskim aplikacijama sama procesorska snaga nije od tolikog značaja. Intelovi procesori Core i3 ili Core i5 bit će optimalno rješenje.
Kada govorimo o količini radne memorije svakako preporučamo 4 GB radne memorije. Ukoliko se kasnije pokaže potreba za nadogradnjom RAM-a uvijek se to može jednostavno napraviti. Obzirom na poslovnu namjenu integrirani grafički procesor, koji je danas dio svakog modernijeg glavnog procesora, bit će sasvim dostatan za sve potrebe.

3.Ergonomija
Obzirom da ćete svakodnevne koristiti tipkovnicu i touchpad za unos podataka i druge zadatke ove dvije komponente moraju biti vrlo kvalitetno izvedene. Touchpad mora biti precizan, poželjno je da ima nešto hrapaviju površinu, te da posjeduje dvije dodatne tipke. Tipkovnica bi trebala biti otporna na prolijevanje tekućine, tipke se ne smiju biti nestabilne i svijati se pod pritiskom, te moraju biti dovoljno velike i odgovarajuće reagirati na pritisak. 15-inčni modeli će vam ponuditi ipak nešto prostraniju tipkovnice sa posebno izdvojenim numeričkim djelom.

4.Dimenzije, masa, kvaliteta izrade
Kao što smo već napomenuli 15-inčni modeli trenutno za poslovnu primjenu predstavljaju optimalan odabir obzirom na veličinu ekrana i ukupne dimenzije. U pravilu teže nešto više od 2 kg i omogućavaju sasvim pristojnu prenosivost. Ukoliko trebate prijenosnik isključivo za rad na terenu odabrat ćete manji 13 ili 14-inčni model.
Poslovni prijenosnici moraju biti dovoljno robusni i kvalitetno napravljeni. Preporučamo model koji posjeduje aluminijsko kućište ili je barem djelomično napravljen od aluminija.

5.Opremljenost
Odgovarajuća opremljenost svakako je ključna komponenta prilikom odabira poslovnog računala. Odaberite model koji posjeduje VGA i HDMI videoizlaze (poželjno i DisplayPort izlaz ukoliko znate da će vam trebati), barem dva USB 3.0 priključka, HD video kameru, a poželjno je da bude opremljen čitačem otiska prsta i sigurnosnim TPM modulom. Većina poslovnih prijenosnika još uvijek posjeduje optičke uređaje (DVD snimač), a noviji modeli imaju podršku za najnoviji standard bežične mreže 802.11ac i Bluetooth.

6.Trajanje baterije
Ukoliko ćete računalo u pravilu koristiti u uredu spojeno na strujnu mrežu, onda vam kapacitet baterije i vrijeme autonomije nisu od velikog značaja. S druge strane ako poslovno prijenosno računalo planirate koristiti pretežno izvan ureda na terenu, poželjno je odabrati prijenosnik sa baterijom većeg kapaciteta, te energetski štedljivijom hardverskom platformom kako bi vam računalo što duže moglo raditi na bateriji.

7.Pohrana podataka
Uobičajeno ćemo kod poslovnih prijenosnika pronaći nešto brži tvrdi disk kapaciteta 500 GB. Imate li potrebu za većim kapacitetom odaberite model sa terabajtnim tvrdim diskom. U pravilu je ovo sasvim zadovoljavajuće rješenje za većinu korisnika. Nešto skuplji modeli posjeduju daleko brži Solid State disk (SSD), međutim relativno mali dostupni kapacitet ovih diskova (u pravilu 128 ili 256 GB) ne čini ih osobito zahvalnim odabirom za poslovne prijenosnike.

8.Operativni sustav
Većina modernih poslovnih prijenosnika dolazi sa 64-bitnim Windowsom 10 što je najpouzdanije i najbolje rješenje. Kod nekih modela još uvijek možemo vidjeti Windows 7 Pro koji putem priloženog DVD-a možete nadograditi na Windows 10. Ukoliko koristite aplikacije za koje znate da ne rade baš najbolje pod Windowsom 10 odaberite model sa Windowsom 7.

9.Proizvođač
Odaberite proizvođača u kojeg imate najviše povjerenje, odnosno onog koji nudi najpovoljnije jamstvene uvjete i najažurniju korisničku podršku. U svijetu poslovnih prijenosnika tri su najpoznatija imena: HP, Lenovo i Dell. Pritom su kod nas HP-ovi i Lenovovi modeli najzastupljeniji na tržištu, a preporučamo neki od HP-ovih modela serije ProBook ili neki od Lenovovih ThinkPadova.

Makromikro preporuka: LENOVO IdeaPad V110

ultra


U posljednjih nekoliko godina poseban uzlet je doživjela kategorija malenih, laganih i tankih ultraprijenosnih računala. Bilo da je riječ o hibridnim 2u 1 modelima koji kombiniraju funkcionalnost tableta i klasičnog prijenosnika ili modelima vrhunske klase koji su još popularno prozvani Ultrabookovima.
Napredak tehnologije, te stalno povećanje enegetske učinkovitosti, dovele su nas do situacije da kućište malenog i laganom prijenosnika skriva poprilično sposobne i moćne komponente vrhunskih performansi.
Valja napomenuti da u ovoj kategoriji imamo iznimno veliki broj uređaja uz vrlo širok raspon cijena koje se kreću od recimo 2000, pa sve do više od 10 000 kuna.
Dakako razina performansi i funkcionalnosti je poprilično različita, međutim svaki ultraprijenosnik će vam prije svega omogućiti što je moguće lakše prenošenje i ugodniji rad na terenu ili na putu.

1.Veličina, rezolucija i vrsta ekrana
Ovdje možete birati između ekrana veličine 11,6, 12,5, 13,3 ili 14 inča. Optimalno je odabrati 12,5 ili 13,3-inčni ekran što u konačninici određuje i ukupne dimenzije ovakvog prijenosnika. Većina dostupnih ultraprijenosnika dolazi sa ekranom osjetljivim na dodir, bilo da je riječ o jefitnijim ili skupljim modelima.
Skuplji modeli posjeduju daleko kvalitetenije ekrane visoke rezolucije (Full HD, WQHD ili čak 4k) uz precizniji prikaz boja i veću razinu maksimalne svjetline. Poprilično je važno da ovakav ultraprijenosnik posjeduje što svjetliji ekran obizorim na dodatno staklo koje štiti zaslon , ali i stvara problem refleksije okoline pri radi, što je manje izraženo kod svjetlijih ekrana.

2.Hardverska platforma
U kategoriji ultraprijenosnika Intelove su hardverske platforme dominantne obzirom na tehnološku naprednost i energetsku učinkovitost. Ovdje sada već možemo govoriti o SoC (System on a Chip) sustavima koji koji su na jednom čipu integrirani glavni i grafički procesor, te ulazno-izlazne jedinice.
Obzirom na razinu performansi i enegetske potrošnje razlikujemo nekoliko serija Intelovih procesora namijenjene ugradnji u ultraprijenosna računala.
Procesore serije U odabrat ćete kada želite ponajbolje moguće performanse , a posebno se ovo odnosi na Core i5 i Core i7 modele. S druge strane procesori serije Y bit će vaš odabir želite li iznimno tanko, lagano i štedljivo računalo, te ukoliko se odlučite za nekakav hibridni 2u 1 model.
Konačno ako ciljate na posebno jeftin ultraprijenosnik sa iznimno dugim trajanjem baterije odabrat će najštedljivije procesore serije Atom.
Radne memorije neka bude što 4 ili 8 GB (16 GB za najnaprednije modele), a u većini slučajeva ste osuđeni na integrirani grafički čip koji je energetski najučinkovitije rješenje.

3.Ergonomija
Možda najvažnija osobina svakako je mogućnost zakretanja ekrana za 360 stupnjeva, jer se na taj način znatno poboljšava funkcionalnost i olakšava upravljanje putem ekrana osjetljivih na dodir. Nadalje ekran bi morao podržavati višedodirnu tehnologiju u 10 točaka (10-point multitouch). Također obratite pažnju na kvalitetu i prostranost tipkovnice, te na preciznost i dovoljno veliku dostupnu površinu kod touchpada.

4.Dimenzije, masa, kvaliteta izrade
Dimenzije su određene veličinom ekrana. Srećom danas su 13-inčni modeli iznimno kompaktnih dimenzija, pa savjetujemo da odaberete prijenosnik te veličine.
Većina ovih računala je pritom i iznimno tanka, neki čak tek neznatno deblji od 10 mm. Međutim po tom pitanju ne treba pretjerivati. Sve oko i ispod 20 mm je sasvim dovoljno tanko.
Kada govorimo o ukupnoj masi ultraprijenosnik ne bi trebao biti teži od 1,5 kg. Idealno bi bilo recimo oko 1,3 kg, no to dakako ovisi o veličini ekrana.
Nemojte zanemariti niti kvalitetu izrade. Skuplji modeli posjeduju kućišta izrađena od magnezija ili aluminija, dok kod jeftinijih obratite pažnju da držač ekrana bude po mogućnosti aluminijski, posebno ako postoji mogućnost zakretanja ekrana za 360 stupnjeva.

5.Opremljenost
Birajte model sa što boljom opremljenošću. Obzirom na male dimenzije i tanko kućište, neki modeli ultraprijenosnika ne posjeduju klasične već mini varijante priključaka kao što je mini-HDMI. Poželjno je odabrati model sa barem dva USB 3.0 priključka, WiFi-jem po 802.11n ili ac standardu, Bluetoothom, minimalno jednim HDMI ili DisplayPort videoizlazom.

6.Trajanje baterije
Dakako ključna značajka ultraprijenosnika je što je moguće duže trajanja baterije. Konkretno to ovisi o kapacitetu baterije, ali i energetskoj učinkovitosti hardverske platfome, veličini i rezoluciji ekrana.
Najštedljivija hardverska platforma uključuje procesore Atom koji omogućavaju iznimno dugo vrijeme autonomije. S druge strane možda optimalno rješenje su procesori Core i5 serije U, obzirom da omogućavaju odlične performanse uz respektabilno vrijeme trajanja baterije.

7.Pohrana podataka
Obzirom na energetsku učinkovitost SSD je ovdje apsolutno nužan. S druge strane postoji problem dostupnog kapaciteta za pohranu podataka koji je najbolje rješiti nekakvim USB 3.0 vanjskim tvrdim diskom. Preporuka je da odaberete računalo opremljeno SSD-om kapaciteta od 256 GB. U slučaju jeftinijih modela osuđeni ste na manji kapacitet, dok najjeftinije inačice imaju eMMC sustav za pohranu podataka kapaciteta 32 ili 64 GB.

8.Operativni sustav
Ovdje nema prevelike filozofije. Praktički sve dostupne novije ultraprijenosnike softverski pogoni Windows 10 u Home ili Pro verziji. Eventualno se još može pronaći neki stariji model sa Windowsom 8.1, ali kupnju takvog računala vam ne bismo preporučili.

9.Proizvođač
Lenovo, HP i Asus se posebno izdvajaju svojim računalima na tržištu ultraprijenosnika. Osobito bismo istaknuli Lenovove modele iz serije Yoga, čiji zaštitini znak su robusni ekrani sa mogućnošću zakretanja za 360 stupnjeva.

Makromikro preporuka: ACER Swift 3
faq


1.Što sve dolazi u kutiji sa prijenosnim računalom?
Sa svakim prijenosnim računalom dobiti ćete odgovarajaći strujni ispravljač, strujni kabel, jamstveni list i upute za korištenje. Sa nekim modelima u pakiranju dolazi i DVD sa operativnim sustavom za potrebe nadogradnje ili reinstalacije, odnosno DVD sa odgovarajućim upravljačkim programima.

2.Hoću li ću sa svojim prijenosnim računalom dobiti torbu ili ruksak za prenošenje?
Isključivo sa nekim modelima u paketu dolaze torba ili ruksak za lakše prenošenje, što je posebno naznačeno kod pojedinog modela.
Iz naše ponude međutim uvijek možete odabrati neku torbu ili ruksak koji veličinom odgovaraju veličini kupljenog prijenosnog računala. http://www.makromikrogrupa.hr/torbe-za-prijenosna-racunala-696/racunala/696/

3.Koliko iznosi jamstvo na prijenosna računala u vašoj ponudi?
Uobičajeno jamstvo iznosi 12 mjeseca ( 1godina) ili 24 mjeseca (2 godine). Pojedini proizvođači za određen model daju jamstvo od 24 mjeseca (2 godine za fizičke osobe) ili 12 mjeseca (1 godina) za pravne osobe, dok neki modeli dolaze sa jamstvom od 36 mjeseci (3 godine)

4.Mogu li produžiti jamstvo kupljenom prijenosnom računalu?
Uvijek možete dokupiti dodatno jamstvo proizvođača u vremenu od primjerice 36 (3 godine). Nudimo i mogućnost zasebnog jamstva Protecto u trajanju od maksimalno 60 mjeseci (5 godina). Jamstvo Protecto nudi brojne pogodnosti.
Primjerice pokriva štete izvan zakonskog jamstva proizvođača, lom ekrana (kod mobitela), omogućava besplatan popravak ili zamjenu, te omogućava brzo rješevanja šteta.

5.Dolaze li sva prijenosna računala sa operativnim sustavom Windows i uredskim paketom Office?
Pojedini modele dolaze sa predinstaliranim operativnim sustavom Windows, dok neki modeli dolaze bez operativnog sustava, pa ćete ga morati kupiti zasebno.
U principu prijenosnici ne dolaze sa uredskim paketom Microsoft Office, međutim pojedini modeli uključuju probnu verziju Officea koju možete isprobati tijekom određenog vremenskog razdoblja, no nakon toga ćete je morati kupiti planirate li je dalje koristiti.

6.Gdje se servisiraju prijenosna računala iz vaše ponude?
Sva prijenosna računala servisiraju se u ovlaštenim servisima i u njih se isključivo ugrađuju originalni zamjenski dijelovi po preporukama proizvođača. Na jamstvenom listu koji dolazi uz računalo možete vidjeti koji je ovlašteni servis za kupljeni uređaj.